Bayern ötödször, vagy Chelsea először?

Szerző: DTCSLétrehozva: 2012. május 18. 21:25
A 2010-es és a 2008-as döntő vesztese, a Real, illetve a Barca legyőzője randevúzik egymással a Bajnokok Ligája szombat esti fináléjában, az Allianz Arenában: FC BAYERN MÜNCHEN kontra CHELSEA FC. A bajor sztárcsapat nem engedné, hogy elrabolják a trófeát Münchenből Angliába, nagyon bízik százszázalékos hazai mérlegében. A Chelsea idegenbeli formája pocsék a BL-ben, ellenfelénél jobban megérezheti néhány alapember hiányát, de menetelése során már bizonyította, egy pillanatra sem szabad leírni, a Napolit és a Barcát is kiejtette. Ha büntetők lesznek az a németeknek kedvezhet (4-ből 4 nyert párbaj, ill. 2/0).


A Bajnokok Ligája 1993 óta íródó történetében ez az első alkalom, hogy az egyik finalista otthonában rendezik a csúcsmeccset, ilyen a BEK-ben is csak közel 30 éve, a római Stadio Olimpicóban fordult elő (tizenegyesekkel maradt alul a Roma a Liverpoollal szemben).

"Ez voltunk az álmunk, és most itt vagyunk a döntőben. A küldetésünket még nem teljesítettük, meg akarjuk nyerni a trófeát, és ezt nem adják oda könnyen. Münchenben születtem, itt nőttem fel, 11 évesen csatlakoztam a Bayernhez. Ha valaki, akkor én tudom, mit jelent a hazai pálya előnye. Öröm látni, micsoda izgatott várakozás előzi meg a meccset, és milyen nagy a pezsgés a városban. A stadion minden szegletét ismerjük, ami pozitív hatással van ránk, nyugalmat és biztonságot áraszt" - nyilatkozta Philipp Lahm.

A hiányzók névsora már nem ad okot ilyen magabiztosságra a Bayernnek, különösen a védelem lehet foghíjas. Bastian Schweinsteiger szerint ez nem probléma.

"Luiz Gustavo meghatározó játékossá vált az utóbbi időben, nagyon hiányoljuk, akárcsak Holger Badstubert és David Alabát, de vannak más alternatíváink. Meglátjuk, mire megyünk a Chelsea-vela három kiesőnk nélkül."

Franck Ribérynek két évvel ezelőtt eltiltása miatt a lelátóról kellett végignéznie, ahogy csapata 2-0-ra kikap az Intertől a Bernabéuban, és elbukja a BL-címet.

Lahm és Schweinsteiger egyetértett abban, hogy a francia lehet az egyik olyan játékos, aki akár egymaga is el tud dönteni egy ilyen fontos meccset, majd előbbi hozzáfűzte, nem feltétlenül hat nyomasztólag ez a rossz madridi emlék 2010-ből.

"Szerintem inkább előnyt jelent. Érettebbek vagyunk, s van már tapasztalatunk, milyen, ha ekkora a tét egy találkozón. Két éve még minden új volt. Persze vigyáznunk kell, mert tudjuk, hogy a Chelsea is volt döntős az elmúlt években, és jónéhány futballistája számára ez az utolsó alkalom, hogy felérhessen Európa csúcsára."

Schweinsteiger arról is beszélt, otthon nagyon fut a szekér a Bayernnek, hiszen hétből hétszer nyertek idén az európai porondon (az utolsó 15 meccsből 14-szer), még a Real is vesztesen távozott az Allianz Arenából.

A BL-ben tekintélyt parancsoló szezont produkáltak a bajorok, de Németországban nem tudtak kilépni a Dortmund árnyékából, amely egymás után másodszor lett bajnok, méghozzá nyolc pont előnnyel, ráadásul a kupadöntőben is csúfos, 5-2-es vereséget mért a bőrnadrágosokra egy hete, Berlinben.

"Nagy csalódás lenne, ha úgy fejeznénk be a szezont, hogy nem nyertünk semmit, szégyenkezni mindenesetre nem lesz okunk, bárhogy is zárul" - fejezte be mondandóját "Schweini".

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, 2011-2012
BAYERN MÜNCHEN-CHELSEA, SZERDA 20:45
München, Allianz Arena, vezeti: Pedro Proenca (portugál). Tv: TV2, Digi Sport.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

BAYERN:
Neuer - Lahm, Boateng, Tyimoscsuk, Contento - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes.

