Mondraker 2012-es XC Mountain Bike-ok!

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 23. 08:00
A Mondraker pár héttel ezelőtt már betekintést engedett a 2012-es XC paletta csúcskategóriás szériájának egyik modelljére, a Podium Carbon-ra. Szerencsére sikerült elcsípnünk néhány további információt mind a karbon, mind pedig az alu modellekről, még a németországi Eurobike előtt.


A korábban bemutatott Podium Carbon bringán kívül a mai trendeknek megfelelően két 29-es kerékméretű bringát is kínál a spanyol gyártó, a karbongép formájának megfelelően magújultak az alumínium XC-modellek is, a Lithium pedig a Zero felfüggesztést használja.

Podium Carbon
Mint, ahogy azt egy előző cikkünkben is írtuk, a Mondraker 2012-es karbon váza egyedülálló. A csúcskategóriás kerékpároknál szinte sztenderdnek tekinthető BB 30 Press Fit középrész, kúpos villanyak és Post Mount féktárcsa felrögzítés mellett olyan, XC kerékpárokon eddig nem látott újdonságokkal rukkoltak elő, mint a vázon belül vezetett bowdenek és az integrált kormányszár.



A váz súlya 1 kg alatt van! Az alább látható  Podium Carbon Pro SL Ltd  komplett kerékpár 8.7 kg-os, ezt követi a sorban a  Podium Carbon Pro SL  a maga 9.4 kg-jával, a  Podium Carbon Pro a 9.9 kg és a Podium Carbon  a 10.6 kg-os súllyal.



A képekből is láthatjuk, hogy nem csak a kerékpár első részén igyekeztek minél nagyobb merevséget elérni az integrált kormányszárral, hanem a középrész tájékán is jelentősen megnövelték a váz átmérőjét. Ezen módosításokkal sikerült elérniük, hogy a váz csavarodási merevsége több ,mint 20%-ot javult a tavalyihoz képest.


Podium
A Podium karbon vázas modellcsaládját a Podium alu vázas szériája követi a sorban. Az alumínium Podium ránézésre hasonló eleganciát és stílust sugároz, mint a Carbon verzió. Ennél a modellnél a tervezők, a jóval kedvezőbb árfekvés miatt, kénytelenek voltak lemondani az integrált kormányszárról és a vázon belüli bowden vezetésről. Mindezek mellett azonban elmondhatjuk, hogy a váz a Mondraker DH és Freeride hagyományaira építve a kategóriájának legmerevebb váza.


A tervező mérnökök önbizalmát sugallja az is, hogy minden egyes Mondraker vázra örök élet garanciát vállal a gyár. A Podium alumínium modelleknél a triplán húzott hydroforming eljárással készült csövek, a kúpos fejcsapágy mind arról tanúskodik, hogy a mérnökök nem csak az Enduro és Downhill kerékpárok kialakításában szakértők.

Podium 29
A Mondraker 2012-es paletta 29-es szériájának csúcsát az alumínium Podium Pro és Podium modell képviseli. A 29-es kerékpárok mind kinézetükben, mind pedig technikai megoldásaikban (Post Mount tárcsarögzítés, Press Fiit BB 1,5-es kúpos villanyak stb.) hasonlítanak a sima 26-os verziókhoz. Természetesen a 29-es verziók geometriája is elsősorban az XC versenyzésre vannak hangolva.



A Modraker mérnökei, valószínűleg a sok éves Downhill tapasztalat miatt, mindig előtérbe helyezték a kerékpárok kialakításánál a strapabírást és tartósságot a súlynál. A Podium és a Podium 29-es széria alkatrészeinél is ugyanaz a trend figyelhető meg, mint amiről Michelberger Szilvi az idei Podium értékelésénél már beszámolt.

Finalist és Finalist 29
A Mondraker a Finalist szériával egy mindenki számára elérhető alternatívát kínál anélkül, hogy az akár a váznál, akár pedig az alkatrészeknél nagyobb kompromisszum megtételére kényszerítené a szerényebb pénztárcával rendelkezőket. 2012-ben a Finalist széria is bővül 29-es modellekkel. A megnyerő külső mellett érdekes megemlítenünk, hogy a Mondraker, a jobb irányíthatóság miatt ezeket a kerékpárokat 710-es kormánnyal szereli. Ez szintén egy, a Downhill versenyzésben már elterjedt trend első jele (ott egyes versenyzők akár 810 cm-es kormányokat is használnak), amit komolyabb DH tapasztalattal nem rendelkező cégek még nem mernek meglépni.



Lithium széria
A Mondraker egyik nagy újdonsága a 2012-es évre, hogy a Downhill-tól kezdve az All Mountain és Trail kerékpárokig alkalmazott úgynevezett Zero Suspension System-et (ez tulajdonképpen egy VPP, ahol a rugóstag lebegő felfüggesztésű) most már az össztelós kerékpárokat kedvelő maratonisták számára is elérhetővé teszi, 100 mm-es rugóúttal. A meglévő VPP himbarendszert tovább optimalizálták a maraton versenyzésre. Ennek eredményeképpen, a már eddig is legendásan kicsi lánc visszacsapást és a hagyományos himbarendszereknél a tekerés közben jelentkező hullámzó érzést, sikerült teljes mértékben kiküszöbölniük.

A rugózás mellett azonban említést kell tennünk a Mondraker által szabadalmaztatott Stealth vázépítési technológiáról is. Ez a technológia húzott négyszög profilú csöveket jelentett eredetileg. A mostani, ún. Stealth 2.0-ás rendszernél a négyszög profilú csövek a csavarodási merevség növelése érdekében már nem egyenesek, hanem a nagyobb terhelést igénybe vételénél jelentkező erőhatások jobb eloszlatása miatt csavartak.



A Mondraker természetesen nem állt meg az XC vonalnál a 2012-es újítások során. Amint további információt kapunk a Trail, All Mountain és Enduro vonalról, mindenképpen megosztjuk veletek azt is. Addig is bővebb információkért látogass el a forgalmazó oldalára: KATTINTS IDE!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mondraker Podium - versenyeken tesztelve
A 2011-es mountain bike szezonban a Mondraker gyár scandium vázas Podium bringájával versenyzem. A forgalmazó felkért, hogy versenyzői szemmel értékeljem a kerékpárt....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mérföldkő: az új Mondraker Podium Carbon
Még koncepció-bringának is formabontó a Mondraker hétvégén leleplezett cross-country zászlóshajója, az új Podium Carbon, azonban a spanyol gyártó karbongépe karácsonytól már Magyarországon is kapható!...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mondraker Magyaroszágon: DH-tól a CC-ig
A Mondrakert spanyol kerékpárfanatikusok egy kis csapata alapította 2001-ben. A Monrdakernek sikerült fejlesztéseinek köszönhetően rövid idő alatt igen előkelő helyre felküzdenie magát a kerékpár gyártók közötti ádáz harcban. A...
Tovább a teljes cikkhez »