Interjú: Basso a sárga trikóról álmodik

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 30. 17:08
Június 3-án, szombaton ismét útjára indul a Tour de France. Ezzel kapcsolatban kérdezte az olasz La Stampa napilap a verseny egyik esélyesét, az idei olasz körverseny győztesét, Ivan Bassót.


Masszázs, vacsora és korai fekvés… Immáron így készül Ivan Basso, hiszen a Tour közeledik. A verseny szombaton indul Hollandiából, Rotterdamból. Ivan Basso szerdán délután érkezik sajtótájékoztatóra, majd masszázs, vacsora és lefekvés…

- Sikerülhet önnek is megnyerni mind a Girót, mind a Tourt, mint Pantaninak 1998-ban? És mit szól ahhoz, hogy Olaszország ilyen gyengén szerepelt a világbajnokságon?

- Sajnálom, hogy Olaszország már visszatért Dél-Afrikából. Szerettem volna, ha ők nyerik a világbajnokságot és én pedig a Touron győzedelmeskedhetnék.

- Ön egy ambiciózus ember?

- Meg akarom nyerni a Tourt.

- Ön megnyerte a Giro d’Italiát! Ez nem elég?

- Nem, mert a Tour-győzelemről álmodok. Ez közhelynek tűnik, tudom, de akkor is ezt érzem.

Reuters
  Fotó: Reuters

- Kétszer már állhatott a dobogón Párizsban, miután megnyerte 2002-ben a fehér trikót, mely a legjobb fiatalnak jár, míg 2005-ben, az összetettben 2. lett. 2006-ban győzelmi célokkal indult volna a versenynek, azonban jött a két éves eltiltás. És novemberben már 33 éves lesz. Hogyan lehet most megnyerni a Tourt?

- Óriási a vágy, mely engem és a csapatot hajt a győzelem felé. Hatalmas lelkesedéssel vágok neki a versenynek, melyet nem tudok még leírni, hihetetlen."

- Amikor a Tour de France-ról beszél, teljesen megváltozik az arca. Látjuk, hogy úgy vár erre a sikerre, mint ahogyan egy gyerek a karácsonyra… De ki lehet a verseny legnagyobb esélyese? Még mindig Alberto Contador?

- Ő a legjobb, már megnyert minden nagy versenyt, a Girót, a Vueltát és a Tourt is. Erős a hegyeken és az időfutamokon is. Egy olyan bajnok, mint ő, csak minden 50 évben születik egy, de azt nem mondtam, hogy verhetetlen...
Ezen a Touron még több hegy lesz, s a végső győztes kilétére sokáig várnunk kell. Meg akarom verni Contadort, s erre lehetőségeim lesznek az Alpokban és a Pireneusokban.

Reuters
  Fotó: Reuters

- És Contador mellett még kik lehetnek esélyesek?

- ABC sorrendben haladva: Armstrong, Basso, Evans, Menchov, és a Schleck testvérek.

- De egy Armstrong is csak 50 évente egyszer születik... 

- Csak ő az az ember, aki még 38 évesen is esélyes lehet a győzelemre. Én Lance rajongója, kollégája, barátja és riválisa is vagyok."

- És a barátság a Tour alatt is tartani fog?

- A verseny 21 szakaszból áll, napi 5 óra a verseny minden napján, ilyenkor minden megváltozik. De aztán a verseny végén a barátság megmarad.

- És önnek Armstrong nem csak egy barát?

- Ő egy példakép. És remélem, hogy sokat tanultam tőle.

- A cseh Kreuziger nyújthat akkora segítséget a Touron, mint korábban az olasz Vincenzo Nibali?

- Mi kerékpároztunk együtt, és sokat beszélgettünk. Fontos mindent megbeszélni. Azonban Kreuziger és Nibali pár év múlva átveszik a stafétabotot.

- Négy év után tér vissza a Tourra, mi történt önnel azóta?

- Voltak problémák, mint minden családban, de jelenleg nem tudok olyat mondani, ami miatt ne lennék elégedett. Ebben a pillanatban, csak egyetlen dolog érdekel: a Tour-győzelem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Ivan Basso szolidabban melegít a Tourra
A Giro d’Italia győztese, az olasz Ivan Basso az elmúlt hétvégén először indult versenyen, a kőkemény 3 hetes terhelést, az olasz körversenyt követően. Mindjárt két 1.1-esen, Olaszországban. ...
Tovább a teljes cikkhez »