CHELSEA:
Cech - Bosingwa, Luiz, Cahill, Cole - Mikel, Lampard - Sturridge, Mata, Kalou - Drogba. Megbízott menedzser: Roberto Di Matteo.

Roberto Di Matteo pozitív szemlélete eddig bejött a Chelsea-nek, kérdés, áthat-e a játékosokra egy ilyen fontos megméretés előtt is.

"A Chelsea képvisel olyan játékerőt, hogy nyerni tudjon ezen a meccsen. Minden adott ehhez, ahogy elnézem a játékoskeretünket, ezért azt mondhatom: bizakodó vagyok. Otthon játszanak, de nem mondanám azt, hogy ők a favoritok. A védőknek most alaposan fel lesz adva a lecke, de muszáj nyerni, nem véletlenül jutottunk el idáig, történelmet kell írnunk" - nyilatkozta Di Matteo, aki hangsúlyozta, nem eshetnek ki a ritmusból, és a Bayernen a nagyobb a nyomás.

Kísérteties a hasonlóság Avram Grant és Roberto Di Matteo edzősködése között, négy éve az izraeli is egy portugál trénert, egy bizonyos José Mourinhót váltott a Kékek kispadján, és beugróként a döntőbe vezette az együttest, ott azonban egy peches tizenegypárbajban alulmaradtak, és le is sújtott Roman Abramovics "vasökle". Már most nagy a találgatás Di Matteo jövője körül, akinek maradása egy győzelem esetén sem tűnik biztosnak. A La Gazzetta dello Sport szerint Fabio Capello érkezhet a következő szezonra, egy másik forgatókönyv alapján Pep Guardiola jönne, de csak 2013-tól, így egy ideig még élvezné a bizalmat a londoniak "botcsinálta" menedzsere.

Jövőjével kapcsolatban Di Matteo nem nyilatkozik, annál szívesebben terelte ebbe az irányba a beszédtémát a rivális mestere, Jupp Heynckes, aki szerint az itáliai igazán megérdemelné, hogy a meccs eredményétől függetlenül kapjon még egy szezont a CFC orosz tulajdonosától.

Jó hír az angol csapat drukkereinek, hogy Cahill és Luiz is vállalni tudja a játékot, de Terry, Ivanovics, Meireles és Ramires eltiltás miatti hiányát nehéz lesz feledtetni. Legalább akkora fór ez a Bayernnek, mint a hazai pálya.

Ez a hatodik döntő német és angol csapat között az elitsorozat történetében:
1975: FC Bayern München-Leeds United AFC 2-0
1977: Liverpool FC-VfL Borussia Mönchengladbach 3-1
1980: Nottingham Forest-Hamburger SV FC 1-0
1982: Aston Villa FC-FC Bayern München 1-0
1999: Manchester United FC-FC Bayern München 2-1

Korábban három BL/BEK-döntőt rendeztek Münchenben, a Bayern korábbi otthonában, az Olympiastadionban:
1979: Nottingham Forest FC-Malmö FF 1-0
1993: Olympique de Marseille-AC Milan 1-0
1997: Borussia Dortmund-Juventus 3-1

Korábban háromszor döntőzhetett otthon finalista, és háromból kétszer nyert is:
1957: Real Madrid CF-ACF Fiorentina 2-0 , Santiago Bernabéu
1965: FC Internazionale Milano-SL Benfica 1-0 , San Siro
1984: Liverpool FC-AS Roma 1-1 (tizenegyesekkel: 4-2), Stadio Olimpico

Csapathírek, sérültek, várható kezdők (A NAPITUTI KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL):

Bayern München: Az állandó témát jelentő eltiltottak jelentik a nehézségeket mindkét oldalon. A hazaiaknál is a védelmet érintette ez a legérzékenyebben, a tavasszal az állandó balhátvédnek számító David Alaba, a nagyszerű idényt futó középhátvéd, Holger Badstuber és a védekező középpályán szereplő Luíz Gustavo mind kimarad. Mivel Daniel van Buyten és Breno sérült, helyüket sorrendben Diego Contento, Anatolij Timoscsuk és Toni Kroos veszi át, utóbbi a támadó középpályáról húzódik vissza, helyet teremtve ezzel a kezdőben Thomas Müllernek. Elöl természetesen a két szélen életveszélyes Franck Ribéry és Arjen Robben, illetve a szezonban nem kevesebb mint 53 találatot jegyző szupercsatár, Mario Gomez kezd majd.

