Meztelenkedéssel hódítanak a csajok

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 30. 17:36
A nőké volt a főszerep a Roland Garros nyolcadik napjának első felében. A centeren és a Suzanne Lenglen betonkatlanban is lányok teniszeztek. A két első felvonás ugyan inkább engem igazolt, de a folytatásban a hölgyek rám cáfoltak és nem azért, mert nem szégyellték mutogatni bájaikat.




Az elmúlt hetekben bátorkodtam némi kritikával illetni a női teniszt, hiányolva a legjobbak egyenletes teljesítményét, illetve a trónkövetelő fiatalok megbízhatóságát. Azt persze akkor is tudtam, a bajnokok nem felejtettek el teniszezni, csak elgondolkodtatónak tartottam, hogy Serena Williams magabiztosan vezeti a ranglistát, miközben januártól májusig pályára sem lépett. Ráadásul nem tűnt fel senki, aki eséllyel ostromolná a trónt. Sőt, akik korábban erre a szerepre pályáztak, manapság inkább labdaszedőként jeleskednek.

Nem mintha különösebben aggasztana a francia szövetség eurómilliós nyereségének esetleges apadása, de az előbb említett okok miatt tartottam attól, hogy a vasárnap unalomba fullad a Garroson és a szurkolók inkább a Bois de Boulogne-t választják legközelebb. Az időjárás sem kedvezett, még a szombatinál is szürkébb képet festett Párizs, időnként eleredt az eső és elkelt az átmeneti kabát. Az viszont biztatónak ígérkezett, hogy Sarapova és Henin párbaja, annak is a harmadik játszmája átcsúszott vasárnapra.

Reuters
Marija Kirilenko Fotó: Reuters

A nyitány tehát mindkét arénában felejthetőre sikeredett, ami persze cseppet sem zavarta a győzteseket: Gyementyjeva (5.) simán verte a selejtezőből érkezett dél-afrikai Scheeperst (6:1, 6:3), míg a lassan veteránnak (ez csúnya volt, bocsánat) számító (júniusban lesz 30 éves) Francesca Schiavone megállította a bájos Marija Kirilenkót (6:4, 6:4). A férfias olasz, a maga 165 centiméteres magasságával, 2001 után másodszor jutott negyeddöntőbe a French Openen. Minden elismerést megérdemel az itáliai, de zárójelben megjegyezném, pont erről beszélek, neki már nem lenne szabad a négybe jutásért teniszeznie Grand Slamen.

Kirilenkónak tehát ezúttal nem sikerült az, ami januárban, Melbourne-ben. Akkor előbb Sarapovát, majd Szafinát is legyőzve a negyeddöntőbe került. Most azonban hiába búcsúztatta a címvédő Kuznyecovát, a következő akadály a végállomást jelentette. Ha már a valóban csinos Kirilenkónál tartunk érdemes megjegyezni, hogy a televíziós közvetítésben előszeretettel fókuszál a kamera a lányok nőiességére. Sarapova, Venus Williams, Wozniacki, vagy épp Kirilenko a szerváknál szinte erotikus show-t rendez. A falatnyi szoknya, ruha rendszeresen úgy lebben, hogy a lányok féltve őrzött formái folyamatosan bevillannak, lenyűgözve a férfi szurkolókat. A kábító kirakatot bámulva persze nehéz a szakmaiságra összpontosítani. Venus Williams egyébként megint testszínű alsót visel, így aki akarja, akár meztelennek is láthatja a hétszeres egyéni Grand Slam győztest.

A Sarapova-Henin csata vasárnapi folytatása azonban nem azért volt élvezetes, mert az orosz bugyija rendre megmutatkozott. Ahhoz képest, hogy a szibériai kikaphatott volna szombaton két sima szettben, nagyot fordult a világ. Vasárnap az elejétől agresszívan és pontosan teniszezett. Meg is lepte a belgát, aki 0:2, 0:40-nél elég sötéten láthatta a világot. Előző nap, 6:2, 3:3-nál, 40:15-je volt Sarapova szervájánál (az orosz három kettőshibát adogatott abban a játékban), de elmaradt a brék. Valami hasonló fordulatban bízhatott Jusine Henin és nem is hiába: 4:2-re már ő vezetett, sőt saját szervánál 40:15-re állt. Ha már dráma, jöjjön még egy csavar. Sarapova szépített és egyetlen pontra állt az egyenlítéstől. Látványos tenisz, izgalom: mit fanyalogtam eddig? Több ilyen meccs kellene és egy szót se szólnék. A telhetetlenség mondatja velem, szívesen néztem volna legalább 10:8-ig, de Henin 6:3-nál befejezte. Ő jutott a 16 közé és hétfőn újra pályára léphet (az ausztrál Samantha Stosur a következő akadály és utána jöhet a Serena Williams elleni csúcstalálkozó).

Reuters
Marija Sarapova Fotó: Reuters

Sarapova a meccset ugyan elvesztette, de a humorát nem. Az interjúszobában az első kérdező azt mondta neki, hogy hihetetlen jól teniszezett, és ha így játszik, egyértelműen megnyerheti a jövőben a Roland Garrost. Az orosz nagyon hálás volt az elismerésért: Megtenné, hogy ezentúl minden sajtótájékoztatómra eljön - mondta mosolyogva. Annyit azért hozzátett, hogy ezen a napon ez is kevésnek bizonyult a győzelemhez, márpedig csak ez számít. Elárulta, hogy rengeteg munka vár rá, de szívesen dolgozik, mert végre egészséges és nagyon készül Wimbledonra.

Az alsó ág vasárnapi rangadójának Venus Williams és Nagyja Petrova meccse ígérkezett. Az orosz ugyan soha nem nyert az amerikai ellen, de először találkoztak salakon. A második kiemelt floridai tavaly ilyenkor már nem volt versenyben (Szávay Ági a harmadik fordulóban búcsúztatta), de tavaszi eredményei alapján gondolhatta, hogy az idén megint sikerülhet döntőbe jutnia (2002-ben már megtörtént). Nem szeretnék utólag okoskodni, de a mérkőzés előtt is Petrovát éreztem az esélyesebbnek. Ebből a szempontból nem okozott csalódást az összecsapás, egyébként meg semmi különös (6:4, 6:3, másfél óra alatt).

Reuters
Caroline Wozniacki Fotó: Reuters

A lányoknál a pálmát vasárnap Caroline Wozniacki és Flavia Pennetta vitte el. A fiatal dán hatalmas csatát játszott a harcos olasszal, akinek 6:7, 7:6 után percekig ápolták a lábfejét és ez rá is nyomta a bélyegét a folytatásra. A harmadik kiemelt így is három órán át küzdött és ez a keddi, Schiavone elleni negyeddöntőben még visszaüthet. A másik párban Petrova és Gyementyjeva lép pályára, egy dolog biztos: lesz orosz a legjobb négy között!

ROLAND GARROS, EREDMÉNYEK, NŐI EGYES:
4. forduló
Gyementyjeva (orosz, 5.)-Scheepers (dél-afrikai) 6:1, 6:3
Petrova (orosz, 19.)-V. Williams (amerikai, 2.) 6:4, 6:3
Schiavone (olasz, 17.)-Kirilenko (orosz, 30.) 6:4, 6:4
Wozniacki (dán, 3.)-Pennetta (olasz, 14.) 7:6 (7-5), 6:7, (4-7), 6:2
3. forduló
Henin (belga, 22.)-Sarapova (orosz, 12.) 6:2, 3:6, 6:3