Eurobike: Blazsó Marci 29"-próbája

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 6. 18:54
Az év legjelentősebb bringás seregszemléjén, az Eurobike-on a hazai mountain bike maraton sorozatok legjobbja, Blazsó Márton volt legfőbb „szakértő teszterünk”, akivel találkozott az elképzelésünk a prioritásokat illetően: 29-esek és fullyk. A konkrét próbák leírása előtt Marci általános benyomásairól ír:


Az Eurobike kiállításra nem az első alkalom, hogy kilátogatok. Voltam már 3 éve is, de akkor nem voltam a Demo day-en, így nem tudtam kipróbálni a bringákat. Most végre igen!

Aki szeret bringázni, egy ilyen eseményen kisebb fajta sokkot kap. Velem sem volt másképp. Pár perc forgolódás után rávetettem magam a tesztalanyokra. Határozott elképzeléssel indultam neki a töménytelen mennyiségű tesztbringának. Össztelós XC/maraton, és 29"-os bicajokra vadásztam. Őszintén bevallom, hogy a merev vázakban azon kívül, hogy jó vagy szar a geometriája, nem látok nagy különbséget. Hosszabb teszt alatt esetleg kijöhet pár apróság.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A napot a 2012-es Giant Anthem-mel kezdtem, aztán a Merida 29-es csúcsmodellje, a BigNine következett, utána sorrendben: Scott Spark RC, Look 920, és Specialized Epic 29".

29" A bűvös szám! Nagy gondot fordítottam arra, hogy a nagyobb kerék minden sajátosságát megérezzem a legkülönfélébb körülmények között. Az, hogy a kerék gördülése jobb göröngyös talajon, abból semmit nem éreztem, pedig ez lehetett kezdetekben a fő indok, hogy bevezessék.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Elméletben biztos jobb, meg labor körülmények közt. Talán úgy érzékeltethetem, hogy ha a 29" és 26" közötti különbség egy hangya, akkor ugyanabban a gumiban +,- fél bar nyomáskülönbség egy elefánt.

Az igazi fejlődés a stabilitásban érződött. És most nem arra gondolok, hogy a nagyobb kerék perdülete bla-bla-bla. Hanem az hogy magasabban vannak a tengelyek a súlyponthoz képest (nagyobb a középcsapágy esés) és meredek emelkedőkön és lejtőkön. Sokkal stabilabb a bringa. Fölfele nem emelgeti az orrát és meredek lefelében meg nem akarsz orra esni.

Béka
  Fotó: Béka

Másik nagy előnyét még a kiállva tekerésnél éreztem. A 29"-os bringáknak általában meredekebb a homlokcsöve, így sprintelésnél, meg nyeregből kiállva, sokkal kevesebbet kell karból ellenkormányozni (nem billeg az elsőkerék), tehát kevesebb energia megy veszendőbe. Negatívum: nekem egyedül a keréknyomokból, vízmosásokból ki és bejövetel nem tetszett. Mintha jobban meg tudná vezetni a 29-et.

Béka
  Fotó: Béka

Személy szerint, én biztos a nagyobb kereket választanám minden terepre, ha közel ugyanolyan súlyú bringát tudnék építeni belőle és lenne megfelelő alkatrész választék.

Hamarosan összehasonlítás...

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Eurobike: a díjnyertes mountain bike-ok
A Haibike új 29-es karbon merevfarúja, a Greed 29 nyert aranyérmet az idei Eurobike-on mountain bike kategóriában, de díjazták a hegyikerékpárok között a Focus Raven 29-est, a Mondraker Podium Carbont és a Look 920 össztelóst. A...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Eurobike: Az első jelentés, irány 2012!
Az elmúlt három napot Európa legfontosabb bringás kiállításán, az Eurobike-on töltöttük, s persze még mindig zsong a fej az iszonyú mennyiségű információtól, benyomásoktól, amiket a 2012-es kerékpárokról sikerült begyűjteni…...
Tovább a teljes cikkhez »