Stubán: Egy kvótát már megszereztünk

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 7. 16:22
Miután Lovassy Krisztián tegnap újabb 16 UCI-ranglistapontot gyűjtött a Tiszagyendán rendezett nemzetközi kerékpárversenyen, a Betonexpressz GP-n, és ezzel majdnem bizonyossá vált a londoni kvalifikáció, Stubán Ferenc országúti szövetségi kapitány értékelte a magyar országúti kerékpársport helyzetét az olimpia szempontjából:


Mit érhet valójában Lovassy Krisztián idén, az Europe Tour sorozatban máig megszerzett 95 pontja az olimpiai kvalifikációt illetően?

Az alábbi táblázatban látható, hogy az Europe Tour versenysorozat létrehozása óta (2005. Január 1.), 95 megszerzett ponttal, milyen helyezést tudtak elérni a különböző
nemzetiségű versenyzők, az elmúlt években az Europe Tour  sorozat év végi egyéni ranglistáján:

év hely név nemzetiség pont
2010 151. Johan Le Bon FRA 95
2009 161. Wauter Mol NED 94
2008 173. Suosa Barbosa R.M. POR 95
2007 166. Dietziker Andreas SUI 95
2006 182. Dekkers Hans NED 95
2005 162. Brown Graeme AUS 95

Mint tudjuk, az olimpiai kvóta (kvóták), megszerzése nemzetünk számára elsősorban az Europe Tour sorozat év végi nemzetek ranglistáján elfoglalt helyezése alapján lenne lehetséges. Sajnos nemzetünk egyelőre nem áll kvótákat jelentő helyen, de egy speciális szabály értelmében mégis tudunk delegálni versenyzőt az Olimpiára! Ez a szabály így szól: amennyiben az olimpiai kvalifikációt nem szerzett nemzetnek szerepel legalább egy versenyzője az Olimpiát megelőző esztendőben az Europe Tour sorozat év végi egyéni ranglistáján az első kétszáz versenyző között, abban az esetben két kerekest nevezhet és azokból egy indulhat, a Londoni Olimpia országúti mezőnyversenyén. Tehát Krisztián pontszámainak tudatában kijelenthetjük, hogy egy Olimpiai kvótát már megszereztünk.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Jelenleg itt tartunk a kvótaszerzésben. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek még magyar bringások pontot érő helyen a szezon hátralévő részében. Remélem Krisztián, Kusztor Péter és a többiek elegendő pontot fognak gyűjteni ahhoz, hogy ismét két magyar országúti bringás indulhasson Londonban, csakúgy, mint 2008-ban Pekingben. Azt még feltétlenül tudni illik, hogy az elit férfiak mezőnyversenyére, kizárólag csak idén lehetséges a kvótákat megszerezni.

Emlékeztetőül Krisztián összes pontot érő helyezése:

dátum Verseny neve helyezés pontszám kategória
2011. Ápr. 23. Banja Luka – Belgrád I. 1. 40 1.2
2011. Jún. 8. Román Körverseny VI. szakasz 1. 8 2.2
2011. Jún. 11. Román Körverseny IX. szakasz 2. 5 2.2
2011. Jún. 11. Román Körverseny összetett 7. 6 2.2
2011. Jún. 26. Országúti O.B. 2. 8 -
2011. Júl. 24. Central European Tour Budapest GP 4. 12 1.2
2011. Aug. 6. GP Betonexpressz 2000 3. 16 1.2

Krisztián idáig folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, egynapos és többnapos versenyeken, külföldön és belföldön egyaránt. Tavaly novemberben kezdte a felkészülést,
február elejétől közel 60 napig volt edzőtáborban, Olaszországban, ez alatt több egynapos és egy többnapos felkészülési versenyen vett részt. Májusban, Lengyelországban a 2.1-es kategóriájú Szlakiem Grodów Piastowskich Europe Tour viadal utolsó szakaszán csak centiméterekkel maradt le a pontszerző helyezésről. Ezen kívül még megnyert néhány kisebb versenyt, illetve dobogós helyezései voltak.

