Tour: első esélylatolgatás a rajt előtt

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 2. 13:41
Az első, ami eszembe jut a 97. Tour de France rajtja előtt, hogy szenzációs versenyre számíthatunk. Ha most nem, akkor soha, hiszen az útvonal és a résztvevők névsora is az utóbbi évek legizgalmasabb három hetét ígérik.


Kezdjük a legkézenfekvőbb kérdéssel, és az egyetlen faktorral, ami átértékelheti a fenti várakozásomat: Megverheti-e valaki napjaink legjobb GT-menőjét, Alberto Contadort? Hogy rögtön adjunk egy kis szubjektív élt az esélylatolgatásnak, rövid válaszom: Talán most igen.

Mire alapozom ezt? igazából csak megérzés, ami lehet, megváltozik már a szombati prológot követően, de talán Alberto Contador idén nem olyan meggyőző, mint az elmúlt két évben. A számok alapján ez butaság, hiszen három versenyt nyert már és nyolc szakaszgyőzelmet számlál, amit senki nem mondhat el magáról ellenfelei közül. Ellenben többször láthattuk 2010-ben úgy szenvedni a hegyen, ahogy a legutóbbi két szezonban nem. Kicsit talán görcsösebbé vált, amit eredményezhetett a Johan Bruyneel csapatvezető féle háttér kiesése mögüle, ami most teljes mértékben Armstrongot támogatja.

Ha nem igazolódik be utóbbi feltételezés, és a címvédő tudja hozni önmagához képest a csúcsformáját, akkor viszont vajmi kevés esélye lehet a vetélytársaknak, Armstrong, Basso, Schleckék, Mencsov, Evans, Wiggins, Sanchez csak a dobogóért küzdhetnek. Meglátjuk, nem sokat kell már várni, hogy kiderüljön.

Szokták mondani, hogy a Tour de France az a verseny, amit mindig a mezőny legjobb versenyzője nyer meg, amihez persze erős csapattámogatásra is szükség van. Azt hiszem, itt a csapatokkal nem lesz gond, az esélyesek mögött erős sorok állnak, nem olyan a helyzet, mint a Giro d’Italián, ahol a Liquigas kiemelkedett a mezőnyből. Az is árulkodó, hogy az összetett eredményre hajtó versenyzők 100 %-os csapattámogatást élveznek, tehát nem áldoztak be helyet a keretben például szakaszgyőzelemre hajtó sprintereknek és felvezetőknek, maximum egy-egy „szabad vegyértéket” hagytak.

Az útvonalról:

Mielőtt azonban sorba vennénk a csapatokat és az esélyeseket, beszéljünk kicsit az útvonalról, ami borzasztó nehézre sikerült. Aki kételkedne benne, hogy az első héten komoly megpróbáltatások várnak a mezőnyre, emlékezzen a Giro hollandiai szakaszaira. A prológ után rögtön irány a szűk utakkal és holland oldalszéllel tarkított szakasz, ahol bármi megtörténhet, mindenki keresi még a mezőnyben a helyét, ami a körülmények miatt nem lesz egyszerű, hatalmas lesz a bukásveszély. Másnap gyakorlatilag egy kis klasszikus következik, szintén szűk utakkal, de már kemény kis emelkedőkkel is tarkítva a táv második felében, majd a harmadik napon következik egyesek számára a feketeleves, a kockaköves rázatók, ahol egy hiba, és nagyon könnyen elszállhat majd bárki az esélyesek közül is.

Reuters
A Radio Shack a rázatón Fotó: Reuters

A négynapos kőkemény koncentrációt követően először a negyedik, ötödik és hatodik szakaszon lehet talán kicsit fellélegezni, jöhetnek a sprinterek, többen viszont talán már az összeszedett sérüléseiket próbálják majd pihentetni. (Tény, hogy a versenyzőknek van valami igazuk abban, hogy a látvány kedvéért nem a GT-menők egészségét és esélyeit kellene kockára tenni az első napokban, még mielőtt egyáltalán elkezdődött volna a harc az összetettért.)

