Edzésért büntették a világkupa éllovast

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 25. 09:48
Benkó Barbarát, aki a 23 év alatti hölgyek között vezeti a hegyikerékpározás olimpiai számának világkupa-összetettjét, rendőrök meszelték le edzés közben, s most büntetést kénytelen fizetni. A szabály az szabály, legyen bármennyire is nevetséges? – lehetne az alábbi történet mottója.


Barbarát még május 9-én, hétfőn délelőtt állította meg két motoros rendőr Szentendrén, miközben szokásos edzését végezte országúti kerékpárjával, éppen arra a május 22-ei angliai világkupa-futamra készülve, ahol harmadik helyével átvette a vezetést sportága legrangosabb sorozatában.

Az esethez hosszan lehetne fűzni kommentárokat, de nem tesszük, a tények önmagukért beszélnek, viszont azt is tegyük hozzá gyorsan, a járőrök a sokak által vitatott „kerékpárosokra vonatkozó” KRESZ szabályok szerint jártak el.

„A 11-es útról kanyarodtam a Pilisszentlászlói útra, miután megállított a két motoros rendőr. Az országúti kerékpárommal voltam, szokásos edzőkörömön. Kérdezték, hogy honnan jövök, merre tartok. Mondtam, hogy a 11-es útról, erre az újabb kérdés, szoktam-e olvasgatni a KRESZ-könyvet? Mondtam igen, van jogosítványom… – És a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat szokta-e olvasgatni? – folytatta a rendőr. – Merthogy ahonnan jött, magának nem lehetett volna balra kanyarodni. Tovább kell menni és a zebrán áttolni a kerékpárt.” – kezdi Barbi a beszámolót, de itt említsük meg, hogy a korábban junior világbajnoki ezüstérmes bringás hölgy egy ilyen edzésen profi sportfelszerelésben vesz részt, patentpedállal, ehhez tartozó stoplis cipővel, amiben elég érdekes mozdulatokkal sétál az ember…

Werner Schulte
  Fotó: Werner Schulte

Következik az újabb leleplezés, az igazoltatás, adatok felvétele… „Edzésre nem szoktam az iratokat vinni, nem szeretném a hátsó zsebekből elhagyni, vagy azt, hogy elázzanak és hely sincs igazán. Mondtam is, hogy éppen az edzésemet végzem, de ez nem hatotta meg őket, így bediktáltam az adataimat, amiket le is ellenőriztek a központból.” – meséli tovább Barbi a törtnetet, s ami késik nem múlik:

„És akkor jöttek a csengővel meg a lámpával. Na, ezt nem hittem el, hogy komoly… Egy karbon versenykerékpárra csengőt szerelni. Nagy jóindulattal a bringás cipőn és a mezen lévő fényvisszaverő csíkokat elfogadták fényvisszaverőnek, de közben az egyik közegnek folyamatosan volt valami kedves beszólása. Mondjuk a másik sokkal rendesebb, érdeklődőbb volt, inkább vele beszélgettem. Sajnos újabb érdekesség derült ki: Itt egyáltalán nem lehetne kerékpározni, mert „zárt pályán” kellene edzeni. Na, ezt azóta sem sikerült megértenem, de a végkövetkeztetés valami olyasmi, hogy országúti kerékpárral nem lehet az országúton edzeni. A vége 3000 Ft-os büntetés lett 30 napos fizetési határidővel, amit úgy döntöttem, befizetek, mert nem egy akkora összegről van szó, hogy megérné a következményeket, ha nem tenném.” – fejezte be a történetet a német Focus M.I.G. csapat versenyzője, londoni olimpiai reménységünk.

Werner Schulte
  Fotó: Werner Schulte

Mint az elején jeleztük, mellőzzük a kommentárokat, a szabály az szabály. Jelen pillanatban egyedül a járőr jóindulatán múlik, hogy figyelmeztetésben részesíti a hasonlóan „veszélyes, szabálysértő elemeket”, vagy háromtól harmincezer Forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtja-e, készüljön éppen a lefülelés pillanatában egy nemzetünk dicsőségére váló eredmény elérésére valamely rangos sportversenyen…

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Benkó az első magyar a vk-összetett élén
Magyar kerékpárversenyző még soha nem viselte szakági világkupa-sorozat összetett éllovasának járó trikót, Benkó Barbarát, a német Focus M.I.G olimpiai-krossz versenyzőjének most ebben a megtiszteltetésben van része, miután...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Benkó Barbara újra világkupa dobogón!
Benkó Barbara a hegyikerékpáros olimpiai-krossz világkupa sorozat második állomásán, Dalby Forest (Nagy Britannia) pályáján idei második dobogós helyezését szerezve a 3. helyen ért célba a 23 év alatti hölgyek mezőnyében....
Tovább a teljes cikkhez »
 

Hozzászólások
millram attila 2011. május 27. 08:42 (4)
Avatar_70_male
Újonc
  1
sajnos kivétel nincs.Ahogy a cikk is írta szabály az szabály! Csak ahogy a Magyar szabályrendszerre jellemző, mindent "tilt".Itt nem szabad ott nem szabad.
Leggyakrabban amivel találkozom, hogy "ott a bicikli út".
Tételezzük fel, hogy a kerékpárút szuper ó aszfalt, nem sétálnak rajta....csak hogy jut el rá a biciklis? Merthogy az előtte lévő és utána lévő útszakaszra tilos behajtani kerékpárral.
Sajnos biciklizéseim alatt többször tapasztaltam, hogy nem tolerálják a kerékpárosokat és nem tűrik meg sehol, akkor sem ha egy nagyobb bolyban (egyesülettel) haladunk rendezett sorban a Pilis felé...
Természetesen vannak kivételek!

Rusovszki Gábor 2011. május 25. 21:12 (3)
Avatar_70_male
Újonc
  1
A rendőr rosszul tudja a KRESZ-t :

"Lakott területen kívül főútvonalról kerékpárral csak közvetve szabad balra kanyarodni.
A kereszteződésen egyenesen át kell haladni, majd gyalog, a kerékpárt tolva kell keresztezni a főútvonalat.Kivétel, ha lámpás kereszteződés van a főútvonalon.Ilyen esetben a megfelelő kanyarodósávból szabad
balra kanyarodni a lámpa zöld jelzésénél."

Az eset meg lakott területen belül volt.
Kovács Lajos 2011. május 25. 11:32 (2)
Avatar_70_male
Újonc
  1
Én nem rendőröket hibáztatom, nekik az a feladatuk, hogy a szabályokat megszegőket figyelmeztessék.
Inkább azt szeretném tudni, hogy a kerékpársportot hogyan képzelik támogatni az illetékesek, a törvényhozók, ha olyanok a szabályok, hogy versenyre szabályos körülmények között nem lehet felkészülni.Az még külön bosszantó, hogy a verseny kiírásokban is szerepel az a mondat, hogy minden versenyző köteles betartani a KRESZ előírásait.
Én úgy gondolom, hogy lehetne kiadni egyesületeken keresztül engedélyeket, bizonyos útvonalakra, ahol felkészülhetnének a versenyzők.Az már csak álom, hogy az ilyen helyeken közlekedőket táblák figyelmeztetnék, hogy ott kerékpáros edzések folynak stb.

Törölt felhasználó 2011. május 25. 10:12 (1)
Avatar_70_male
Újonc
  0
MODERÁLVA