Ismét Parti az olimpiai-krossz bajnok!

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 18. 20:16
Pilisvörösváron a Pilis Cross Country Club rendezte vasárnap a hegyikerékpárosok olimpiai számának magyar bajnokságát. A Honda Éles XCO Magyar Bajnokságra 19 kategória mintegy 200 kerekese nevezett. A felnőtt férfiaknál a két évvel ezelőtti bajnok Parti András revansot vett a címvédő Buruczki Szilárdtól, olimpikonunk végül győztesként haladt át a célvonalon. Az U23-as és felnőtt nők mezőnyét összevonták, négy körös versenyük a hazai pályán tekerő, a közelmúltban U23-as Eb-ötödik Benkó Barbara győzelmét hozta.


Fotó: Takács Tamás

A férfiak hat körös versenyében előbb Buruczki Szilárd húzta a mezőnyt, majd féltáv felé a fertőző betegségéből felépülő, másfél hónap kihagyás után visszatérő Parti András állt az élre, végül 17 másodperc előnnyel ért célba a tavalyi bajnok előtt, harmadik a maraton-specialista Blazsó Márton lett. A nőknél Benkó Barbara hamar élre állt a hazai pálya előnyét élvezve, majd másfél perc előnnyel ért célba Erdélyi Eszter előtt, harmadikként Dósa Eszter zárt. U23-ban a férfiaknál Juhász Zsolt volt a leggyorsabb, az ifjúságiaknál Vaskó Luca és Fenyvesi Péter.

Fotógaléria: KATTINTSON IDE!

Rövid interjú Parti Andrással a célba érkezés után:

- Mindannyian tudjuk hazai hegyikerékpáros körökben, hogy hosszú ideig egy vírusfertőzéssel, mononukleózissal küszködtél, hogyan sikerülhetett mégis a bajnoki cím egy jó formában lévő Buruczki Szilárddal szemben.

- Maximálisan kihajtottam magam, talán már önkívületben hajtottam, nagyon akartam ma jól menni, kicsit már „most vagy soha” alapon. Igazából éreztem a versenyen a kihagyást, hiányzott a kooly edzésmunka, de valahogy most sikerült kompenzálni, nagyon akartam ezt a győzelmet. Már hetek óta erre gondoltam, nagyon figyeltem az étrendre is, grammra kiszámoltam a dolgokat, mindent megtettem, amit csak tudtam.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

- Mi történt a verseny első felében? Lemaradtál Szilárdtól, majd sikerült visszaelőzni…

- Volt egy kis technikai gondom, nem is tudom hogyan, de kilazult a hátsó kerekem gyorszára, és majdnem kiesett a kerék, meg kellett állnom helyretenni. Utána sikerült visszakapaszkodni, majd kicsit elmenni, de a vége már iszonyú nehéz volt, mindent bele kellett adni.174 lett például az átlagpulzusom a versenyen.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

- Mondhatjuk, hogy ez most a visszatérésed?

- Igazából kezdtem jól menni idén már tavasszal, de közbejött a fertőzés, és kicsit valóban sorsszerű, hogy tavaly ilyenkor Salgótarjánban kezdődött egy balszerencse-sorozat, technikai problémák, most viszont pont az ob-n sikerült visszatérni, reméljük most egy nyerő széria kezdődött…

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Tóth András (VKE-Nelson), a másodosztály futamának dobogósa így értékelte a versenyt és a most debütáló pályát:

A hobbistának számító másodosztályú mezőny is nagyon kemény volt – jegyezte meg a hetedik helyen végző Cser Gábor. Nem csoda, hisz számos régi versenyző férfiú is rajthoz állt ebben a mezőnyben.

A Pilisi Cross Country Club által szervezett verseny méltó volt az országos bajnokságra, mivel remek helyen és kiváló lebonyolítással zajlott. A rajt-cél területnek egy raktárépület hatalmas udvara adott otthont, a mellette levő rét pedig elegendő parkolóhelyet biztosított a versenyzőknek és kísérőiknek.

Egy igazi cross country pályán versenyezhettünk, rendkívül változatos nyomvonalon körözhettünk a pilisi erdőben. A pálya 6,4 km hosszú volt, körönként mintegy 260 méter szintkülönbséggel.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Az első kör eltért a többitől, egy lankás aszfaltos felvezető szakaszon szelektálódott a mezőny. Innen tulajdonképpen egy hosszú emelkedő következett, meredekebb és lankásabb részekkel, illetve néhány kisebb lejtővel tarkítva. A pálya legmagasabb pontjáról többek közt két igen meredek és meglehetősen technikás ösvényen érkeztek vissza a célba a versenyzők. Ezeket az izgalmas lefeléket előszeretettél keresték fel a fotósok, hogy jobbnál jobb képeket készíthessenek a látványosan lejtőzőkről vagy az éppen a kormány felett szaltózókról.

Az időjárás is kegyes volt velünk, az egész heti forróság után egy kis enyhülés érkezett az éjszakai viharos esővel, ami csillapított a pálya poros állapotán is.
Reméljük, hogy a későbbiek során is újra rajthoz állhatunk ezen a pályán.

 

Eredmények, Honda Éles XCO Magyar Bajnokság, július 18., Pilisvörösvár:

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Elit felnőtt férfiak, 6 kör:
1. Parti András (SRM Stevens Team, német), ideje 01:55:18,
2. Buruczki Szilárd (Magellan-Kőbánya TC), ideje 01:55:36,
3. Blazsó Márton (Bringabanda SC), ideje 02:01:00.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Elit nők, 4 kör:
1. Benkó Barbara (Rothaus-Cube, német), ideje 01:28:06,
2. Erdélyi Eszter (X2S-KONA Team), ideje 01:32:17,
3. Dósa Eszter (Vitalitás SE Golyán Kerékpár Scott X-Iont), ideje 01:39:50.

 

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

U23, férfiak, 6 kör:
1. Juhász Zsolt Euro (One-Cube Pro MTB Team), ideje 02:00:37,
2. Puskás Dávid (Cube Csömör), ideje 02:02:48,
3. Szatmáry András (Euro One-Cube Pro MTB Team), ideje 02:03:55.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

U19 férfiak:
1. Fenyvesi Péter (X2S-KONA Team), ideje 01:20:59,
2. Pintér Tamás (Cube Csömör), ideje 01:21:54,
3. Meggyesi Gergő (PCCC) ideje 01:30:40.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

U19 nők:
Vaskó Luca (Merida HTC), ideje 01:22:16,
Kéri Zsófia (LTV Merida Racing), ideje 01:29:16,
Mirk Júlia (PCCC), ideje 01:40:21.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

További győztesek: Bányai Dominik, Klubovics Klaudia, Sipos Benedek, Búr Zsolt, Söregi Anett, Horváth Csaba, Gortva László, Terbe Dezső, Kádi Tamás, Buzsáki Virág, Valter Attila, Bányai Moira, Dina Márton, Brogli Réka.

Teljes eredménylista: http://www.temposport.hu/download/2010_xco_ob.pdf