Parti 2., Benkó 3. a veszprémi nagydíjon

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 18. 19:09
Vasárnap Veszprém belvárosában, különleges útvonalon rendezte a Vuelta Sportiroda a McDonald’s BringaMánia Magyar Nagydíj olimpiai-krossz viadalt, melyen az elitek közt Parti András második és Benkó Barbara harmadik helye jelentette a legjobb magyar helyezést. Az idei Magyar Kupa-sorozat záró állomásán, az elit kategóriában hét ország kerekesei álltak rajthoz.


A versenyen – melyen a teljes magyar élmezőny részt vett – brazil, izraeli, szlovák, szlovén, lengyel és osztrák hegyikerekesek versenyeztek a világranglista-pontokért.

A McDonald’s BringaMánia Magyar Nagydíj veszprémi programjai közt több korosztály futamára sor került, a Gulya-dombon reggel a helybéli iskolások, majd az utánpótlás-korúak és a masterek is kerékpárra ültek. A szintén nemzetközi, négykörös U19-es futamot Frantisek Lami nyerte, legjobb hazaiként Fenyvesi Péter harmadik lett.

„A szokatlanul gyors pályával, sok aszfalttal, macskakővel, egy országúti jellegű mountain bike-versenyt sikerült létrehoznunk. Ha pedig országút, akkor a csapatmunka is fontos – sajnos a győzelmet éppen ezért a jól összedolgozó lengyelek vitték el Parti elől. Jól jött volna neki Buruczki segítsége, aki sajnos a második körben defekt miatt komoly hátrányba került, így nem tudott ott lenni a döntő pillanatokban. De ennek ellenére nagyon boldog vagyok, hogy magyar szempontból ilyen sikeres volt ez a verseny. A helyszín csodálatos volt, Veszprém belvárosában, a várban, a lépcsőkön, a Séd-patak partján, és a közeli erdőben világszínvonalú eseményt tudtunk lebonyolítani” – összegzett Eisenkrammer Károly főszervező.

Parti András Veszprémben második helye mellett születésnapját is ünnepelte. „Taktikai verseny volt, a lengyelek egymást segítették. Boldog vagyok a második hely miatt, szép eredmény a szezon végén. Idén is küzdöttünk az olimpiai kvóta megszerzéséért, jövőre még előrébb próbálunk helyezkedni a nemzetek rangsorában” – fogalmazott az EuroOne-Cube Pro MTB Team magyar bajnoka.

Buruczki Szilárd a második körben defektet kapott. „Sajnos a géphiba miatt időt vesztettem és ezen a gyors pályán nem sikerült Andrisékat utolérni, így nem tudtam neki segíteni. Láthattuk, a lengyelek egymással összedolgozva tudtak dobogóra kerülni” – mondta a Kőbányai TC maraton bajnok hegyibringása.

Az U23-as világkupa-összetett második helyezettje, Benkó Barbara kissé csalódott volt a befutó után: „Nem ment ma igazán jól a versenyzés. Sok sík szakasz volt a pályán, amin nekem nincs esélyem.” Majd hozzátette: „Sok nemzetközi versenyen megfordultam, ez minden tekintetben kiváló volt. Szép környezet, jó szervezés, látványos pálya-kijelölés, kemény mezőny, rengeteg néző és turista az út szélén, jó hangulat, és a városi jelleg mind-mind hozzájárult a viadal sikeréhez” – mondta a Focus MIG Team magyar bajnok kerekese.

„Az első tíz-tíz versenyző kapott most világranglista pontot, szépen haladunk az olimpiai kvalifikáció felé. Jövő májusig nagyjából hét nagy viadalon szeretnénk rajthoz állni, hogy záráskor a kellő mennyiségű pont birtokában, egy-egy férfi és női kvótával rendelkezzünk Londonra” – értékelt Valter Tibor szövetségi kapitány.

Eredmények, elit férfiak, 6 kör:
1. Brzozka Piotr (lengyel), ideje 01:39:58 (30 világranglista-pont)
2. Parti András (EuroOne-Cube Pro MTB Team), 01:40:02 (20 pont)
3. Galinski Marek (lengyel), 01:40:11 (15 pont)
4. Juhász Zsolt (EuroOne-Cube Pro MTB Team), 01:40:13 (12 pont)
5. Buruczki Szilárd (Kőbánya TC), 01:43:24 (10 pont)
8. Blazsó Márton (Bike Team Szeged), 01:44:08 (4 pont)
10. Bogár Gábor (EuroOne-Cube Pro MTB Team), 01:49:46 (1 pont)

Elit nők, 5 kör:
1. Sadlecka Magdalena (lengyel), 01:38:06 (30 pont)
2. Janka Stevkova (szlovák), 01:39:13 (20 pont)
3. Benkó Barbara (Focus MIG Team), 01:39:33 (15 pont)
4. Dósa Eszter (Vitalitás SE), 01:48:56 (12 pont)
5. Módos Gabriella (Merida Maraton Team-CST), 01:54:40 (10 pont)
6. Füzy Anna (Trek SE), 01:59:40, (8 pont)
7. Kéri Zsófia (LTV Merida Racing), 1 kör hátrány (6 pont)
8. Horváth Ágnes (Meditech SC), 2 kör hátrány (4 pont)