Vanik Zoltán
  Fotó: Vanik Zoltán

Verseny kilométerei száma 2011-ben a mai napig 4700, ezekből több mint 4300 km az Europe Tour sorozatban teljesített. Krisztián csapattársai, az Ora Hotels Carrera kontinentális kerékpáros csapat kerekesei tulajdonképpen egész szezonjukat az Olimpiai kvóta megszerzésének rendelték alá, név szerint: Bernárd Bendegúz, Cador Rida, Cziráki István, Durucz Miklós, Puskás Dávid, Simon Péter, Solymosi Márton és ifj. Stubán Ferenc.

A magyar versenyzők pontjai az Europe Tour sorozatban.

név pontszám csapat életkor
Lovassy Krisztián 95 Ora Hotels Carrera 23
Kusztor Péter 75 Atlas Personal 27
Cador Rida 10 Ora Hotels Carrera 30
Fejes Gábor 8 Bátorfi KTK 22
Jordán Péter 6 Cube Balaton Team 38
Molnár István 6 Aegon Cycling Team 23
Palotai Péter 5 Tyrol Team 19
Ivanics Gergely 3 Veloki Pécs 33
Simon Péter 3 Ora Hotels Carrera 20

Sok a fiatal versenyző a listán, ez örömteli a jövőre nézve még akkor is, ha kevés pontot szereztek eddig. Közülük is kiemelném Simon Peti nevét, aki az 1200 km hosszú Román körversenyen a 10. helyen végzett összetettben, valamint szakaszon volt ötödik, majd élete első Europe Tour pontjait a két magashegyi (1400 m, 2000 m,) befutóval,
első ízben kiírt Szebeni Körversenyen szerezte meg, ahol a 8. volt az összetett versenyben, a harmadik szakaszon pedig a hatodik helyen ért célba. Ezen kívül, Lengyelországban egy 2.1-es viadalon a harmadik helyet szerezte meg összetettben az  U23-as versenyzők kategóriájában.

Vanik Zoltán
  Fotó: Vanik Zoltán

Fejes Gabit, aki közel 49 km/h átlagsebességgel győzött az időfutam O.B.-n, majd az U23-as EB-n a 25. volt ugyanebben a versenyszámban, Olaszországban.
Az újdonsült U23-as bajnok Palotai Petit. Bár pontot nem szerzett, de mindenképpen meg kell említeni az Aegon még csak 19 éves sprinterét, Pintér Tomit, aki a Szerb körversenyen két sprintbefutón is csak egy hellyel maradt le a dobogóról, illetve a pontszerző helyről.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Még sportágunk mostoha helyzetét figyelembe véve is bizakodva tekintek az elkövetkező Olimpiai ciklusra. Tudomásul kell vennünk, hogy az ifjúsági korcsoportból feljebb lépő fiataljainkat, az Europe Tour versenyeken való eredményes szereplés érdekében már 19-20 éves korban  el kell kezdenünk rendszeresen, tervszerűen versenyeztetni egy és többnapos nemzetközi viadalokon. Természetesen ehhez sok idő, türelem, edzés, verseny, utazás és pénz szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Stubán: elérhető országúton az olimpia
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség honlapjára felkerültek a május 25-ei zárás szerinti Europe Tour ranglisták, melyek az országúti szakág olimpiai kvalifikációja szempontjából fontosak számunkra is. Helyzetünket Stubán Ferenc,...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lovassy helyezése olimpiai kvótát érhet
Az Europe Tour sorozatba tartozó, ötödik alkalommal megrendezett UCI 1.2 kategóriás GP Betonexpressz versenyen Lovassy Krisztián, az Ora Hotels-Carrera versenyzője harmadik helyezést ért el, és az ezért járó ranglista pontokkal...
Tovább a teljes cikkhez »