A hetedik szakasztól következik a szokásos forgatókönyv, hegyek és átvezető szakaszok, az első blokkban Francia-középhegység és Alpok, majd az utolsó héten a Pireneusok. Ahogy Andy Schleck is utalt rá, az Alpokban még nem biztos, hogy látványos küzdelemre számíthatunk az összetett menők között, de a taktikai csata annál élesebb lesz, aminek szintén megvannak a maga szépségei, itt nem arról fog szólni a történet, hogy kiderül, ki nyeri a Tourt, hanem kit sikerül közös erővel megrogyasztani, vagyis kit tudnak maguk közül kipontozni az esélyesek.

A Pireneusokban aztán minden eldől, az utolsó napokban mindenki menni fog, ahogy a csövön kifér, hatalmas, kultikus emelkedők, a szokásosnál több stressz, fáradtság a versenyzők lábában. A harmadik hét végére minden bizonnyal mindenki érezni fogja az első napok megpróbáltatásait is, amit nem szoktak meg GT-ken.

Csapatról-csapatra, az esélyesek:

Asztana – Alberto Contador

A kazah gárdában mindent alárendeltek Contador győzelmének, Vinokurov nem a rádióból, hanem a mezőny sűrűjéből alakíthatja a taktikát és óvhatja Contadort, ami óriási segítség lesz a még mindig csak 27 éves spanyolnak. Ahogy korábban is említettem, 100 %-os formában Contador verhetetlen, kérdés, hogy 100 %-os lesz-e a címvédő, ha csak 95, akkor rendkívül izgalmas lesz az összetettért folyó küzdelem.

Team Saxo Bank – a Schleck testvérek

A Schleck testvéreknél az egész év a Tour-felkészülésről szólt, a tavaszi klasszikusokon sem villogtak, bár ebben a szezon eleji sérülések is szerepet játszottak. Andy formája óriási talány, nem lenne meglepő, ha jobb lenne, mint tavaly, hiszen a 25 éves luxemburgi eddigi pályafutása során minden évben egyre jobb volt. És ez a formajavulás a dobogó legfelső fokára is röpítheti. Frank állapota nem kérdés, a Svájci Körversenyen aratott győzelmével nem csak azt bizonyította, hogy remek erőben van, de megmutatta, hogy már az időfutamon sem úgy kell számolnunk esetében, hogy mínusz 3 perc Contadorral szemben… A csapat bivalyerős, és csak az összetettre koncentrálnak, talán csak Cancellara villog majd a prológon és az első napokban, akár sárga trikóban.

Reuters
Péntek délelőtti edzés
Fotó: Reuters

Team Radio Shack – Armstrong utoljára

Aki szereti a hőskölteményeket, el sem tudna képzelni óriásibb sztorit, mint a rákbetegségből felépülő amerikaiét, aki ezután zsinórban nyer hét Tourt. Pedig létezik még hatalmasabb mozi: hetedik győzelme után három év múlva visszatér, alulmarad a verhetetlen fiatal sztárral szemben, rá egy évre következik az utolsó esély, és megcsinálja. Na erre mondom, hogy ilyen nincs, illetve ha van egy ember az egyetemes sporttörténelemben, aki ezt a negyvenhez közeledve is képes megcsinálni, akkor az csak Lance Armstrong lehet.

Hogyan is fogalmazzak? Az összes értelmem tiltakozik az ellen, hogy Lance Armstrong megnyerheti az idei Tourt, de pont azért nem mernék fogadni senki másnak a győzelmére, mert ő ott van a mezőnyben. Lehet, hogy az elmúlt két évben mutatottak alapján már többen is le tudják szakítani vetélytársai közül a hegyen, lehet, hogy időfutamban már árnyéka korábbi önmagának, lehet, hogy a 39-hez közeledve már képtelenség, hogy úgy működjön a szervezet, mint 30 évesen, de most a Tour de France következik, és Lance Armstrong a Tour de France királya…
(Ja, annyit tegyünk még hozzá, hogy a csapaton nem fog múlni.)

