Zsákutcába futottak a CERA-huszárok

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 9. 12:59
A kerékpársportot meghatározatlan időre száműzhetik az ötkarikás játékok programjából; a harmadik generációs vérdoppinggal lebukó kerekesek botránya után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig elrendelte a pekingi viadalon levett valamennyi minta újravizsgálását. Később Jacques Rogge NOB-elnök helyesbített, mégsem veszik elő az összes mintát, a kontrollszámról a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel, a WADA-val tárgyalnak. Összefoglaltuk az elmúlt napok legfontosabb eseményeit.


Fotó: Reuters

 

Október 6-án, hétfőn ismét bomba robbant a kerékpársportban, az újabb doppingeset hatása azonban az egész sportvilágra kiterjedt. A L’Equipe francia sportnapilap internetes oldalán tette közzé, hogy Stefan Schumacher is pozitív doppingmintát produkált a 2008-as Tour de France-on.

Néhány órával később a francia országúti körverseny mindkét időfutamát megnyerő német klasszist foglalkoztató Gerolsteiner is megerősítette az értesülést. Az istálló vezetője, Hans-Michael Holczer minden kétséget eloszlatott nyilatkozatával.

Az összetettben éllovasnak járó sárga trikót két napig viselő időfutammenő a CERA nevű vérdoppinggal bukott le, amely a legújabb generációs eritropoetin (EPO). A 2008-as kiírásban a spanyol Moises Duenas Nevadón kívül honfitársát, Manuel Beltránt, valamint az olasz Riccardo Riccót is elkapták a viadal során.

Szeptemberben Pierre Bordry, a Francia Doppingellenes Ügynökség vezetője kijelentette, hogy egyes versenyzők mintáját CERA-gyanú okán újraelemzik. Továbbá azt is október 6-án, hétfőn jelentették be, hogy az olasz Leonardo Piepoli is vétkes, mintája két esetben is pozitív eredményt hozott.

Az esetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sem hagyta szó nélkül. Thomas Bach alelnök október 7-én, kedden úgy fogalmazott: időszerű lenne már elgondolkozni a sportág ötkarikás jövőjéről. Bach szerint a közelmúltban történtek fényében az is elképzelhető, hogy a sportágat meghatározatlan időre leveszik az olimpiai műsorról.

Másnap, október 8-án, szerdán az ügy folyományaként újabb bejelentést tett a NOB, ami viszont már nemcsak a kerékpársportot, hanem az egész sportvilágot megrázta.

Példa nélküli intézkedést írt elő a nemzetközi sportszervezet, a pekingi olimpián doppingvizsgálat céljából levett összes minta újraelemzését rendelte el. Nem titkoltan a CERA-ra irányul az ismételt kontroll. A közel ötezer lefagyasztott mintát Svájcban, a lausanne-i laboratóriumban vizsgálják meg újra.

Az óriási mennyiség miatt nyilvánvalóan rengeteg időt vesz igénybe az újbóli vizsgálódás. Az idő elvileg nem sürgeti a laboratóriumokat, gyakorlatilag viszont igen. A kémcsövek változatlan tartalmát nyolc éven keresztül, azaz 2016 augusztusáig garantálniuk kell.

Az ügy mihamarabbi tisztázása, illetve a felfokozott médiaérdeklődés mégis azt diktálja, hogy megtalálják a lehető leggyorsabb módját az ellenőrzésnek. Nem mellékesen pedig a 2008-as Tour de France-ról jegelt mintákat is ismét előveszik.

A vérdopping kutatásában általánosan használt, hagyományos EPO-teszttel a CERA nem mutatható ki, annak egy továbbfejlesztett, kifinomult változatával viszont igen. Az ügy pikantériája, hogy a kontrollmódszer kialakításában a gyógyszert előállító vállalat is közreműködött (a CERA-ról bővebben keretes írásunkban olvashat).

Október 9-én, csütörtökön Jacques Rogge NOB-elnök nyilatkozatával egyértelművé tette, a vizsgálatok megismétlése hadüzenet a doppingolóknak. A sportdiplomata egyúttal módosította a bizottság korábbi kijelentését. Eszerint nem ellenőrzik újra az összes mintát, hanem egyelőre nem meghatározott számú, de várhatóan nagy mennyiségű tesztanyagot vesznek elő Lausanne-ban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is tárgyal a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel, a legfőbb napirendi pont pedig az irányadó kontrollszám meghatározása.

