Tour-esélyek: szűkült a favoritok köre

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 12. 16:21
Beigazolódott a Tour de France egyik örökérvényű tézise, miszerint az első héten nem lehet megnyerni a Tourt, csak elveszíteni… A nyolcadik és kilencedik etap közötti pihenőnapon tekintsük át a további esélyeket!


Frank Schleck után újabb – ha nem a legnagyobb – nevet húzhatunk le a végső győzelemre esélyesek listájáról, a hétszeres győztes Lance Armstrongot. A texasi kálváriáját a 8. szakaszon most ne részletezzük, aki bővebben kíváncsi rá, KATTINTSON IDE!

Armstrong kiválóan rajtolt 3. helyével a prológon, de az ominózus Spa-i szakaszon belekerült egy negatív spirálba, gyakorlatilag Frank Schleckhez hasonlóan ő is az „új divat” szerint rendezett, borzasztóan veszélyes, klasszikus versenyekre emlékeztető első etapok áldozata lett.

A hegyekbe érkezve beigazolódott az is, hogy az emelkedőkön fizetünk majd az első szakaszok izgalmaiért, ugyanis a nem 100 %-osan érkező – szinte kivétel nélkül sebeikből gyógyuló – favoritok közül senki nem mert bevállalni komoly támadást a 7. és 8. szakaszon, s gyaníthatóan ez holnap, a 9. etapon sem lesz másképp. Tehát a „vérfürdőért” cserébe le kellett mondani olyan élményekről, melyek az igazi GT-k jellemzői. Tiszta szerencse – a texasinak semmiképpen – hogy Armstrong kipontozódása akkora szenzációval szolgált, ami feledtette az akciószegény végkifejletet az élbolyban.

Reuters
  Fotó: Reuters

Nem mert senki bevállalni, örült mindenki, hogy a másik sem megy gyorsabban, sok mindent elmond, hogy Dani Navarro gyakorlatilag a teljes utolsó emelkedőt felhúzta, csak az utolsó két kilométeren volt néhány látszatpróbálkozás. Okosan csinálta ezt az Asztana csapata, két legyet ütöttek egy csapásra, Kivégezték Armstrongot, ugyanakkor megmenekült Contador is egy esetlegesen nagyobb időhátránytól, mert a vasárnapi napon bizony támadható lett volna a címvédő. Navarro tempója azonban a többieknek is fájt, és Contadornak is az ideális maximumot jelentette.

Már a Saxo Bank vezetője, Bjarne Riis is elismerte, talán előbb kellett volna támadnia Andy Schlecknek, s akkor Contadornak, Evans-nek és a többieknek is nehezebb dolga lett volna, de ez már a „volna”-kategória, amiért nem jár semmi a díjkiosztón. Azonban kötésekkel a testén Andy sem volt olyan virgonc, de mentségére legyen mondva, nem tudhatta, hogy most erősebb volt Albertónál. Bánhatja, mert ki tudja, lesz-e még alkalom az idei Touron, amikor Contador verhető.

Reuters
  Fotó: Reuters

Mindenesetre most élesben is igazolva láttam a verseny előtt megfogalmazódott érzésemet, hogy Contador nem ugyanaz a Contador, mint tavaly ilyenkor. Tegnap is láthattuk komolyan erőlködni, és ha csak 10 másodperccel is, de megúszni Andy Schleckről. Tavaly ilyenre nem volt példa. Ettől függetlenül a 98%-os formája még mindig elég lehet a győzelemre, sőt, a Pireneusokig akár megfordulhat még 8. szakaszon mutatkozó enyhe erőkülönbség is Alberto javára.

Az is kiderült – azok számára is, akik esetleg kételkedtek benne – hogy az Asztana csapata nagyon erős, A Navarro-féle sor félelmetes volt Contador előtt a hegyen, és a többiekkel felváltva maximális szinten tudnak majd dolgozni a Pireneusokban is.