Reuters
Armstrong is a holnapi prológra készül
Fotó: Reuters

Team Sky – Bradley Wiggins

Wigginst nem tudom hová tenni, szerintem vagy rosszabbul megy majd, mint tavaly (4.), vagy óriási meglepetést okoz, de inkább az előbbire tippelnék. Tavaly talán még nem vették őt véresen komolyan, így ellavírozott az esélyesek között egy kevésbé akciódús versenyen, hozzátéve, hogy óriási munka van mögötte, hogy a pályáról váltva ezt elérte. A csapat mindenesetre bízik benne, és beáldozták a sprinteken elérhető esetleges jó eredményeket Wiggins segítése érdekében, és ez jelzésértékű, valószínűleg ők jobban tudják, mire lehet képes. A Sky nyerő embere szakaszokon a norvég Edvald Boasson Hagen lehet, aki bár nem klasszikus sprinter, de szorgalmasan gyűjtögetve a pontokat még zöld-trikó esélyes is lehet.

Liquigas-Domo – Ivan Basso

Ivan Basso. Aki megnyerte az elmúlt évtized egyik legkeményebb körversenyét, az idei Girót, és aki 2005-ben képes volt megszorongatni az egyeduralkodó Lance Armstrongot a Tour-on (ami akkortájt senkinek nem sikerült). Aki Girót nyer, de a Tourról álmodik. 32 éves, abban a korban van, amikor végig lehet nyomni csúcsformában két GT-t egy éven belül. Lehet hogy nem áll majd dobogóra sem, de ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy ki az, aki MEGNYERHETI a Tourt, nem hagyhatjuk ki a nevét, a kulcskérdés, sikerülhet-e rövid időn belül ismét csúcsformába lendülni. Hasonlóan, mint Wiggins esetében, a csapata úgy gondolja, igen, hiszen a Liquigasban sincs klasszikus sprinter, mindenki az összetettért dolgozik majd.

Reuters
Bassónak a Giro sikerült
Fotó: Reuters

Garmin-Transitions – Tyler Farrar

Bár az összetett szempontjából Christian Vandevelde az első számú ember, a csapatot mégis inkább Tyler Farrar lehetséges sprintgyőzelmeinek rendelték alá. Julien Deannel és Robbie Hunterrel, mint közvetlen felvezetőkkel, és David Millarral, David Zabriskievel, mint tempómenőkkel. Az amerikainak egyébként nagyon jó esélye van idén a zöld trikóra, mindenképpen topfavorit Cavendish mellett. Vandevelde ettől függetlenül jó lehet top10-re, és Hesjedal is villoghat szakaszokon.

Française des Jeux – Christophe LeMevel

Az első számú ember, Christophe LeMevel ha jól emlékszem, a legjobb francia volt tavaly 10. helyével, ezzel valószínűleg idén is elégedett lenne. A csapatból valószínűleg minden szökésben láthatunk majd valakit, így a nagy számok törvénye alapján egy szakaszgyőzelem is összejöhet nekik.

Reuters
Senki nem hagyta ki a pavék feltérképezését, az FDJ csapata sem Fotó: Reuters

Katyusa – Joaquín Rodriguez

Bár az „egyes rajtszám” az orosz Vlagyimir Karpecé, mégis, aki a hegyekben és összetettben is meglepetést okozhat az orosz csapatból, az inkább a katalán Joaquín Rodriguez. A Katyusa egyébként láthatóan inkább szakaszgyőzelmekre épít Kolovnyev és Ivanov révén, akiknek minden esélyük megvan a szép eredményekre. A sprinter Robbie McEwen, de nehéz elképzelni az ausztrálról, hogy képes lesz néhány évvel ezelőtti formáját felidézni.

Ag2R La Mondiale

Az összetett győzelembe senki nem fog beleszólni a csapatból, hasonló a helyzet, mint a francia csapatokkal általában, szakaszgyőzelmeket tűzhetnek ki célul, esetleg valamelyik gyengébb trikó viselését – például a pöttyös hegyi trikó, vagy a legjobb 26 év alattinak járó trikó – a verseny első felében.

