Contador veszélyezteti csapata státuszát

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 13. 09:08
Érdekes kérdést feszeget a nemzetközi kerékpáros szaksajtó a klenbuterolra pozitív doppingtesztje miatt eltiltásra és Tour-győzelmétől való megfosztásra számító spanyol Alberto Contador és idei új csapata, a Saxo Bank vonatkozásában.


A probléma, hogy az első osztályú – WorldTour – státuszt elsősorban az eredmények alapján kapták meg a csapatok, és a Saxo Bank pontjainak jelentős hányada fűződik Contador nevéhez. Veszélybe kerülhet-e Bjarne Riis Saxo Bankjának helye a legmagasabb osztályban?

A Velonation portál kérdésére az nemzetközi szövetség (UCI) szóvivője, Enrico Carpani is nyitva hagyta a kérdést: „Megerősíthetem, hogy Alberto Contador eltiltása esetén a licencbizottság felülvizsgálhatja a Saxo Bank stástuszát, az UCI szabályainak megfelelően.” Ez némileg ellentmond az UCI-elnök, Pat McQuaid korábbi kijelentéseinek arra vonatkozólag, hogy ha megbüntetik Contadort, a csapat nem veszít pontokat a World-Tour státusz elbírálásához alapul szolgáló csapatrangsorban.

Nos, ha megvizsgáljuk a kérdést logikusan, akkor egyrészt külön kell választani a WorldTour státusz eldöntéséhez alapul szolgáló listát a világranglistától és a hivatalos UCI-pontoktól. Ha ugyanis Contadort eltiltják, akkor megfosztják 2010-es Tour-győzelmétől, és az ezzel megszerzett UCI-pontjaitól. Azonban az korántsem biztos, hogy a némileg belterjes keretek között számított csapatrangsorban, ami szerint az első osztályú profi licenceket osztják, ez hogyan csapódik le (talán erre vonatkozott Carpani diplomatikus nyilatkozata).

Reuters
  Fotó: Reuters

Másrészt a szaksajtóban több helyen is felbukkant egy tévesnek tűnő okoskodás, miszerint a Saxo Bank pontjainak több mint a felét szerezte Contador, és e pontok nélkül a csapat biztosan nem lenne ott a legjobb 18 csapat között. Ezzel kapcsolatban az biztos, hogy eltiltása esetén a háromszoros Tour-győztestől csak a legutolsó Tour de France megnyeréséért járó UCI-pontokat veszik el, visszamenőleg nem foszthatják meg eredményeitől.

A legérdekesebb az lehet, hogy ha adott évben a WorldTour-státusz elbírálásakor az ehhez tartozó csapatrangsorhoz aktív státuszú versenyzőt következő évben felfüggesztik, viszont a büntetés visszamenőleges hatályú (konkrét esetben 2010 augusztusától számítva), az befolyásolhatja-e a számítás helyességét, egyáltalán létezik-e erre formula a WorldTour csapatrangsor elbírálásához szolgáló pontszámítási rendszerben a kérdés eldöntéséhez. (Mert ugye ennek a csapatrangsornak a számítása különbözik az UCI-világranglistától.)

Alberto Contador doppingügyével kapcsolatos további hírek a Bringahíradó-főoldali és az Országút rovatban kiajánlott boxokban!   

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Végleges a profi kerékpáros 1. osztály
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) licencbizottsága a mai nappal kihirdette a 18 első osztályú profi csapat névsorát, akik automatikusan részt vesznek 2011-ben a WorldTour eseményein....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mi alapján dől el a ProTour státusz?
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megváltoztatta idén a jövő évre kiadandó ProTour licencek elbírálási rendszerét, amiben törekvéseik szerint jobban számítanak a versenyeken elért eredmények, mint korábban. ...
Tovább a teljes cikkhez »