10 ok, amiért nem nyer Armstrong 8 Tourt

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 28. 10:09
A Tour de France Királya, a hétszeres győztes amerikai Lance Armstrong ismét elköszönt, illetve igen is, meg nem is, hiszen minden bizonnyal láthatjuk még versenyeken a Radio Shack versenyzőjét.


Kissé nyakatekert a búcsú, hiszen a „Főnököt” az USA-n kívüli profi versenyeken nem láthatják többet a szurkolók, ilyen szempontból a nemrég véget ért Tour Down Under volt a végállomás, jótékonysági céllal, valamint az Államokban azonban továbbra is terheli még a pedált.

Így tehát semmi esetre sem szeretnénk lezártnak tekinteni a texasi pályafutását, pláne, hogy saját bevallása szerint is szeretne visszatérni „bölcsőjéhez”, a triatlonhoz, belekóstolni az Ironman-versenyzésbe, sőt, talán még a májusi Kaliforniai Körversenyen is láthatjuk (május 15-22.).

Egy dolog azonban biztos: a modernkori Tour de France Királya nem nyer több Tourt.

Lance Armstrong – talán az egyetemes sporttörténelemben is egyedülálló – diadalmenetét nemhogy a kerékpár-rajongóknak, de még az átlagos sportkedvelőknek sem kell bemutatni, még mindig ő a legismertebb név a profi kerékpárosok között. A rákbetegségét követő hihetetlen hét évről könyvek születtek, de egy mondatban is össze lehet foglalni a lényeget:

A „Főnök” a U. S. Postal és a Discovery élén hét évig megállíthatatlan, sebezhetetlen volt a világ legnehezebb háromhetes versenyén, a Tour de France-on. Ehhez nem kell mit hozzátenni.

Reuters
  Fotó: Reuters

Utolsó győzelmét követően, 2005 július 25-én egyszer már bejelentette, hogy befejezi a profi kerékpározást. Az alábbiakban mi most inkább azt az időszakot vettük fókuszba, ami nem sokkal ezután következett, 2008 szeptemberében ugyanis bombaként robbant a hír: a „Főnök” visszatér!

Akkor úgy indult a történet, hogy a rák elleni küzdelemben élen járó LIVESTRONG alapítvány nemzetközi népszerűsítésének jegyében ül ismét bringára a texasi, volt csapatfőnöke, Johan Bruyneel akkori gárdája, a kazah Asztana színeiben.

Ebben a csapatban tekert a világ aktuális legjobb körversenymenője, Alberto Contador is. Eleinte határozottan állították, Armstrong nem konkurál majd a spanyollal, csak „részt vesz” a 2009-es Touron. Egykori rajongói biztosak voltak benne, „az öreg” nem az a sportoló, aki „csak úgy” biciklizik egy versenyen, még akkor sem, ha eljárt felette az idő (37), és akkor sem, ha eredetileg karitatív céllal pattant újra nyeregbe.

Reuters
  Fotó: Reuters

1. Emlék volt csupán...

Teljesen mindegy azonban, mi volt az előre tervezett forgatókönyv, attól a pillanattól kezdve, hogy Monacóban legördült a rajtdobogóról, „az öreg robot” verseny üzemmódra váltott, a 3. szakaszon leszélezve a mezőnyt síkon sikerült időt nyernie, majd a másnapi csapatidőfutam után már csak egy másodperc választotta el régen megszokott ruhadarabjától, az összetettben vezetőnek járó sárga trikótól.

Innentől óriási feszültség lett úrrá az Asztana csapatában, mindenki azt találgatta, Contador vagy Armstrong a kedvezményezett? Végül Contador nyert, Armstrong teljesítménye hihetetlen volt: 3 év kihagyás és egy fél versenyszezont követően dobogóra állhatott. Naná, hogy megpróbált még egy évet. Az új csapat, az amerikai Radio Shack születésekor tett kijelentése bejárta a teljes médiát, a texasi ekkor már nem „csak” bringázásról beszélt a rák elleni küzdelem jegyében: „Jövőre visszatérek és megpróbálom megnyerni a Tourt.”


2. Emlékezetből nem lehet megverni a regnáló legjobbat

Milliók hittek benne, ám a sors fura csavarja folytán 2010 sokkal inkább a búcsúról szólt, mint a megelőző év. 2009-ben tulajdonképpen szikra gyúlt az alvó erőgépben, a Giro d’Italia utolsó szakaszaira láthattuk, hogyan pörögtek fel az első héten még kevésbé olajozottan működő lábak.

Akik pedig látták a Tour de France monacói csapatbemutatójának közvetítését, sosem felejtik el azt a tekintetet, amikor az Asztana színeiben felhívták Armstrongot a pódiumra, körbenézett, majd egy pillanatra az égre emelte szemeit. Aki akkor elhitte, hogy a hétszeres győztes a spanyol Alberto Contadort segíti majd, elég naiv volt.

