Tour-jegyzet: „Nekem nem tetszett!”

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 9. 09:19
Az nyugodtabb szakaszok közben Tour-szakértőnk, Stubán Ferenc, a magyar kontinentális csapat sportigazgatója értékeli a korábbi „vérfürdőt”:


A személyes véleményem ezekről a vérfürdőnek nevezett szakaszokról, hogy nekem ez nem tetszik, bár tudom, hogy a nézők 80 %-ának viszont tetszik, de az ilyen szakaszok nem egy háromhetes körverseny jellemzői. Bár a szervezők biztosan sokkal okosabbak nálam, és fontosak voltak a nézettség szempontjából is ezek a klasszikus egynaposokhoz hasonló etapok.

A háromhetes versenyzők eleve más felkészültségűek, mint a klasszikus versenyzők, teljesen más a két verseny. Látható is az eredmény, potenciális esélyesek már mielőtt elkezdődött volna a verseny kiestek, vagy hátrányba kerültek: Frank Schleck kiesett, Armstrong, Basso és sokan mások buktak.

Lehet, hogy ez többeknek tetszik, mint nem, de a háromhetes körversenyeknek a hegyekben és az időfutamokon kellene eldőlni. És ebből a szempontból is meglehet a böjtje az első napok sérüléseinek, ugyanis előfordulhat, hogy a sebeiket nyalogató, tartalékoló versenyzőktől majd pont az Alpokban nem láthatunk izgalmas küzdelmet.

Reuters
  Fotó: Reuters

Akik benne vannak ebben a sportágban, azok általában nem értenek egyet ezzel a váltással, ami már a Giro szakaszaira is jellemző volt, ugyanis a háromhetes körversenyek eleve komplex felkészülést igényelnek, ebbe egyszerűen nem fér bele, hogy a GT-esélyesek mellékesen megtanuljanak klasszikust menni.

Lehet, hogy a szervezők úgy látják, ettől még többen nézik majd a versenyt, de ez kicsit olyan, mintha kitalálnánk, hogy ökölvívó mérkőzésen palacsintasütővel tarkón lehetne vágni az ellenfelet. Aláírom, hogy marketing szempontból biztosan jó.

Reuters
  Fotó: Reuters

Kicsit előrébb tekintve hétvégétől már következnek az alpesi hegyi szakaszok, amivel kapcsolatban majd külön jelentkezem, de a 2. és 3. szakasz mindenkin meglátszik majd, mindenkiben maradt sérülés, seb. Elképzelhető, hogy nem is az járt jól, aki előrébb végzett, hanem aki esetleg óvatosabb volt, de nagyobb esés nélkül megúszta.

Nézzük  csak Andy Schleck esetét, aki ugyan elöl van, de mit veszített: Frankot, a legfontosabb segítségét a hegyekben. Armstrong is nagy vesztese a kockaköveknek, de például Contador hiába veszített szintén időt, ő szenvedte a legkevesebb veszteséget a sérüléseket és a segítőit tekintve. Az esélyesek közül Basso is hátrányba került, de még őt sem írnám le a hegyek előtt…

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vérfürdő a Touron: mérleg és veszteségek
Sokáig emlékezetes marad a Tour de France 2. szakasza, melyen a veszélyes pályakijelölés ellen demonstrálva, a mezőny kéz a kézben, ha úgy tetszik, sztrájkolva érkezett a belgiumi Spa városába, a szökevénysikert arató francia...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Négyen nyerhetik a Tour de France-t
A Giro d’Italiához hasonlóan a legnagyobb kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t is Stubán Ferenc, a magyar országúti szövetségi kapitány, és az egyetlen hazai kontinentális csapat sportigazgatója kíséri majd jegyzeteivel...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tour: első esélylatolgatás a rajt előtt
Az első, ami eszembe jut a 97. Tour de France rajtja előtt, hogy szenzációs versenyre számíthatunk. Ha most nem, akkor soha, hiszen az útvonal és a résztvevők névsora is az utóbbi évek legizgalmasabb három hetét ígérik. ...
Tovább a teljes cikkhez »