A NOB által közzétett adatok szerint 2008. július 27. és augusztus 24. között 4770 doppingtesztet végeztek el a pekingi olimpikonok között, ebből 3801 vizeletminta és 969 vérminta.

817 esetben a vizeletet EPO-teszttel is megnézték, 471 alkalommal pedig a vértesztnél a THG növekedési hormont keresték. Minden versenyszámban ellenőrizték az első öt helyezettet, rajtuk kívül pedig szúrópróbaszerűen választottak ki további két sportolót.

Pekingben hat olimpiai indulót diszkvalifikáltak doppingvétség miatt, három esetben jelenleg is zajlik az eljárás. Ha bizonyítást nyer a tiltott szerek használata, akkor több magyar versenyző is előrébb kerülhet a rangsorban utólag.

Pars Krisztián kalapácsvető negyedikből lehet második, azaz ezüstérmes, feltéve, hogy kizárják az elért eredmények alapján ezüst-, illetve bronzérmet szerző fehérorosz kettőst, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihont. Mindkét atlétánál a megengedettnél jóval magasabb tesztoszteronszintet mutattak ki.

Adam Seroczynski lengyel kajakozó mintájában klenbuterol nevű anabolikus szteroidot találtak az ellenőrök. Mariusz Kujawski partnereként Seroczynski negyedik lett a kajakpárosok ezer méteres versenyében, megelőzve az ötödik helyen célba érő Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettőst.

A mieink bizakodhatnak, úgy fest, egy helyet előreléphetnek, a kérdés csupán az, hogy ez mikor válik hivatalossá. Persze a kis előrelépés aligha vigasztalja őket, elvégre az aranyéremért utaztak a kínai fővárosba.

 

MIT TUD A CERA?
A CERA egy betűszó, a Continuous Erythropoietin Receptor Activatorra, vagyis az eritropoietin receptorok folyamatos stimulálására utal. Nem más, mint az EPO vérdopping legújabb, harmadik generációs változata, amely elődeinél lassabban bomlik le, azaz tovább fejti ki hatását. Az eredetileg gyógykezelésre szánt készítményt 2007 júliusában dobták piacra az Európai Unióban. Magas vérnyomást, fejfájást okozhat, akár az agysejteket is károsíthatja. Abban különbözik az első és második generációs fajtától teljesítményfokozóként, hogy heti egy-két kezelés helyett elegendő havonta egy vagy két alkalommal befecskendezni a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat jóval lassabban dolgozza fel az emberi szervezet. Elősegíti a vörösvértestek termelődését, oxigéntöbblethez juttatja a sportoló izomzatát. Kereskedelmi forgalomban Mircera néven kapható, a dobozán fel van tüntetve, hogy egészséges emberek esetében rendkívül súlyos, akár életveszélyes koszorúér-problémákat is előidézhet.

 

EPO A GYÓGYÁSZATBAN
Mint sok más doppingszert, eredetileg a EPO-t is gyógyászati célokból fejlesztették ki. A krónikus vesebetegségben szenvedő betegek vérszegénységét több ok idézi elő, ezek közül legfontosabb az eritropoetin hiány, amelyben szerepet játszik a vese csökkent EPO-termelése, illetve a csontvelői eritropoetin receptoroknak csökkent érzékenysége. A vérszegénységet korábban csak transzfúzióval lehetett kezelni. Hazánkban, 1989-ben használták először az EPO-t klinikai kísérletekben. A végstádiumban lévő, művese kezelésben részesülő krónikus vesebetegeknél az EPO-kezelés bevezetése nemcsak a betegek transzfúzió függőségét szüntette meg, hanem jelentősen javította az életminőséget is. Ma már hazánkban is EPO kezelést alkalmaznak a krónikus művese kezelésben részesülő vesebetegnél, akik hetente két-három alkalommal kapják az EPO-t injekciós vagy infúziós formában.