Cervelo Test Team – Carlos Sastre

Mivel ez félig-meddig szubjektív esélylatolgatás, felvállalom, hogy a 2008-ban nyerő Carlos Sastrét nem tartom esélyesnek a győzelemre, de top6 helyezés akár sikerülhet neki összetettben (bár még az is szép volna tőle, figyelembe véve mondjuk az elmúlt egy év teljesítményét). A csapatösszeállításból is érződik, hogy inkább bíznak a norvég Thor Hushovd zöld trikó esélyeiben és jó teljesítményében a sprinteken. Hushovd egyébként az első hét egyik sárga trikósa is lehet.

Omega Pharma-Lotto – Jurgen van den Broeck

Sok vizet nem fog zavarni összetett szempontjából a belga csapat, a klasszikus sprinteken sem, a szökésekre kell építeniük.

Reuters
Mark Cavendish csütörtökön még a bringával bíbelődik Fotó: Reuters

HTC-Columbia – Mark Cavendish

Sokan leírták már idén a napjaink szupersprinterét, Mark Cavendisht, én óva intenék ettől mindenkit. A nem éppen sportszerű megnyilvánulásairól, de annál erősebb lábairól híres brit fenegyerek az idei Tourra is szuperexpresszt kapott felvezető vonatként, amivel képes lehet megismételni egyeduralkodását a hajrákon és idén talán összejöhet a mindezt papíron is alátámasztó zöld trikó is. Az összetettre valószínűleg senki nem fog komolyan rámenni a csapatból.

BMC – Cadel Evans

A világbajnok mindenképpen az összetett dobogó egyik favoritja. Hogy győzhet-e? Ennél jóval gyengébb mezőnyben sem sikerült neki, ennek ellenére nem merném leírni mondjuk Sastréhoz hasonlóan. A csapat lényegesen erősebb, mint a Girón, de még mindig nem Radio Shack, Saxo Bank vagy Liquigas szintű.

Reuters
Cadel Evans Fotó: Reuters

Quick Step – Sylvain Chavanel

Szakaszgyőzelmek, szökések, egyértelmű taktika, és lehet, hogy ez hozza meg a sikert az utóbbi években folyamatosan gyengülő belga szuperteamnek, mert a részsikerekre komoly esélye van Chavanelnek, Barredónak, és a többieknek is.

Milram – Linus Gerdemann

Bár Gerdemannak óriási kultusza van a német kerékpárrajongók körében, az összetettbe még idén sem lesz képes beleszólni, ehhez talán még szüksége van egy-két évre és néhány kilóra mínuszban. A többiek az átvezető szakaszokon kialakuló szövekénycsoportokban próbálkozhatnak majd.

Bbox Bouygues Telecom – Pierrick Fedrigo

Bár papíron Thomas Voeckler az első számú ember, szerintem Fedrigóban több potenciál van, neki nem csak a szíve hatalmas, de az ereje is, bármilyen szökésben, sík vagy hegyes terepen is jó lehet, jó a véghajrája is.

Caisse D’Epargne – Luis León Sanchez

Valverde nélkül lefejezett óriás benyomását kelti a Caisse. A 26 éves Luis Leon Sancheznek azonban lassan végre be kell érnie, mint GT-menő, és ha valóban akkora tehetség, mint ahogy a spanyol szakemberek írják róla, ennek körülbelül idén, jövőre meg kellene történni… Meglátjuk. A szakaszsiker természetesen benne van a spanyolban, de rajongói valószínűleg ennél még többet várnak tőle, én sem tartom elképzelhetetlennek, hogy meglepetést okozzon az összetettben egy jó helyezéssel.

Cofidis

A szokásos gyenge francia csapat, Top20 összetettben, és szökésből elcsípett szakaszgyőzelem lehet csak a céljuk.

 

Sanchez már a tavalyi Vueltán is bizonyított  

Euskaltel – Samuel Sanchez

Az olimpiai bajnok Samuel Sanchez a sötét ló kategória, óriási meglepetésre is képes lehet, de arra is van esély, hogy beleszürkül a mezőnybe. Mindenesetre már bizonyította, hogy képes nyerő formába kerülni egy háromhetes GT-re, csak éppen erről a formáról nem tudunk semmit, nincs viszonyítási alapunk. Nincs csapatidőfutam, az egyenkénti pályáján teljesíthet jól Sanchez, tehát minden azon múlik majd, hogy bírja a háromhetes terhelést. A csapat biztos, hogy „megdöglik” majd érte.

