Gyászolnak a franciák

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 30. 21:32
A második hétre nem maradt hazai teniszező az egyéni versenyben a Roland Garroson. Az utolsó muskétás, Jo-Wilfried Tsonga elvérzett a centeren, az első szett után sérülés miatt feladta a Juzsníj elleni küzdelmet.. Előtte a címvédő Roger Federer tanította meg a magyar közmondást (Egyszer volt Budán kutyavásár) honfitársának, Stanislas Wawrinkának. Közben a tavalyi döntős Robin Söderling a vártnál is simábban verte a horvát riválisát. Cilic könnyen megadta magát (6:4, 6:4, 6:2). A skót Andy Murray és a cseh Tomas Berdych csatáját az eső szakította félbe, de így is befejezték sötétedés előtt, némi meglepetéssel. A junior lányoknál Babos Tímea magabiztos, jó játékkal mutatkozott be és győzött.




A Grand Slam rendezők között még az amerikaiak állnak a legjobban. Legalábbis abból a szempontból, hogy mikor ünnepelhettek utoljára hazai bajnokot a férfi egyesben. Az angolok 1936 óta várnak, hogy egy brit megismételje Fred Perry teljesítményét. Ausztráliában Mark Edmondson volt az utolsó helyi nyertes, 1976-ban. A franciák 1983-ban nem gondolták volna, hogy 2010-ben még mindig Yannick Noah lesz a példakép. Az amerikai Andy Roddick az egyetlen a maiak közül, aki hazai pályán ért a csúcsra (2003). Hiába termelnek tehát hatalmas nyereséget a Grand Slamek az adott nemzeti szövetségeknek, bajnokot nem lehet csak pénzből gyártani, nevelni.

Múlt vasárnap tizenkilenc francia bízhatott abban, hogy június hatodikán miatta tör ki teniszláz hazájában. Ehhez képest, egy héttel később már egyikőjük sem álmodozhatott tovább a Muskétások kupájáról. Álltak ennél rosszabbul is Borotra, Brugnon, Cochet és Lacoste utódai: 2007-ben a legjobb tizenhat közé egyetlen francia sem jutott a Roland Garroson.

Reuters
  Fotó: Reuters



Jo-Wilfried Tsonga valószínűleg pontosan tudta, hogy a sérülése miatt teljesen esélytelen az orosz Juzsníj ellen. Ő egyébként is keménypályán sikeres, ott nyerte eddigi öt ATP-serlegét, a moszkvai viszont salakon is képes parádézni. A centeren, a záró felvonás ennek megfelelően alakult. „Ez nagyon fontos verseny. Az ember nem gondol arra, hogy hol fáj. Küzdeni akar”- mondta Tsonga a meccs után. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy pontosan mi a sérülése. Hétfőn megy MRI vizsgálatra és akkor derül ki, mennyire súlyos. Megérti a francia szurkolók csalódottságát, de nem tartja jogosnak, hogy néhányan fújoztak, fütyültek, amikor levonult a pályáról az első szettet követően.

Reuters
  Fotó: Reuters



A két svájci párbaja csak a második szettben szolgált némi izgalommal. Ekkor Wawrinkának volt brékelőnye és a rövidítésben is vezetett, hiába. Tavaly Monte-Carlóban jobbnak bizonyult ugyan a friss házas Federernél (6:4, 7:5), de erre csak egyszer volt példa. A negyeddöntőben Söderling sokkal komolyabb teszt lesz a címvédőnek. A svéd talán a tavalyinál is jobb formában teniszezik, erről Marin Cilic tudna bővebben mesélni. Söderling egyébként eddig egyetlen szettet vesztett (Montanes ellen), amúgy gémet sem sokat.

Reuters
  Fotó: Reuters


Napközben legalább háromszor eredt el úgy az eső, hogy a játék nem állt le. Babos Tímea mérkőzésén még beszélgettünk is arról, hogy kész csoda, ha ezt a vasárnapot megússzuk esőszünet nélkül. A csoda elmaradt: Berdych és Murray találkozóján közbeszólt a csapadék. A szegény skóton azonban ez sem segített. Az egy évvel idősebb cseh pályafutása eddigi legjobb Roland Garros eredményét érte el Murray legyőzésével (6:4, 7:5, 6:3): negyeddöntős.

ROLAND GARROS 2010
FÉRFi EGYES, 4. FORDULÓ, FELSŐ ÁG, ÁGRAJZ SZERINT:
Federer (svájci, 1.) - Wawrinka (svájci, 20.) 6:3, 7:6, 6:2
Söderling (svéd, 5.)-Cilic (horvát, 10.)  6:4, 6:4, 6:2
Berdych (cseh, 15.) - Murray (brit, 4.)  6:4, 7:5, 6:3
Juzsnij (orosz, 11.) - Tsonga (francia, 8.) 6:2-nél Tsonga feladta
LÁNY EGYES, 1. FORDULÓ
Babos (magyar, 5.)-Kremen (fehérorosz) 6:4, 6:2 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Meztelenkedéssel hódítanak a csajok
A nőké volt a főszerep a Roland Garros nyolcadik napjának első felében. A centeren és a Suzanne Lenglen betonkatlanban is lányok teniszeztek. A két első felvonás ugyan inkább engem igazolt, de a folytatásban a hölgyek rám...
Tovább a teljes cikkhez »