Hogy áll a nyomozás Armstrongék ellen?

Szerző: shLétrehozva: 2010. november 21. 17:29
Mindkét fél a saját szája íze szerint értékeli Jeff Novitzky ügynök (a nyomozás vezetője) és csapata európai tényfeltáró körútjának hasznosságát, melyet a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong és korábbi csapata, a U. S. Postal ellen zajló szövetségi eljárás keretében tettek.


Az Államokban Armstrongénál nagyobb skalpokat is begyűjtő Novitzky úgy nyilatkozott, nem új felfedezésekért utaztak Európába, hanem sokkal inkább újabb megerősítéseket kerestek a U.S. Postalban folytatott szisztematikus doppingolás igazolására.

Mathew Rosengart, korábbi szövetségi nyomozó hisz az európai tényfeltáró-körútban, s rávilágított, hogy az amerikai kormány is komolyan veszi az ügyet: „A franciaországi utazás is mutatja, hogy a kormány nagyon komolyan veszi a nyomozást, sokkal többről van szó, mint egy rutin-eljárásról. A törvényszék normál esetben nem töltene ennyi időt és költene ennyi pénzt valamire, ha nem lenne nagyon nyomós oka rá.”

Az amerikai delegáció Lyonban, Franciaországban találkoztak a héten az Interpol képviselőivel, egyeztettek a francia antidopping szervezet, az AFLD munkatársaival, akik biztosították a szövetségieket, hogy a birtokukban lévő, a Tour de France során levett doppingtesztekből származó mintákat újraellenőrizhetik, továbbá minden segítséget megadnak a nyomozásban.

Armstrong és sajtófőnöke pénzpazarlásnak nevezte a nyomozást  

Hasonlóan viszonyultak a nyomozáshoz az olaszok is, biztosítva a szövetségieket pozitív hozzáállásukról: „Szükséges az információcsere, mert ebben az ügyben nem lehet egyedül győzni. Mindnyájunknak együtt kell működni. Ezt a csatát nem lehet megnyerni a médián keresztül.” – mondta Benedetto Roberti, olasz antidopping-nyomozó.

Az AP hírügynökségnek több európai együttműködő szerv részéről – név nélkül – is nyilatkoztak, volt, aki komoly tényfeltáró munkaként értékelte az amerikaiak ténykedését: „nem vicceltek, ez nem egy városnéző utazás volt”. Egy másik együttműködő nyomozó valódi kopókhoz hasonlította Novitzky csapatát: „Feltúrták a szemeteskukákat is, márpedig a szemeteskukákban mindig lehet találni érdekes dolgokat.”

Armstrong sajtóügynöke, Mark Fabiani ezzel szemben „Az adófizetők pénzének pazarlásaként” aposztrofálta a szövetségi nyomozók európai turnéját: „Olyan régi vádaskodásoknak adnak alapot, melyeket már korábban is részletesen kivizsgáltak és ejtettek. Lance minden mintája negatív volt az első teszt során, és az adófizetőink pénzét vesztegetik olyan európai utazásokra, melyek nem fognak változtatni ezeken a tényeken.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Európában szaglásznak Armstrong után
Armstrong korábbi csapata, a U. S. Postal ellen folyó szövetségi nyomozás részeként Európába utazott az eljárást irányító sztárügynök, Jeff Novitzky, Doug Miller szövetségi nyomozó, és az amerikai antidopping ügynökség...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szövetségi sztárügynök Armstrong ellen!
Még ha alaptalanak is volnának a bukott amerikai Tour-győztes, Floyd Landis vádjai a U. S. Postal csapatánál folytatott szervezett doppingolással kapcsolatban, akkor is szorul a hurok Lance Armstrong nyaka körül, ugyanis az...
Tovább a teljes cikkhez »