Bővül a feketelista: Kohl is doppingolt

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 13. 19:38
Pozitív lett az osztrák Bernhard Kohl, a Tour de France, a francia országúti kerékpáros körverseny bronzérmese és a legjobb hegyimenőjének járó pöttyös trikót begyűjtő versenyző doppingtesztje is, az A próba szerint. A hírt korábbi csapata, a Gerolsteiner jelentette be, a kerekes azóta a Silence-Lottóhoz szerződött, amely egyelőre vár a hivatalos értesítésre. A tiltott szer a legújabb generációs eritropoetin (EPO) a CERA nevű vérdopping, amely korábban Riccardo Ricco, Leonardo Piepoli és pontosan egy hete Stefan Schumacher vesztét is okozta. Kohl tagadja bűnösségét.


Amióta fény derült a doppingszerek legújabb generációját képviselő CERA elnevezésű szer kimutatásának biztos módjára, egymást érik a kerékpársport élmezőnyébe tartozó kerekesek pozitív tesztjei.

 

A legújabb áldozat Bernhard Kohl. Korábbi csapata a Gerolsteiner, a hétfő esti órákban bejelentette a Tour de France-on az istálló elsőszámú embere megbukott a vizsgálatokon. „Kohl felhívott és annyit mondott, hogy arról értesítették, pozitív tesztet produkált" - mondta Hans-Michael Holczer, a németek menedzsere.

 

„A mi feladatunk volt a versenyző tájékoztatása a pozitív eredményről és ennek ma délután eleget is tettünk" - mondta Andreas Schwab, az Osztrák Doppingellenes Ügynökség (NADA) ügyvezetője.

 

„Egyrészt nagyon csalódott vagyok, hogy Kohl megbukott a vizsgálaton, mert fantasztikusan versenyzett a Touron. Ugyanakkor örülök is, mert bebizonyosodott, hogy a vizsgálati módszerek még hatásosabbak lettek és sokkal több szert ki lehet mutatni, mint azt a szabályokat megszegők gondolták volna."

 

Az osztrák versenyző hétfő este tagadta bűnösségét. „Ártatlan vagyok, nem tudom, mi történt. Ma kaptam egy hivatalos levelet, melyben arról tájékoztattak, hogy pozitív lett a mintám elemzésének eredménye" - mondta Kohl. 

 

„Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem hivatalos úton, hanem különböző médiumokból értesültünk először a pozitív teszteredményről" - mondta Geert Coeman, a Silence Lotto csapatfőnöke.

 

„Sajnos még nem sikerült Bernharddal beszélnem. Kedden már okosabbak leszünk. Ha tényleg doppingolt, akkor megtesszük az ilyenkor szokásos lépéseket és felbontjuk a szerződését. Amíg azonban nem kapjuk meg írásban a hivatalos értesítést, addig Kohlt nem tekintjük vétkesnek."

 

A hírt az A-próba alapján hozták nyilvánosságra, amennyiben a B-teszt is hasonló eredményt hoz, Kohl kétéves eltíltásra számíthat. Egyben megsemmisítik a nyári eredményét, így Gyenisz Mencsov előreléphet az összetett harmadik helyére, míg a győztes Carlos Sastre öltheti magára a pöttyös trikót.

 

Bernhard Kohl elsősorban hegyimenőként szerzett magának hírnevet, első profi éveit a T-Mobile együttesénél töltötte, majd 2008-ban szerződött a Gerolsteinerhez, amelynek színeiben az idei Touron is szerepelt. Azóta azonban továbbállt, Cadel Evans csapatához, a Silence Lottóhoz.

 

Teljesítménye a világ elsőszámú kerékpáros viadalán mindenkit meglepetésként ért, bár a francia körverseny felkészülési versenyének számító Dauphine Libérén már a harmadik helyen zárt, bár arra senki nem gondolt, júliusban is hasonló eredményt ér el.

 

A hegyeken Franciaországban végig a legjobbak között tekert, a 10. szakasz negyedik, a 15. szakaszon ötödik lett és magabiztosan hódította el a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót.

 

Kohl a negyedik versenyző, aki CERA-val produkált pozitív tesztet, október hatodikán Stefan Schumacher, míg a nyár folyamán Riccardo Ricco és Leonardo Piepoli bukott meg.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK, HÍREK:

Kerékpár: törölhetik a sportágat az olimpiai programból

Zsákutcába futottak a CERA-huszárok

Az EPO lett Stefan Schumacher veszte

Beltrán: pozitív lett a B-próba is

Ricco bevallotta, doppingszert használt

Dráma! Ricco is lebukott a Touron

Piepoli is megbukott a doppingteszten

Doppingolt a Giro d'Italia zöld trikósa

Dopping: a Tour állandó szégyenfoltja

 

 

MIT TUD A CERA?
A CERA egy betűszó, a Continuous Erythropoietin Receptor Activatorra, vagyis az eritropoietin receptorok folyamatos stimulálására utal. Nem más, mint az EPO vérdopping legújabb, harmadik generációs változata, amely elődeinél lassabban bomlik le, azaz tovább fejti ki hatását. Az eredetileg gyógykezelésre szánt készítményt 2007 júliusában dobták piacra az Európai Unióban. Magas vérnyomást, fejfájást okozhat, akár az agysejteket is károsíthatja. Abban különbözik az első és második generációs fajtától teljesítményfokozóként, hogy heti egy-két kezelés helyett elegendő havonta egy vagy két alkalommal befecskendezni a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat jóval lassabban dolgozza fel az emberi szervezet. Elősegíti a vörösvértestek termelődését, oxigéntöbblethez juttatja a sportoló izomzatát. Kereskedelmi forgalomban Mircera néven kapható, a dobozán fel van tüntetve, hogy egészséges emberek esetében rendkívül súlyos, akár életveszélyes koszorúér-problémákat is előidézhet.
EPO A GYÓGYÁSZATBAN
Mint sok más doppingszert, eredetileg a EPO-t is gyógyászati célokból fejlesztették ki. A krónikus vesebetegségben szenvedő betegek vérszegénységét több ok idézi elő, ezek közül legfontosabb az eritropoetin hiány, amelyben szerepet játszik a vese csökkent EPO-termelése, illetve a csontvelői eritropoetin receptoroknak csökkent érzékenysége. A vérszegénységet korábban csak transzfúzióval lehetett kezelni. Hazánkban, 1989-ben használták először az EPO-t klinikai kísérletekben. A végstádiumban lévő, művese kezelésben részesülő krónikus vesebetegeknél az EPO-kezelés bevezetése nemcsak a betegek transzfúzió függőségét szüntette meg, hanem jelentősen javította az életminőséget is. Ma már hazánkban is EPO kezelést alkalmaznak a krónikus művese kezelésben részesülő vesebetegnél, akik hetente két-három alkalommal kapják az EPO-t injekciós vagy infúziós formában.