Buruczki bírta jobban a balatoni hőséget

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 13. 09:57
Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) bírta legjobban az iszonyatos hőséget az UCI C2 minősítésű Right Guard olimpiai krossz futamon, Balatonfüreden. A nemzetközi mezőnyben Juhász Zsolt (Euro One-Cube Team) is dobogóra állhatott, a hölgyek között Erdélyi Eszter zsebelte be a maximálisan megszerezhető 30 világranglista pontot.


A 3 km-es versenypálya a Balaton Bike Fest keretein belül a füredi Aquapark mögött, a hőség miatt borzasztó nehéz, egy méter árnyékot nélkülöző mezős területen lett kijelölve, így okosan kellett gazdálkodni a versenyzőknek erejükkel.

Már a délelőtti utánpótlás, master és amatőr futamok során is megmutatkozott a frissítés fokozott jelentősége, az itatózónákban egy pillanatra sem pihenhettek a segítők sem. Technikailag a pálya nem tartogatott különösebb kihívást, a ritmust is csak egyetlen, a fáradtabbaknak tolósra sikerülő, bő 50 méteres emelkedő törte meg.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Az elit rajtra nemzetközi mezőny gyűlt össze, a magyar UCI-kategóriás futamok rendszeres vendége, a szlovák Michal Lamy, a profi ISD csapat ukránjait, valamint több romániai és szlovák versenyzőt is üdvözölhettünk.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A 10 körös elit férfi futamon hamar kialakult egy közel 10 fős élboly, melynek tagjai az erős szél miatt sokáig bolyoztak, az összhang igazán a utolsó 3 körre érve bomlott meg. Ekkor az erőviszonyoknak megfelelően Lamy és az ukránok is támadtak, s természetesen Buruczki Szilárd is.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Az utolsó két körre már csak Buruczki és Lamy maradtak elöl, őket – lenullázott hátsó fékje ellenére – a csömöri Juhász Zsolt követte. Buruczki – elmondása szerint a végjátékban próbált utazni kicsit Lamy kerekén, várta az alkalmat a döntő támadásra. Az utolsó körben a magyar bajnok akciója sikeresnek bizonyult, kevés előnnyel, de sikerült elszakadnia a szlovák bajnoktól, és megszerezni a 30 ranglista pontot.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

Az elit hölgyek között Erdélyi Eszter egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, s így tovább gyűjtötte az értékes olimpiai kvalifikációs pontokat, a második helyen az észt Meier Maaris érkezett. A harmadik, Dósa Eszter talán jobb teljesítményre lehetett volna képes, ha az iszonyú hőségben futama előtt nem frissíti két órán keresztül a tűző napon csapattársait a hobbi futamokban, de így alakult.

Az elit futamok fotóinak megtekintéséhez KATTINTSON IDE!

A délelőtti futamok megtekintéséhez KATTINTSON IDE!

Elit férfi eredmények:
1. Buruczki Szilárd magyar Magellan Kőbánya TC
2. Lamy Michal szlovák Jump Sport Klub
3. Juhász Zsolt magyar Euro One-Cube Team
Elit női eredmények:
1. Erdélyi Eszter magyar Triatlon a természet X2S
2. Meier Maaris észt Proshop Team
3. Dósa Eszter magyar Vitalitás SE