Az EPO lett Stefan Schumacher veszte

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 6. 19:50
A L'Equipe értesülése szerint Stefan Schumacher német országúti kerékpáros is pozitív doppingmintát produkált az idei Tour de France-on. A sportnapilap úgy tudja, a francia körverseny mindkét egyéni időfutamán győztes, továbbá az összetettben éllovasnak járó sárga trikót két napig viselő klasszis a CERA nevű vérdoppinggal bukott le, amely a legújabb generációs eritropoetin (EPO). Az esetet Francia Antidopping Ügynökség (AFLD) Lausanne-ban elvégzett két vizsgálata mutatta ki, bár a szervezet elnöke eddig még nem erősítette meg a hírt.


Sajnos már-már hozzászokhattak a kerékpársport szerelmesei a hónapról hónapra kirobbanó doppingbotrányokhoz, amelyek egyre rosszabb színben tüntetik fel a sportágat. Hétfőn az esti órákban, a neves sportlap, a L'Equipe Internetes portálján látott napvilágot a legfrissebb eset, Stefan Schumacher botránya.

 

A német kerékpáros a francia média információi szerint EPO-val (eritropoetin) bukott meg. Pierre Bordry, a Francia Antidopping Ügynökség vezetője nem erősítette meg az értesülést, a Gerolsteiner istállót vezető Hans-Michael Holczer viszont igen. Schumacher CERA nevű vérdoppingot használt a körversenyen, amely a legújabb generációs teljesítmény-növelők között tartják számon.

 

Arról a szerről van szó, amellyel még a Tour folyamán pozitív tesztet produkált a Saunier Duval két versenyzője, Riccardo Ricco és Leonardo Piepoli is. Az AFLD célkeresztjében szerepelt Schumacher már a körverseny idején is, ám akkor nem tudták kimutatni vizeletében az EPO nyomait.

 

A hétfőn nyilvánosságra hozott információk a francia szervezet Lausanne-ban elvégzett két vizsgálatán alapulnak, amelyek a harmadik generációs eritropoetin, a CERA nyomait kutatták és találták meg a kerekes vérmintájában.

 

A Gerolsteiner sztárja csúcsformában tekert a Tour de France háromhetes viadalán, elképesztő fölénnyel megnyerve mindkét hosszú időfutamot. Előbb a negyedik szakaszon érte el a legjobb időt, 18 mp-el megelőzve riválisait, majd sikerét megismételte a 20. etapon rendezett 53 kilométeres kronón is.

 

Schumacher tempóját a kétszeres időfutam-világbajnok Fabian Cancellara sem tudta tartani, ugyanakkor a korábbi teljesítményét követően nem jelentett akkora szenzációt, mint ahogy azt sokan gondolnák.

 

A 27 éves kerekes 3. lett a 2007-es vb-n az időfutamon, ám inkább egynapos versenyzőként ismerte a szaksajtó. Az előző szezonban megnyerte a hollandiai Amstel Gold Race-t, illetve az egyhetes Tirreno Adriaticón is kiemelkedően szerepelt.

 

Ugyanakkor pekingi olimpián, alig néhány héttel a 2008-as Tourt követően, aranyérem helyett a csalódást jelentő 13. helyen zárt.