3. 2010-re összeállt a nyerő recept, de valami hiányzott

Idén tehát még többen várták a csodát, hiszen összeállt a régi-új csapat, az Armstrong-Bruyneel páros, amerikai szponzorral, és a felkészülés is jobban alakult, a régi módszerek szerint, csak a Tour jegyében.

4. Baljós árnyak...

Az első baljós jelek májusban, a Kaliforniai Körversenyen sötétítették be kissé a dicsfényt, Armstrong látványosat bukott az 5. szakaszon, folyt a vér a szeméből, fel kellett adnia a viadalt. Ezzel egy időben énekelni kezdett a volt csapattárs, Floyd Landis, aki kijelentette: „Egész életemben doppingoltam.” – magával rántva ezzel az egész U. S. Postalt egy meginduló lavinába.

Reuters
  Fotó: Reuters

5. Csak egy apró fellángolásra futotta

A 2010-es Tour de France rotterdami rajtja előtt azonban még mindenki izgalommal várta, mi fog történni, a texasi twitter-üzenete csak tovább csigázta a kedélyeket: „És igen, ez lesz az utolsó Tour de France. Nagy utazás volt. Óriási három hét következik” A francia körverseny prológján pedig világszerte ugrottak fel foteljükből a rajongók, Lance, a 4. helyen végezve megverte a címvédőt, a spanyol Alberto Contadort (5.)!

Reuters
  Fotó: Reuters

6. Az erősek nem esnek el…

Innentől viszont lejtmenet következett. A 2. etapon bukásba keveredett sokakhoz hasonlóan, majd a Tour ominózus 3. szakaszán, a kockaköveken sem tudott elöl maradni a texasi, amikor a bukások miatt szétszakadt a sor. A 8. szakasz pedig végzetesnek bizonyult, Armstrong 3-szor is elesett, és a hegyeken behozhatatlan időhátrányba került.

Reuters
  Fotó: Reuters

"A Ramaz (az utolsó előtti nagy hegy) előtti körforgalomban beleakadtam valakinek a pedáljába, az első kerék megakadt, és a következő pillanatban már a földön voltam 60-65 km/h-val. Nehéz volt visszaülni, nagyon rosszul esett minden tagomnak. A Tour befejeződött számomra. Úgy gondolom nem ez volt a vége egy korszaknak, az a korszak már régen véget ért.” - összegzett a Főnök.

7. Kövekkel dobálják a bálványt

A mérsékelt Tour de France szereplés után újabb csapás következett, az eddig fedhetetlen amerikai sportoló szövetségi nyomozás célpontjává vált, a több híres sportolót elmeszelő sztárügynököt, Jeff Novitzky-t állították rá és korábbi csapatára, a U. S. Postalra, Floyd Landis doppingolással kapcsolatos kijelentései alapján.

Reuters
  Fotó: Reuters

8. Egyre nő a család

Októberben családjával vigasztalódhatott a már 38. életévét is betöltő texasi, hiszen megszületett ötödik gyermeke, barátnőjétől, Anna Hansentől a második, Max után egy kislány, Olivia Marie. Egy héttel később Armstrong bejelentette, hogy még 2011-ben is biztosan láthatjuk a legmagasabb szinten versenyezni, az ausztráliai Tour Down Under-en.

9. Már a híradások sem a sikerektől hangosak…

Bár gazdasági elemzések szerint is óriási hasznot hozott Armstrong visszatérése a kerékpársportnak, újabban egyre másra inkább a U. S. Postal ellen folyó szövetségi nyomozással kapcsolatos hírek jelennek meg, ami kissé beárnyékolja a hétszeres Tour-győztes karrierjének alkonyát. Most, a Tour Down Under idejére, amikor reflektorfényben volt a Radio Shack sztárja, az amerikai Sports Illustrated például összefoglalta a texasi ellen eddig felmerült vádakat, melyek így csokorba gyűjtve meglehetősen illúziórombolók az amerikai hősre nézve.

Reuters
  Fotó: Reuters

10. Megmondta: „100%, hogy nincs több Tour”

S végül a legnyomósabb ok, amiért nem lesz nyolcadik győzelem, egy eléggé egyértelmű kijelentés az ausztráliai Tour Down Under körverseny ideje alatt, amit Armstrong és sajtótitkára is megerősített. Nyomatékosítva szavait, Ausztráliában jelképesen bakancsra cserélte a bringás cipőt a 39. életévét taposó hétszeres győztes.

Reuters

Fotó: Reuters

Persze minden bizonnyal sok idő kell még ahhoz, hogy Lance Armstrong kikerüljön a „világ legnépszerűbb bringása” státuszából…