Halálos balesetek a profi bringasportban

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 11. 09:51
Wouter Weylandt hétfői tragédiája a negyedik a Giro d’Italia történetében, ami rávilágít arra a tényre, hogy a profi kerékpársportban a versenyzők sokszor életüket kockáztatják, és mekkora tiszteletet érdemelnének ezért.


Sajnos a versenyszervezők erre sokszor rátesznek egy lapáttal, jó példa erre pont a tavalyi Giro, amikor a szűk hollandiai utakon estek-keltek a bringások. Igazából csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nincs jóval több végzetes vagy súlyos kimenetelű baleset.

Egyre magasabb a média ingerküszöbe is, pedig érdemes lenne egyszer közeli felvételeken keresztül sorba venni egy profi csapat bringásait, akiket általában kezükön, lábukon beborítanak az apróbb sérülések, melyeket a Paris-Roubaix-hoz hasonló cirkusz közben, vagy egyéb "közönségszórakoztató" szakaszokon gyűjtenek be.

Persze ilyenkor szó sincs sajnálkozásról, fel sem tűnik, hogy annak a bringásnak ez fájt, sőt, az sem kerül be a hírekbe, ha esetleg később kiderül, hogy egy életre fel kell adnia hivatását egy maradandó sérülés miatt. Ezekről a sérülésekről nem vesznek tudomást a média-fogyasztók, amikor virslivel a kezükben csámcsognak a képernyő előtt a látványos bukásokon.

A bringások tudják miben vesznek részt, ennek ellenére továbbra is divatosak a veszélyes pályák. A legutolsó hírek szerint Weylandt az első szakasz után menedzserének, Jef van den Boschnak SMS-t küldött, amiben ez állt: "Zaklatott vagyok, mert veszélyes az útvonal, aggódom."

Sajnos legtöbben csak a halál szóra kapják fel fejüket, de ha Weylandt tragédiája kapcsán visszamegyünk az időben, még a szám szerint „kevés” végzetes baleset is fájóan sok:

Az olasz körverseny történetében a belga fiú tragédiája a negyedik halálos kimenetelű baleset, azóta tudjuk a boncolási jegyzőkönyvből, hogy a Leopard versenyzője azonnal elment, tizedmásodperccel sem élte túl, ahogy a szűk köves hegyoldalnak csapódott.

Legutóbb 25 éve, az olasz Emilio Ravasio veszítette életét hasonló körülmények között verseny közben a Girón. Tíz évvel korábban, 1976-ban a spanyol Juan Manuel Santisteban bukott végzeteset, 1952-ben az olasz Orfeo Ponsin.

A legismertebb körversenyen, a Tour de France-on is volt példa végzetes bukásokra, a televíziós közvetítés miatt sokak számára talán a legmegrázóbb emlék a 92-es barcelonai olimpián aranyérmes Fabio Casartelli balesete az 1995-ös Tour-on, amikor július 18-án fejjel az utat szegélyező köveknek csapódott a Col de Portet d'Aspet lejtőjén. Hasonlóan Weylandthoz, őt sem tudták újraéleszteni.

A Tour után a második legnépszerűbb francia körversenyen, a Párizs-Nizzán is bekövetkezett tragédia, A kazah Andrej Kiviljev 2003-ban szintén fejsérülést szenvedett, és másnap a kórházban hunyt el. A kerékpáros szövetség egyébként Kiviljev tragédiája óta tette kötelezővé a keményhéjú fejvédő használatát a profi versenyeken.

Korábban egészen más okból is történt halálos baleset a Tour de France-on, a későbbi vizsgálatok egyértelműen kiderítették, hogy Tom Simpson 1967 július 13-án bekövetzett tragédiája doppingolás miatt történt. A brit Simpsonnak a Mont Ventoux emelkedőjén állt meg a szíve. A trikója zsebében anfetamint találtak, a mezőnyből többen megerősítették, hogy a szakasz előtt brandyt fogyasztott, és ez a „koktél” kombinálva a ritka levegőjű, magas heggyel végzetesnek bizonyult.

Nem csak az országút, a jóval kevesebb bringás által űzött pályasport is veszélyes üzem. A legutóbbi tragédia 2006. szeptember 26-án történt, amikor a spanyol madison-világbajnok, Isaac Galvez bukott a Genti Hatnaposon. Galvez a belga Dimitri De Fauw-val ütközött, majd kirepült a fapályáról. Belső vérzéseit nem tudták elállítani a mentősök. Három évvel később De Fauw-t holtan találták lakásában.