Bjarne Riis nagy mágus, nehéz eldönteni, hogy vajon rögtön levágta-e, amikor Armstrong leszakadásakor az Asztana élre állt, hogy nekik nem kell menni. Ez esetben ügyes húzás volt, hogy a 7. szakaszhoz hasonlóan a 8. etapon is pihentette Andy Schleck összes segítőjét. Ha ez így van, a csapat újra 100 %-os formába kerülhet az első napokban, a „klasszikus” szakaszokon végzett kemény munka után, és láthattuk már 2008-ban, hogyan képesek védeni a sárgát, ha az felkerül valamelyik versenyzőjükre…

Reuters
  Fotó: Reuters

Andy Schleck és Contador mellett a többieket nehezebb még megítélni, de messze nem adnék nekik annyi esélyt, mint a két topfavoritnak. A sárga trikós Evans például az első volt, aki a végjátékra megmaradt élbolyból leszakadt Andy ritmusváltására az utolsó kilométeren. Nyilatkozata szerint a bukás hátráltatta akkor, kérdés, hogy ez így van-e… Hamarosan kiderül, mindenesetre az ausztrál előnyben van ellenfeleivel szemben, s ha végig tudná rángatni magát szokásos stílusában, csapat nélkül a hegyeken a többiekkel, a hosszú időfutamon az egyik legjobb lehet a mezőnyben.

Mencsovval hasonló a helyzet, mint Evans-szel, azzal a különbséggel, hogy benne még lehet feltételezni rejtett tartalékokat, ott van mellette, alatta, felette (ki tudja?) Gesink, s ha az orosz képes lesz defenzív stílusában csak meg-megjönni a legjobbakkal a hegyeken, a hosszú időfutamon óriási meglepetést is okozhat. Ivan Bassóval más a helyzet, ha a Giro-győztes nyerni akar, hátránya ismeretében neki hasonló támadást kellene bemutatni a Pireneusokban, mint a Zoncolanon, amit azért ebben a mezőnyben nehéz elképzelni. Fontos, hogy a Liquigasból áll még Kreuziger is.

Reuters
  Fotó: Reuters

A többieket nézve az első tízben Samuel Sanchezről érdemes szólni dobogó-esélyesként, de ehhez komolyat kellene még villantania a Pireneusokban. A Radio Shack új kapitányává előlépett Leipheimertől egy dolog miatt nem venném csak el a dobogós esélyt, mert emlékszem a 2007-ben teljesített kronójára, ahol brutálisan ment. Ha pedig elmaradna a tűzijáték a Pireneusokban, lőtávolban maradhat még. (Itt utalnék vissza Stubán Ferenc korábbi esélylatolgatására, amelyben a hosszú egyenkénti idei különös jelentőségéről volt szó.)

Sastre és Van den Broeck is valószínűleg végigküzdi még magát top 10-es helyen, sőt formától függően a top 5 sem kizárt. Korábbi esélylatolgatásomhoz képest Armstrongon és Frank Schlecken kívül két nevet húznék még le a 10-es listámról. Valahol éreztem, hogy Brad Wiggins rosszabb lesz, mint tavaly és Luis León Sanchez számára sem ez az év lesz az, amikor „beérik”.

További izgalmas versenyt kívánok mindnyájunknak, az Alpok után legközelebb Stubán Feranc országúti szövetségi kapitány jegyzetével jelentkezünk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Armstrong kiesett! Ő már nem nyer Tourt!
Andy Schleck győzelmével ért véget a 93. Tour de France első igazán vízválasztó szakasza, de a kerékpáros társadalom mégis a hétszeres-győztes Lance Armstrongról beszél, aki élete legrosszabb napját élte át összes Tour de...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tour: első esélylatolgatás a rajt előtt
Az első, ami eszembe jut a 97. Tour de France rajtja előtt, hogy szenzációs versenyre számíthatunk. Ha most nem, akkor soha, hiszen az útvonal és a résztvevők névsora is az utóbbi évek legizgalmasabb három hetét ígérik. ...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Négyen nyerhetik a Tour de France-t
A Giro d’Italiához hasonlóan a legnagyobb kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t is Stubán Ferenc, a magyar országúti szövetségi kapitány, és az egyetlen hazai kontinentális csapat sportigazgatója kíséri majd jegyzeteivel...
Tovább a teljes cikkhez »