Új, nemzetközi szelek fújnak a lejtőkön

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 24. 16:52
Nyolc hónapos szünet után kezdetét veszi a téli sportok szezonja, az alpesi sízők Világkupa-sorozata Söldenben rajtol a hétvégén, a nők szombaton, a férfiak vasárnap óriás-műlesiklásban mérik össze erejüket. Az olasz csapat vezetője, Claudio Ravetto szerint az egy évtizeddel előtt tapasztalható osztrák egyeduralom már a múlté, számos ország közelítette és előzte meg az alpi országot. Ékes bizonyítéka ennek, hogy az összetett Világkupában, mind a férfi, mind a női mezőnyben amerikai versenyző hódította el a trófeát az előző szezonban.


A 21. század elején úgy tűnik, átrajzolták az alpesi sí világának térképét. A korábban a központban elhelyezkedő Ausztria mellett sorra jelentek meg az egyre komolyabb ellenfelek, így a norvégok, az olaszok, a franciák, a svájciak, a kanadaiak illetve az amerikaiak.

 

Sokat változott azóta a világ a lejtőkön, mióta Stefan Eberharter, Fritz Strobl és Hermann Maier tartotta ellenőrzése alatt a lesiklást és a műlesikló számokat. Az osztrákok azóta számolatlanul nevelik ki az új tehetségeket. Többek között Benjamin Raich, Manfred Pranger és Rainer Schönfelder is sikert sikerre halmoz, de egyre keményebb nemzetközi konkurenciával néz szembe.

 

Hasonlóan vélekedik a helyzetről az olasz síválogatott kapitánya, Claudio Ravetto is, aki elmondta, nem tudja elképzelni, hogy a korábban látott osztrák dominancia valaha is visszatérhet a sportágba. Már csak azért sem, mivel a 90-es években az alpesi sí világa egy szűk, kevés ország által uralt sportág volt, azóta viszont jelentős bővülés, nemzetközi átalakulás zajlott le.

 

Az összetett Világkupában az előző szezonban kettős amerikai siker született, a botrányairól elhíresült Bode Miller és Lindsay Kildow-Vonn révén, a sógorok csak mögöttük kullogtak. A szlalomban vitézkedő Ted Ligety rendszeresen a dobogón találta magát az elmúlt néhány idényben a szlalomban illetve az óriás-műlesiklásban is.

 

Nem szabad elfeledkeznünk a norvégokról sem, a 2007/2008-as idényt sérülés miatt kihagyó Aksel Lund Svindal, a két évvel ezelőtti összetett győztes idén ismét az értékes kristálygömbre tör. 

 

A kanadaiak a 2010-es hazai vancouveri olimpia hatására sorozatban jelennek meg tehetséges versenyzőkkel, John Kucera és Francois Bourque is több meglepetést okozott és okozhat.

 

Az összetett Világkupa az osztrák Raich, az amerikai Miller és a norvég Svindal között dőlhet el. Az első állomáson az óriásműlesiklás mindhármuk számára kedvező lehet, vasárnapig azonban várni kell a győztes személyére.

 

A női mezőnyben az azóta már visszavonult Janica Kostelic illetve Anna Paerson, Julia Mancuso és Lindsay Kildow-Vonn lépett a közvetlen élmezőnybe a korábban a többek között Renate Götschl, Alexandra Meissnitzer és Michaela Dorfmeister fémjelezte osztrák trió mellé. 

 

A német Maria Riesch, aki hatalmas tehetségnek tart a nemzetközi sajtó, kezdi beváltani a hozzáfűzött reményeket, csakúgy mint a következő „piros-fehér” generáció. Nicole Hosp, Marlies Schild, Kathrin Zettel számtalan Világkupa-versenyt nyert már, az idei szezonban is komoly erőpróba elé állítják a konkurenciát.

 

ALPESI SÍ, A KÖVETKEZŐ KÉT VILÁGKUPA-VIADAL PROGRAMJA:
2008-10-25 Sölden (Ausztria) óriás-műlesiklás nők
2008-10-25 Sölden (Ausztria) óriás-műlesiklás férfiak
2008-11-14 Levi (Finnország) szlalom nők
2008-11-15 Levi (Finnország) szlalom férfiak