Kiütötték a királynőt Párizsban

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 31. 16:08
Justine Henin az idén nem foglalja vissza a trónt a Roland Garroson. A párizsi salakon 2003 óta négyszer győzött belga nem bírt az ausztrál Samantha Stosurral (6:2, 1:6, 4:6). Így elmarad a negyeddöntő csúcstalálkozója, az első kiemelt Serena Williams hiába verte simán 6:2, 6:2-re az izraeli Shahar Peert, az elődöntőbe jutásért, Henin helyett, Stosur vár az amerikaira. A junioroknál látványos, maratoni mérkőzésen mutatkozott be a szegedi Zsiga Máté: pályafutása első Grand Slam találkozóján 2 óra 23 perces csatában nyert egy ecuadori legény ellen (7:6, 4:6, 6:4). A férfiaknál semmi izgalom nem történt: Novak Djokovics és az osztrák Jürgen Melzer is négy szettben diadalmaskodva ment tovább, de a negyeddöntő után már csak az egyikőjük örülhet.


 

Kiesett a titkos favoritom. Bármennyire is úgy gondolom, hogy teljes a káosz a női teniszben, azért Justine Henint magamban elsőszámú esélyesnek jelöltem meg. Nem volt könnyű a sorsolása: a harmadik fordulóban Sarapova, aztán a tavalyi elődöntős Stosur és utána következett volna (még mindig csak a nyolc között) Serena Williams. A Sarapova elleni produkciója megerősített: nagyszerűen teniszező szibériait állított meg.

Samantha Stosurral áprilisban a stuttgarti döntőben találkozott és akkor 6:1-re hozta a döntő szettet. A néhány éve még inkább páros specialistának számított ausztrálnak, tavaly pont a Roland Garros hozta meg az áttörést egyéniben. Brutálisan megerősödött, a lábai, a vállai, a bicepszei férfias formákra emlékeztetnek, pedig korábban kifejezetten csinosnak számított. Érdemes volna összehasonlítani a mostani külsőjét, izomzatát a 3-4 évvel ezelőttivel. Tavasszal került be a top 10-be, az idén a Roland Garrosig ő volt a legsikeresebb salakon (16 meccséből 14-et megnyert).

Reuters
Stosur öröme érthető Fotó: Reuters



Justine Henin 2002 óta mindössze kétszer kapott ki a French Openen: először 2002-ben, az első fordulóban Kapros Anikótól (6:4, 1:6, 0:6), két évvel később Tathiana Garbintól (5:7, 4:6) a 32 közé kerülésért. Arra nem emlékszem, hogy az olasz elleni kudarcot a Suzanne Lenglen katlanban élte-e meg, de Kaprostól ott szenvedett vereségeti és akkor is ilyen szürke, őszi idő jellemezte Párizst.

Amilyen simán nyerte az első játszmát Justine Henin hétfő délután, olyan könnyedén bukta el a másodikat. A döntőben, 2:2 után 40:15-ről, a végén egy kettőshibával vesztette el az adogatójátékát, de rögtön visszabrékelt és vezetett 4:3-ra. Szokatlan módon a kiélezett helyzetet ő bírta rosszabbul, sokat hibázott. Stosur a győzelemért szerválva (az első meccslabdánál) még kettőshibát ütött, de a második lehetőségnél már nem remegett meg a keze.

Kim Clijsters tavaly parádés Grand Slam diadallal tért vissza. Honfitársnője Justine Henin januárban majdnem lemásolta a produkcióját az Ausztrál Openen. Ott a döntőben bukott el, most a negyeddöntőbe sem került be. Lehet, nem is olyan gyenge ez a női tenisz?

Eredmények
Női egyes, nyolcaddöntő
Stosur (ausztrál, 7.)-Henin (belga, 22.) 2:6, 6:1, 6:4
Serena Williams (amerikai, 1.)-Peer (izraeli, 18.) 6:2, 6:2
Jankovics (szerb, 4.)-Hantochová (szlovák, 23.) később
Groth (szlovák)-Svedova (orosz) később 
Férfi egyes, nyolcaddöntő
Djokovics (szerb, 3.)-Ginepri (amerikai) 6:4, 2:6, 6:1, 6:2
Melzer (osztrák, 22.)-Gabasvili (orosz) 7:6 (8:6), 4:6, 6:1, 6:4
Nadal (spanyol,2.)-Bellucci (brazil, 24.) később 
Verdasco (spanyol, 7.)-Almagro (spanyol, 19.) később
Junior férfi egyes, 1. forduló
Zsiga Máté (magyar, 10.)-Quiroz (ecuadori) 7:6, 4:6, 6:4

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Gyászolnak a franciák
A második hétre nem maradt hazai teniszező az egyéni versenyben a Roland Garroson. Az utolsó muskétás, Jo-Wilfried Tsonga elvérzett a centeren, az első szett után sérülés miatt feladta a Juzsníj elleni küzdelmet.. Előtte a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Meztelenkedéssel hódítanak a csajok
A nőké volt a főszerep a Roland Garros nyolcadik napjának első felében. A centeren és a Suzanne Lenglen betonkatlanban is lányok teniszeztek. A két első felvonás ugyan inkább engem igazolt, de a folytatásban a hölgyek rám...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A feltámadt Sarapova még nem ünnepelhet
A korai rangadók napja volt a hetedik a Roland Garroson, de az egykori világelsők párbajai egyelőre nem szolgáltak drámával... Rafael Nadalt ugyan tesztelte Lleyton Hewitt és Marija Sarapova is régen látott jó teljesítménnyel...
Tovább a teljes cikkhez »