Chelsea: Hasonló a helyzet a másik oldalon, négy eltiltottal számolnak, mégpedig nem akárkikkel! A védelemből nagyon fog hiányozni magát Barcelonában bután kiállító John Terry, de Braniszlav Ivanovics is remek idényen van túl, rajtuk kívül a középpályán Ramires az együttes egyik legjobbja volt az idényben, de Raúl Meirelesre sem lehetett panasz. Ez önmagában még orvosolható lehetne, de Gary Cahill és David Luíz is sérülésből lábadozik, bár felépülnek, de tétmérkőzést most játszanak először, így kockázattal jár bevetésük, márpedig Roberto Di Matteónak nem nagyon lesz más választása. Középen Essien és Lampard kap szerepet Mikel mellett, míg elöl Didier Drogba és Mata helye garantált, melléjük valószínűleg Salomon Kalou kerül be.

EGYMÁS ELLEN:

  • A csapatok 2005-ös negyeddöntőjében Frank Lampard háromszor, Didier Drogba kétszer, Joe Cole egyszer, a németek részéről Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Claudio Pizarro, José Paolo Guerrero és Mehmet Scholl volt eredményes. Közülük már csak hárman játszanak jelenleg is csapatukban.
  • Ha angol csapat nemzetközi kupadöntőben szerepelt, csak egyszer tudott nyerni az elmúlt nyolc alkalomból, 2008-ban, mikor mindkét együttes szigetországi volt.
  • Angol és német csapatok nemzetközi kupadöntőiből csak egyszer nyertek utóbbiak, négyszer előbbiek.

STATISZTIKA:

Bayern München:

  • A Bayern München csak egyszer játszott döntetlent utolsó 31 BL-mérkőzésén (1-1 a Napoli ellen az őszi csoportkörben).
  • A Bayern München négyet megnyert és négyet elbukott nyolc BL/BEK-döntőjéből.
  • Ebből három finálét vívott angol ellenféllel szemben, a Leeds ellen (1974/1975) győzött, de az Aston Villától (1981/1982) és a Manchester Unitedtől (1998/1999) kikapott.
  • A Bayern München 38-szor találkozott angol csapattal Európában, 14 győzelem, 3 döntetlen és 11 vereség a mérlege.
  • A Bayern München 17-szer találkoztak angol csapattal a BL-ben, 7 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség a mérlege.
  • Ez lesz Jupp Heynckes harmadik nemzetközi kupadöntője, 32 évvel az első után (1980-ban elveszítette a Mönchengladbachhal az UEFA-kupát, de 1998-ban megnyerte a BL-t a Real Madriddal.
  • A Bayern München lesz a negyedik csapat, amely BL/BEK-döntőt játszik saját pályáján. A Real Madrid 1957-ben, az Inter 1965-ben, a Roma pedig 1984-ben szerepelt, előbbi kettő nyert, utóbbi veszített.
  • Mario Gomez 20 gólnál tart utolsó 17 BL-mérkőzésén.
  • Franck Ribéry 42 szabálytalanságot harcolt ki ebben a BL-idényben, 14-gyel többet, mint bárki más.
  • Csak Lionel Messi (46) és Cristiano Ronaldo (29) rendelkezik több sikeres csellel, mint Ribéry (28).

Chelsea:

  • A Chelsea veretlen utolsó öt BL-mérkőzésén.
  • A Chelsea utolsó öt BL-mérkőzéséből négyet megnyert.
  • A Chelsea mind a 13 idénybeli BL-mérkőzésén betalált, összesen 25-ször.
  • A Chelsea utolsó hét BL-gólját hét különböző játékos szerezte.
  • A Chelsea lőtte holtversenyben a legtöbb fejesgólt ebben a BL-idényben (négyet).
  • A Chelsea második BL-döntőjében szerepel, 2008-ban büntetőkkel bukott el a Manchester United ellen.
  • A Chelsea lehet az 1999-es Manchester United után az első csapat, amely egy évben megnyeri az FA-kupát és a BL-t is.
  • A Chelsea John Terry 2003-as debütálása óta BL-mérkőzéseinek 49 százalékát nyerte meg vele (85-ből 42), nélküle 57 százalék ez a mutató (14-ből 8).