A Giro d'Italia hírei új alrovatunkban: KATTINTSON IDE!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Gyászol a peloton - Weylandt 26 évet élt
Gyászol a kerékpáros társadalom, Wouter Weylandt, aki pont egy évvel ezelőtt nyert szakaszt az olasz körversenyen legnagyobb sikerét aratva ezzel, ma ugyanezen a viadalon halálos balesetet szenvedett a Reggio Emilia és Rapallo...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
216 kilométeres gyászmenet kerékpárral
Megható menetet teljesített a Giro d’Italia mezőnye, a tegnapi szörnyű balesetben elhunyt Wouter Weylandt emlékére. A negyedik napon egyperces néma gyászszünetet követően indultak el a kerekesek egy 216 kilométer hosszan tartó...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Nem lesz ma verseny a Girón
A Giro d’Italia mezőnye a 26 éves Wouter Weylandt tragédiája után úgy döntött, neutralizálják a 4. szakaszt, és a végzetes balesetet szenvedő belga fiú előtt tisztelegve tekerik végig a távot, nem versenyezve a helyezésekért....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Halálos baleset a Giro harmadik etapján
Hatalmas tragédia árnyékolta be a Giro d’Italia harmadik szakaszát, 25 kilométerrel a cél előtt egy veszélyes lejtőn a belga Wouter Weylandt csapódott neki a köves hegyoldalnak, és nagyon súlyos fejsérülést szenvedett. A...
Tovább a teljes cikkhez »

Hozzászólások
24 ÓRA
  Befejezheti az egyik legjobb bringás  Átnéz a címvédőn a Tour esélyeseSzo  Hegyi maraton lesz az idei Vueltán  Szabadon igazolható Tour-győztes?  Befejezi az olimpiai bajnok?Csü  Délről indul a Vuelta EspanaCsü  Még egy idény a sprinterkirálynak?!  Álompénzt kaphat a top4 bringásCsü  Andy Schleck visszavonul  Befejezi a legidősebb Tour-győztesCsü  Mindig nem egészséges a vb-esélyesCsü  Megdőlt az egyórás bringás világcsúcsSze  Hosszabbított a spanyolok élmenője  Contador egy nagy sikerre Induraintól  Technikai dopping vagy csúszós aszfalt?Sze  Kiszállt a Vuelta-favorit - videóKe  Anyahajóról indult a Vuelta-nap - videó  Nem indul a címvédő a VueltánCsü  Contador indul a Vueltán, de...Ke  Olasz segítség a bringásoknak  Föld alatti kerékpárverseny KőbányánSze  Duplázásra készül a Tour bajnokaVa  Kivégzést rendezett a Cápa a TouronSzo  Rég nem nyertek ilyen könnyedén Tourt!  Tömegbukás, hazaért a litván szökevénySze  Tovább nőtt Nibali előnye a TouronSzo  Majka-nap a Tour de France-onSzo  Nibali verhetetlennek tűnik a TouronCsü  Kristoff kilőtt, mesés sprintsikerKe  Cancellara is feladta a TourtVa  Tonyé a szakasz, Tonyé a sárga trikó!Szo  Hazai öröm a Tour de France-on  Sagan egy centivel maradt le a TouronSze  Kivégezte a Tour-címvédőt a horroretapKe  Kittel: négyből három a Touron  Kittel duplázott a Touron  Nem járt puszi a szakaszgyőztesnek!Szo  Cavendish óriásit bukott a nyitányon!Va  Megvannak a magyar kerékpáros bajnokok  Visszavonul az egyik legjobb sprinterSze  Nem indul a Giro-bajnok a Touron  Nem indul a Vuelta-bajnok a TouronVa  Quintana révbe ért, kolumbiai mámorVa  Quintana a fellegekben, Rogersé az etap  Quintanának áll a Giro, jön a ZoncolanCsü  Nem találnak fogást a rózsaszín trikósonKe  Borult a Giro összetettje a hóesésben!  Őrült szakasz a Giro d'Italián  Közel száz induló a Gemenci NagydíjonVa  Tűzijáték a Girón, Uran ura a helyzetnekSzo  Szökevénysiker a Girón a hegyekbenKe  Tömegbukás, Bouhanni harmadszorSzo  Újabb duplázás a Girón!Csü  Drámai szakasz, rószaszín trikós győztesSze  Megvan az első olasz nyertes a GirónKe  Az esőt is legyőzte a francia bajnok  Kedden rajtol a V4-es kerékpárverseny  Bombát hatástalanítottak a GirónVa  Kittel kilőtt, duplázott születésnapjánSzo  Kittel nyerte a Giro első sprintjét
Lapozás Több hír
VIDEÓK
  • Lance Armstrong tereptriatlonban győzött A hétszeres Tour-győztes Arizonában nyert, látványos befutóval...
  • Bringást gázolt az antilop
  • Országúti világbajnokság - 2011. A brit sprinterkirály a csúcsra ért, Koppenhágában szivárványszínű trikót szerzett
  • Mc Donald's BringaMánia Magyar Nagydíj Olimiai-krossz C1 - Veszprém 2011
  • GP de Montreal (WorldTour) - 2011. Sok lúd disznót győz...
  • Az Ora Hotels-Carrera promóciós klipje Az egyetlen magyar kontinentális csapat és Lovassy Krisztián - világbajnoki induló - bemutatkozása
  • Mountain bike Világbajnokság - 2011. Champery - a Trial verseny a 12. helyen végző Hegedűs Lászlóval
  • Mountain bike Világbajnokság - 2011. Champery - az elit férfiak olimpiai-krossz futama
  • Mountain bike Világbajnokság - 2011. Champery - az U23 férfiak olimpiai-krossz futama
  • Vuelta a Espanya 2011 - 7. szakasz Hatalmas bukás a sprintbefutó végén
További videók