Rabobank- Gyenyisz Mencsov

A rajtlista végéhez közeledve ismét fokozódnak az izgalmak, Mencsovval hasonló a helyzet, mint Sanchezzel, már ami a visszajelzéseket illeti jelenlegi formájával kapcsolatban. A hallgatag orosz azonban – bár sokan nem kedvelik defenzív stílusát – óriási versenyző, nyert már Vueltát, Girót, csak a legnagyobb trófea hiányzik a gyűjteményből. Tudni kell róla, hogy minden évben kitűz maga elé egy célt, egy nagy körversenyt, 100 %-osan arra koncentrál, és már többször is megvalósította elképzelését. Idén a Tour de France sárga trikóját tűzte ki célul. Csapata abszolút versenyképes, sőt, Gesinknél és Garaténél másnak sincsenek erősebb hegyi segítői. Egyetlen kérdés lehet csak ezzel kapcsolatban, hogy a tehetséges holland Gesinket megtartja-e a holland csapat vicekapitánynak, vagy Mencsov alá rendelik? A Rabobank szabad vegyértéke szakaszgyőzelmekre a háromszoros világbajnok Oscar Freire.

Lampre – Farnese Vini

Az olasz Lampre erős összeállításban érkezik, Cunego és Spilak is harcban lehetnek a hegyekben a szakaszgyőzelmekért, de akár a Top10-es összetett helyezésért is. Petacchi és Hondo pedig a sprinteken jeleskedhet.

Footon-Servetto

A profi kerékpársportban jelenleg működő versenyrendszer  legfőbb hibáinak élő megnyilvánulása a Footon-Servetto csapat, valószínűleg sokan felteszik a kérdést, egyáltalán mit kereshetnek a világ legjelentősebb körversenyén... Reméljük, rácáfolnak erre.

Végezetül álljon itt tíz név csak megmutatván, milyen nehéz lesz egyáltalán 10-be kerülni az idei Tour de France-on:

Andy Schleck
Alberto Contador
Ivan Basso
Gyenyisz Mencsov
Lance Armstrong
Samuel Sanchez
Frank Schleck
Cadel Evans
Bradley Wiggins
Luis Leon Sanchez

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Tour de France hivatalos rajtlistája
Július 3-án, szombaton rajtol, és három hétig tart a Tour de France, a világ legjelentősebb kerékpárversenye....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Rendhagyó interjú Alberto Contadorral
A Tour de France topfavoritjával, Alberto Contadorral rendhagyó interjú készült a Tour de France rajtja előtt, az olvasók kérdezték a versennyel és versenyen kívüli dolgokkal kapcsolatban....
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Andy Schleck élete Tour-formáját várja
A tavalyi második, a luxemburgi Andy Schleck a cyclingnews.com portálon vezetett naplójában írta le érzéseit és az elmúlt napok történéseit a Tour de France rajtja előtt:...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Interjú: Basso a sárga trikóról álmodik
Június 3-án, szombaton ismét útjára indul a Tour de France. Ezzel kapcsolatban kérdezte az olasz La Stampa napilap a verseny egyik esélyesét, az idei olasz körverseny győztesét, Ivan Bassót. ...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lance Armstrong utolsó esélye
„És igen, ez lesz az utolsó Tour de France. Nagy utazás volt. Óriási három hét következik” – olvasható a hétszeres Tour-győztes mikroblogján. ...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Tour de France sorsdöntő emelkedői
A versenyzők többsége szerint is elsősorban az emelkedőkön dőlhet el az idei Tour, nem „rondít bele az összképbe” majd csapatidőfutam, vagy irreális mennyiségű kronókilométer. Következő összeállításunkban a 9 hegyi szakaszt...
Tovább a teljes cikkhez »