A BAYERN EDZÉSÉN JÁRTUNK:

A CHELSEA EDZÉSÉN JÁRTUNK:



A BEK/BAJNOKOK LIGÁJA EDDIGI GYŐZTESEI
2011 - 2012:
?????
2010 - 2011: FC Barcelona
2009 - 2010: Internazionale
2008 - 2009: FC Barcelona
2007 - 2008: Manchester United FC
2006 - 2007: AC Milan
2005 - 2006: FC Barcelona
2004 - 2005: Liverpool FC
2003 - 2004: FC Porto
2002 - 2003: AC Milan
2001 - 2002: Real Madrid CF
2000 - 2001: FC Bayern München
1999 - 2000: Real Madrid CF
1998 - 1999: Manchester United FC
1997 - 1998: Real Madrid CF
1996 - 1997: BV Borussia Dortmund
1995 - 1996: Juventus
1994 - 1995: AFC Ajax
1993 - 1994: AC Milan
1992 - 1993: Olympique de Marseille
1991 - 1992: FC Barcelona
1990 - 1991: FK Crvena Zvezda
1989 - 1990: AC Milan
1988 - 1989: AC Milan
1987 - 1988: PSV Eindhoven
1986 - 1987: FC Porto
1985 - 1986: FC Steaua Bucureşti
1984 - 1985: Juventus
1983 - 1984: Liverpool FC
1982 - 1983: Hamburger SV
1981 - 1982: Aston Villa FC
1980 - 1981: Liverpool FC
1979 - 1980: Nottingham Forest FC
1978 - 1979: Nottingham Forest FC
1977 - 1978: Liverpool FC
1976 - 1977: Liverpool FC
1975 - 1976: FC Bayern München
1974 - 1975: FC Bayern München
1973 - 1974: FC Bayern München
1972 - 1973: AFC Ajax
1971 - 1972: AFC Ajax
1970 - 1971: AFC Ajax
1969 - 1970: Feyenoord
1968 - 1969: AC Milan
1967 - 1968: Manchester United FC
1966 - 1967: Celtic FC
1965 - 1966: Real Madrid CF
1964 - 1965: FC Internazionale Milano
1963 - 1964: FC Internazionale Milano
1962 - 1963: AC Milan
1961 - 1962: SL Benfica
1960 - 1961: SL Benfica
1959 - 1960: Real Madrid CF
1958 - 1959: Real Madrid CF
1957 - 1958: Real Madrid CF
1956 - 1957: Real Madrid CF
1955 - 1956: Real Madrid CF

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Drogba: Nem vagyok színész!
Didier Drogba, a Chelsea elefántcsontparti csatára a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő után kapott hideget-meleget a színészi teljesítménye miatt, most pedig a Bayern München edzője találta meg. A támadó nem érti....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hajszálon fog múlni a Bayern-Chelsea
Három nappal a Bajnokok Ligája fináléja előtt a fél világ azt találgatja, hogy a Bayern München úttörőként megnyeri-e saját stadionjában a trófeát, vagy a Chelsea története első győzelmét ünnepelheti a sorozatban szombat késő...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Drogba BL-győzelemmel feledné Moszkvát
Didier Drogba már csak a 2008-ban elvesztett moszkvai Bajnokok Ligája-döntő miatt is nyerni akar szombaton a Bayern München ellen, és bár sok nagy meccsen van túl a Kékekkel, ez a mostani kiemelkedik közülük. Az immár teljesen...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Gomez eltörölné a múltat
Mario Gomez szerint a Bayern München még jól is kijöhet abból, hogy a Dortmund komoly verést mért rá a Német Kupa döntőjében, és a hibákból tanulhatnak a Chelsea ellen. Arjen Robben mindenesetre sajnálja, hogy egy kupaaranyról...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Jövőre a Real nyeri a BL-t?
José Mourinho bízik benne, hogy a Real Madrid az elkövetkező egy vagy két évben tízre növeli Bajnokok Ligája-trófeáik számát. A Primera Divisiónt száz ponttal megnyerő blancók edzője már a jövő évre koncentrál....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Bayern München útja a döntőig
Szerda késő este kialakult a Bajnokok Ligája döntőjének párosítása, a Bayern München és a Chelsea játssza a május 19-i finálét az Allianz Arenában. Összeállításainkban végigjárjuk a két csapat útját a csúcsmeccsig, először a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Chelsea útja a döntőig
Szerda késő este kialakult a Bajnokok Ligája döntőjének párosítása, a Bayern München és a Chelsea játssza a május 19-i finálét az Allianz Arenában. Összeállításainkban végigjárjuk a két csapat útját a csúcsmeccsig, a bajorok...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Portugál bíró a BL-döntőn
BRÉKING: A Sport TV értesülései szerint a portugál Pedro Proenca vezeti az idei BL-döntőt (Bayern-Chelsea, máj. 19., szombat, 20:45)....
Tovább a teljes cikkhez »