Stubán Ferenc: Lovassy vb-szerepléséről

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 28. 18:26
Hazaérkezett a hatfős magyar különítmény a Dániában, múlt héten rendezett országúti világbajnokságról, tegnap Somogyi Miklós értékelését olvashattuk az utánpótlás versenyről, most Stubán Ferenc szövetségi kapitány Lovassy Krisztián szereplését kommentálja:


A világbajnoki szereplés elemzése előtt Krisztián egész éves jó teljesítményét emelném ki, amivel megszerezte a világbajnoki kvalifikációt. Áprilistól szeptemberig egy hónap kivételével minden hónapban szerzett ranglista-pontokat az Europe-Tour sorozatba tartozó versenyeken.

Tetszik, nem tetszik, akárki mit mond, csak az Europe-Tour pontok alapján tudunk világbajnoki és olimpiai kvalifikációt szerezni, bent maradni a nemzetközi kerékpársport vérkeringésében és megőrizni a továbblépés esélyének lehetőségét.

A világbajnokság elit férfi mezőnyversenye egy rendkívül színvonalas versenyt hozott, közel 47(!) km/h-s átlaggal, és ki kell emelni az eseményt övező érdeklődést is, 250 000-en kísérték figyelemmel a helyszínen, több tíz millióan a képernyők előtt, s a mezőnyben mi is képviseltettük magunkat… Krisztián 187 kilométerig a legjobbakkal bringázott együtt. Ekkor egy bukás kettészakította a sort, ő már fáradt volt, nem sikerült felzárkóznia a spiccre. Ilyenkor tudni kell, hogy sokkal nagyobb erő kell a felzárkózáshoz, mint elöl haladni a mezőnyben…

Véleményem szerint, ha nem következik be a bukás, néhány körig még biztosan ott tudott volna maradni a többiekkel, jól tartotta magát addig. Tudni kell azt is, hogy már a verseny elején, amíg ki nem alakult a szökés, szintén 47-es átlaggal haladt a mezőny, majd a bukás előtti három körben hasonlóan óriási volt már a tempó a mezőnyben - ez nem látszik a hivatalos köridőkből, amit a szökevényeknél mértek akkor, hiszen eközben a mezőny már sokkal gyorsabban hajtott, kezdte ledolgozni a hátrányát.

Nem értem azokat, akik csodát vártak Krisztiántól, a mi szempontunkból nagy dolog az is, hogy kint lehettünk a világ legjobbjaival, tavalyhoz képest ez előrelépés. Krisztián 4 órán át tartotta a legjobbakkal a lépést, sokat javult idén az állóképessége, alapjában véve pedig gyors versenyző, aki megfelelő munkával tovább fog fejlődni.

A kvalifikációt fél csapatnyi magyar versenyző munkájával sikerült elérni, Krisztián 101 pontot szerzett az Europe-Tour ranglistán, amivel az utolsó zárás szerint 137. (Kusztor Péter 75 ponttal a 201.). A nemzetközi szövetség szűk egy hónapon belül tájékoztatja a nemzeteket az olimpiai kvótákról is, de gyakorlatilag a londoni szereplés is borítékolható (2005 és 2010 között 101 ponttal a 136. és 169. hely között lehetett lenni.)

Sokat köszönhetünk a kvóta megszerzésével kapcsolatban a Törzsök Zsolt által vezetett szakági szövetségnek, aki nagyban segítette a válogatott versenyzők utaztatását a pontszerző versenyekre és biztosította a kereteket a kevés hazai rendezésű pontszerző versenyekhez. Sutkó Mihály jó nemzetközi kapcsolatai révén több számunkra ideális Europe-Tour versenyre szerzett meghívást. Köszönet jár az olasz szponzorainknak is akik autókat, kerékpárokat, alkatrészeket, ruházatot és edzőtáborozási lehetőséget biztosítottak versenyzőink számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Junior bringásaink a legjobbak a vb-n
A vasárnap, Mark Cavendish elit országúti világbajnoki címével zárult világbajnokságon magyar szempontból az ifjúsági korosztályúak érték el a legjobb eredményt....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A sprinterkirály a világbajnok! - videó
Akik látták, nem fogják elfelejteni azt a feszültséget, ami a kerékpáros világbajnokság elit férfi mezőnyversenyének utolsó két kilométerét jellemezte, melynek végén Mark Cavendish feltette a pontot az i-re a brit csapat...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Francia fiú és olasz hölgy nyert a vb-n
A junior férfiak és az elit hölgyek mezőnyversenyével folytatódott ma Dánia fővárosában, Koppenhágában az országúti kerékpáros világbajnokság, mindkét számban magyar indulókkal....
Tovább a teljes cikkhez »