A Kobra magával ránthatja csapatát

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 18. 08:27
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) úgy döntött, hogy felülvizsgálja a doppingbaleset áldozatává váló Riccardo Ricco csapatának, a profi első osztályú holland Vacansoleil WorldTour-licencét, melyet akár vissza is vonhatnak.


A Kobra két hete került kórházba egy rosszul sikerült, doppingolás céljából saját magán végrehajtott vértranszfúziót követően, s miután visszaesőként megindult ellene az eljárás, nagy valószínűséggel örökre kivonják a forgalomból a profi kerékpársportban.

A Vacansoleil Team már elhatárolódott Riccótól, azonban a Kobra esete nem az első komoly botrány a hollandok háza táján, hiszen az ősszel igazolt Vuelta-ezüstérmes, spanyol Ezequiel Mosquera is doppingügybe keveredett a spanyol körversenyen szolgáltatott mintájával, s az eljárásban még nincs végső megoldás. Így tulajdonképpen körversenyek szempontjából a csapat két meghatározó figurája feketedett be.

Riccardo Ricco  

Párhuzamként érdemes megemlíteni Alberto Contador esetét, amivel kapcsolatban az UCI részéről még akkor kijelentették, hogy a Saxo Bank licencét nem értékelik át, amikor a spanyol sztár még egyéves eltiltásra számított hazája szövetségétől.

Ezequiel Mosquera  

Fontos különbség viszont, hogy Contador tavaly még az Asztana, míg Ricco már a Vacansoleil színeiben gyűjtötte a pontokat. Amennyiben a Vacansoleiltől megvonnák az első osztályú licencet, a ProConti, azaz a másodosztályban folytatnák, s ezzel elveszítenék automatikus meghívójukat a WorldTour eseményeire, például a háromhetes körversenyekre.