Stubán: elérhető országúton az olimpia

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 27. 12:47
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség honlapjára felkerültek a május 25-ei zárás szerinti Europe Tour ranglisták, melyek az országúti szakág olimpiai kvalifikációja szempontjából fontosak számunkra is. Helyzetünket Stubán Ferenc, országúti szövetségi kapitány értékeli:


Megkezdtük a pontgyűjtést, elsősorban Kusztor Péter (Tour de Bretagne-on), valamint Lovassy Krisztián (Banja Luka-Belgrádon) szerzett győzelmének köszönhetően a 26. helyre iratkoztunk fel az Europe-Tour ranglistára. Nézzük meg, mit ér ez most, és hogyan alakulhat a jövő:

Az elsődleges elv szerint az UCI WorldTour világranglista szerint kvalifikál az első 15 nemzet az olimpiára, ez a mi szempontunkból azért fontos, mert aki onnan jut ki Londonba, ugyanakkor előttünk szerepel az Europe-Tour ranglistán, kiesik előlünk a kvóták elosztásakor.

Tehát például jelen állás szerint nem európaiként szerepel Ausztrália, USA, Kazahsztán és Kolumbia az első 15-ben, azok közül pedig, akik előttünk vannak most az Europe-Tourban európaiként, nyolcan szerepelnek a WorldTour világranglistán, Belgium, Spanyolország, Olaszország, Németország, Hollandia, Franciaország, Anglia és Dánia. Utóbbiak esnének ki előlünk, vagyis az Europe Tour ranglista szerint kvalifikációt érő 16. helyet a 24. nemzet csípné el, akik most a szlovákok. (Most mögöttünk van Luxemburg, Svájc és Írország, azok közül, akik WorldTour lista szerint kvalifikálnának.)

Érdemes azonban megnézni, hogy például a Giro után hogyan alakul majd a WorldTour ranglista, Mencsov és Kreuziger miatt az oroszok és a csehek is bejutnak valószínűleg az első 15-be, viszont kiesik majd vélhetően Kolumbia és Írország. Így az Europe-Tour ranglistáról újabb két nemzet kvalifikálhat WorldTour lista alapján azok közül, akik most előttünk vannak, tehát felszabadulna ismét két hely, s már a 26. hely is kvótát érhetne. Azt akarom ezzel mondani, hogy nem állunk rosszul, az Europe-Tour ranglista szerint ott lehetünk abban a 7-16. helyen végző nemzetben, melyek 2-2 főt delegálhatnak az olimpiára (a 7-16. helyet a WorldTour ranglista alapján kvalifikáló nemzetek kivétele után kell érteni).

Van még két kiskapu is kvótaszerzésre, az egyik, ha Szeghalmi Bálint a Lampre színeiben felkerülne a WorldTour egyéni ranglistára, ami azért nem egyszerű dolog, például csak jelzem, hogy Bodrogi Lacinak ez az elmúlt három szezonban első osztályú csapat tagjaként nem sikerült… WorldTour-ranglista pontszerzéshez a három nagy körversenyen összetett első 20-ban, egyéb WorldTour versenyeken az első 10-ben kell végezni, vagy többnaposokon az első 5-ben szakaszon.

A másik kiskapu, ha a szezon végi záráskor szerepel versenyzőnk az Europe-Tour egyéni ranglistáján az első 200-ban, ehhez az elmúlt 4 évet figyelembe véve körülbelül 90 pont kell, ekkor a nemzet két versenyzőt nevezhet, majd egyet indíthat az olimpián. Ebből a szempontból sem állunk rosszul, mind Kusztor Péternek, mind Lovassy Krisztiánnak megvan az esélye, hogy ott legyen szezon végén az első 200-ban.

A londoni olimpiára az előző évi ranglista, tehát idei szezon végén kialakuló állapot alapján zárul a kvalifikáció, vagyis nem a tárgyévi augusztusi zárás szerint, mint a világbajnokságra. Ahogy említettem, nem állunk rosszul, számításaim szerint az eddig megszerzett 110 ponthoz még körülbelül 140 pont lenne szükséges (plusz a bajnokságokon szerezhető pontok), hogy kijussunk az olimpiára az Europe Tour nemzetek rangsora alapján.

Ehhez a következő versenyeken tervezzük a részvételt: Román Körverseny 2.2 (június 4-11. - Ora Hotels - Carrera), Szerb Körverseny 2.2 (június 13-18. - Aegon Cyclig Team), Szebeni Körverseny 2.2 (július 6-10. – Ora Hotels - Carrera, Aegon Cycling Team, Balaton Team), Székely Körverseny 2.2 (augusztus 11-14. – Ora Hotels - Carrera, Aegon Cycling Team), itthon pedig az összes Europe-Tour sorozatba tartozó 1.2 kategóriás versenyeken:  a Miskolc- (július 23.), a Budapest- (július 24.),  és a Betonexpressz 2000 GP-re (augusztus 6. ), valamint a június végi bajnokságokon. Ezeken a viadalokon összesen több mint 1400 pont szerezhető, és fontos, hogy formáját látva Kusztor Péter, a svájci Atlas Personal színeiben is fog még pontokat gyűjteni.

A tisztán látás kedvéért egy UCI 1.2-es egynaposon és 2.2-es többnaposon (összetettben) az első nyolc kap pontot: 40-30-16-12-10-8-6-3 pontot, többnaposon a szakaszokon az első három 8-5-2 pontot, valamint a leader-trikó viselője minden nap 4 pontot. Bajnokságon az országúti mezőnyversenyen 40-30-16-12-10-8-6-3 pont jár, időfutamon 8-5-2 pont.

Egyelőre augusztusig terveztünk pontosan, a továbbiakat, milyen versenyeken kell még részt vennünk, a ranglista akkori állása alapján döntjük majd el. Nagy meccsben leszünk a nemzetek rangsorában a bolgárokkal, írekkel, szerbekkel, szlovákokkal, görögökkel. Összesen körülbelül 250 pontot kellene elhoznunk az Europe-Tour futamokról a londoni kvalifikációhoz, hozzáadva a bajnokságokon szerezhető pontokat, összesen 370-380 ponttal már meglenne a 2 kvóta. Bízunk benne, hogy sikerül, ezen dolgozunk.

A hivatalos UCI ranglisták IDE KATTINTVA érhetők el.

Europe-Tour nemzetek rangsora (május 25.)
1. Franciaország 1,843.2
2. Olaszország 1,660.4
3. Németország 1,152
...
26. Magyarország 110
Europe-Tour egyéni rangsor (május 25.)
Név nemzet csapat kor pont
1. Thomas VOECKLER francia Europcar 32 441
2. Emanuele SELLA olasz Androni 30 291.2
3. Marcel KITTEL német Skil-Shimano 23 267
...
94. KUSZTOR Péter magyar Atlas-Personal 27 64
170. LOVASSY Krisztián magyar Ora Hotels 23 40
Europe-Tour csapat rangsor (május 25.)
1. FDJ francia 1,191.6
2. ANDRONI GIOCATTOLI - C.I.P.I olasz 932.2
3. TEAM EUROPCAR francia 832
...
72. ORA HOTELS CARRERA magyar 40

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Félidő: londoni befutók hegyibringásaink
A nemzetközi szövetség honlapja szerint mountain bike cross-country szakágban ott lennének a magyar férfiak és a nők is a Londoni Olimpián!...
Tovább a teljes cikkhez »