Négyen nyerhetik a Tour de France-t

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 5. 11:48
A Giro d’Italiához hasonlóan a legnagyobb kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t is Stubán Ferenc, a magyar országúti szövetségi kapitány, és az egyetlen hazai kontinentális csapat sportigazgatója kíséri majd jegyzeteivel időről-időre. A szakember előzetes esélylatolgatása:


Ne menjünk nagyon hátra az időben, de az utóbbi 10 év legizgalmasabb Tourja következik. 4 versenyző között dőlhet el a sárga trikó sorsa. Abc sorrendben: Armstrong, Basso, Contador és Andy Schleck.

Véleményem szerint senki más nem szólhat bele az összetett győzelembe. Az említett versenyzőknek iszonyú erős csapatuk van, egyik erősebb, mint a másik, a többiek lényegesen le vannak maradva ebben a tekintetben.

Mind a Radio Shacknak, a Liquigasnak, az Asztanának és a Saxo Banknak is van Jolly Jokere: Brajkovic, Kreuziger, Vinokurov és Frank Schleck, akiket ha elengednek szökésben, akár első számú emberré válhatnak. A többi segítőt nem is sorolnám, Leipheimer, Klöden, Tiralongo, Cancellara, Szmyd, mindenki ismeri őket.

A csapatvezetők szempontjából is ez a négy gárda a csúcs, Johan Bruyneelt senkinek nem kell bemutatni, 7 Tour Armstronggal, 2 Tour, egy Giro és egy Vuelta Contadorral, összesen 11 GT győzelem fűződik a nevéhez.

Giuseppe Martinelli, aki az Asztanát irányítja, 98-ban Pantanit Tour- és Giro-győzelemhez segítette, 2000-ben Garzellivel Girót nyert, szintén tudja, hogyan kell megnyerni egy háromhetes körversenyt. Stefano Zanatta idén nyerte meg a Girót Bassóval és Nibalival, s Bjarne Riisről is tudjuk mekkora méregkeverő (bár nem ő van megjelölve sportigazgatóként, a háttérből ő szövi a szálakat).

Ezekkel senki nem veheti fel a versenyt a többiek közül. Akik még odaérhetnek a top10-es helyekre, Evans, Sastre, Wiggins, Sanchez, Mencsov. A legesélyesebb szerintem a korábban említett négy név közül  Alberto Contador, sokkal jobban, mint bárki más, személy szerint pedig továbbra is Ivan Bassónak drukkolok.

Néhány szó az útvonalról: A 2. szakaszon már hullámos lesz a terep, majd következnek a macsakakövek, melyek már a verseny elején nehezítik a mezőny dolgát. Én remélem, hogy már az Alpok komoly csatákat hozhat, a Pireneusok pedig nagyon kemény lesz. Nem értek egyet azokkal, akik kevesebb jelentőséget tulajdonítanak az időfutamnak, a végén az 52 kilométeres időfutam iszonyú hosszú lesz, akár át lehet írni az összetettet. Három hét után már bármi megtörténhet, hosszú perceket lehet kiosztani, akár 3-4 percet is, tehát nagy csata lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tour: első esélylatolgatás a rajt előtt
Az első, ami eszembe jut a 97. Tour de France rajtja előtt, hogy szenzációs versenyre számíthatunk. Ha most nem, akkor soha, hiszen az útvonal és a résztvevők névsora is az utóbbi évek legizgalmasabb három hetét ígérik. ...
Tovább a teljes cikkhez »