A kapitány szerint is kétesélyes a Tour

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 14. 14:46
Stubán Ferenc, országúti szövetségi kapitány 3. jegyzete a Tour de France-ról:


A hegyekbe érkezve beigazolódott, hogy nem múltak el nyomtalanul az első napok, a bukások, a fáradtság, a sérülések. Sokat kivett azokból is az első pár nap, akik nem estek el, borzasztó fárasztó, ha napokig kaszkadőr módjára kell száguldozni. Így egész más egy körverseny, az első két hegyi szakaszon jóval kevesebb volt a támadás, pedig pont ezek adják a sava-borsát egy háromhetesnek.

Armstrong nagyon balszerencsés volt, de a balszerencse mellett azért kiderült, hogy a természettel nem lehet szembefordulni. 39 éves, a biológiát nem lehet meghazudtolni. Másrészről ő is negatív spirálba került, a rengeteg bukás korábban megtette a hatását, már nem is volt olyan koncentrált, fáradt volt, nem 100 %-os, még egy bukás, onnantól kezdve pedig már ő maga is tudta, hogy nem fog sikerülni. Talán az Asztanának nem kellett volna olyan látványosan kivégezni. Amikor a Tour előtt odasoroltam a négy esélyes közé, nem mondtam %-okat, de neki adtam a legkevesebb esélyt. A 9. szakaszon azért megmutatta, hogy az óriási hátrány összeszedése kisiklás volt, akár még szakaszt is nyerhet. A Radio Shack-tól hiba volt, hogy mindenki Armstronggal maradt, csak Leipheimer van elöl, aki Top10-ben természetesen ott lesz, de nem lesz beleszólása az első helyért.

Reuters
  Fotó: Reuters

A további esélyeket illetően nagy meglepetés kell, hogy ne Andy Schleck vagy Alberto Contador között dőljön el az összetett győzelem, most Schlecken van a sárga trikó – nekem ő a szimpatikusabb – de Contadornak brutálisan erős a csapata. Az Asztanát láthattuk, hogy a legerősebb a hegyekben, Navarro, Noval, Tiralongo, Vinokurov félelmetes, bár Vinokurov elszállt, nem lehet Jolly Joker. Ha versenyben lenne még Frank, azt mondanám, hogy Andy, de Contador nyert már 4 GT-t, és jobb az időfutamon.

Andy Schleck egyébként nem volt okos a 9. szakaszon, nem úgy támadta Contadort, ahogy kell. Eleve elölről nem támadok, hanem hátulról indulok meg, hogy a másik ne lássa, és ha eldöntöttem, hogy lószolok, akkor nem lószolok, majd nézegetem a másikat, mert egy lószra mindenki tud reagálni – láthattuk Contadort, ahogy fapofával vette át – hanem addig támadok újra és újra, amíg a másik már nem tud jönni. Kicsit olyan érzésem volt, mintha Andy Schleck le akarta volna tudni, kipipálni, hogy ő lószolta Contadort.

Schlecknek pedig véleményem szerint 1:40-1:50 perc előny kellene az időfutamra, ahol el fog dőlni a sárga trikó sorsa. A Saxo Bankot sem kell félteni, de Frank kipontozódása után Andynak mindenkire szüksége lesz. Sokan nem értették, hogy Riis látványosan leállította Cancellarát sárga trikóban a 7. szakaszon. Riis az összetettre megy, és ebbe nem fér bele semmilyen energiapazarlás, még ha a Cancellara sárgájáról van szó, az sem.

Reuters
  Fotó: Reuters

A Saxo Bank még viszonylag pihent, messze nem dolgoztak eddig annyit, mint az Asztana. Jó húzás volt a 9. szakaszon Jens Voigt előreküldése, aki a Madeleine utolsó kilométeréig vezetett Schlecknek. Példaértékű volt egyébként a spanyolok összetartása, hogy egy másik, francia bank logójával ellátott csapatból Gutierrez segítette Contadort, náluk ez működik.

A Liquigas csalódás a számomra, messze nem tudják azt a csapatmunkát nyújtani, mint a Girón, Basso egyedül maradt, rengeteget kellett vezetnie a 9. szakaszon. Basso-fan lévén abban bíztam, hogy Kreuzigerrel két emberrel tudnak majd elöl maradni az utolsó kemény részeken. Amikor másnak elfogy a segítője, ők támadni fognak.

Itt szeretném kiemelni, mekkora dolgot vitt véghez 98-ban Marco Pantani, amikor megnyerte egy éven belül a Girót és a Tourt, ez azóta sem sikerült senkinek. A modern kerékpársportban annyira speciálisan kell felépíteni, felkészíteni egy csapatot, hogy akik a Girón jól mennek, szinte esélytelenek a Touron. A Giro-Vuelta dupla még benne van, de a Giro és a Tour annyira közel van egymáshoz, hogy nem lehet eredményesnek lenni mindkettőn.

Visszatérve a további esélyekre, a 3. helyre, tehát a dobogóra még az összetett 3-12. helyig, Hesjedalig bezárólag még bárki jó lehet. A Rabobank és a Liquigas képviselteti magát duóval, Mencsov és Gesink, illetve Basso és Kreuziger, az még mindig nagyon sokat számít, hogy ketten vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tour-esélyek: szűkült a favoritok köre
Beigazolódott a Tour de France egyik örökérvényű tézise, miszerint az első héten nem lehet megnyerni a Tourt, csak elveszíteni… A nyolcadik és kilencedik etap közötti pihenőnapon tekintsük át a további esélyeket!...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tour-jegyzet: „Nekem nem tetszett!”
Az nyugodtabb szakaszok közben Tour-szakértőnk, Stubán Ferenc, a magyar kontinentális csapat sportigazgatója értékeli a korábbi „vérfürdőt”: ...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Négyen nyerhetik a Tour de France-t
A Giro d’Italiához hasonlóan a legnagyobb kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t is Stubán Ferenc, a magyar országúti szövetségi kapitány, és az egyetlen hazai kontinentális csapat sportigazgatója kíséri majd jegyzeteivel...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tour: első esélylatolgatás a rajt előtt
Az első, ami eszembe jut a 97. Tour de France rajtja előtt, hogy szenzációs versenyre számíthatunk. Ha most nem, akkor soha, hiszen az útvonal és a résztvevők névsora is az utóbbi évek legizgalmasabb három hetét ígérik. ...
Tovább a teljes cikkhez »