MTB: régi-új olimpiai kvalifikáció lesz!

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 15. 14:24
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség kihirdette a hegyikerékpáros olimpiai-krossz szakág olimpiai kvalifikációs rendszerét, ami gyakorlatilag megegyezik az előző cikluséval. Mindennek azért van hírértéke, mert az eredeti elképzelés szerint hosszabb, 3 éves időintervallum alapján gyűjtötték volna az XCO-versenyzők a pontokat, de ez a tervezet nem ment át végül a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon, így marad a régi rendszer, a pontgyűjtés rajtja pedig május 23., vagyis az offenburgi világkupa.


Londonban összesen 50 férfi és 30 hölgy vehet részt a játékokon, a legtöbb kvótát a nemzetek UCI világranglistán elfoglalt helye alapján lehet gyűjteni, a nemzetek összpontszámát pedig a legjobb 3 versenyzőjük összpontszáma határozza meg.
Az olimpiai kvóták elosztását a 2010 május 23. és 2011 május 22. valamint a 2011 május 23. és 2012 május 22. közötti időszak alapján számolt világranglista pontok összege határozza majd meg.

A férfiak között a 24. helyig osztanak kvótákat, (1-5. helyig 3-3 versenyző, 6-13. helyig 2-2 versenyző, 14-24. helyig 1-1 versenyző) a hölgyek között a 18. helyig (1-8. helyig 2-2 versenyző, 9-18. helyig 1-1 versenyző). Ez összesen 42 férfi és 26 hölgyversenyzőt jelent.

Takács Tamás
Benkó Barbara Fotó: Takács Tamás

Az afrikai, amerikai, ázsiai és ausztráliai-óceániai kontinensek nemzetei, ha nem kvalifikáltak versenyzőt a nemzetek rangsora szerint, kvalifikálhatják versenyzőiket a kontinensbajnokságok alapján, ha ez a férfi kontinensbajnok vagy az ezüstérmes, illetve kontinensbajnok hölgy. Fontos, hogy ha ugyanezen nemzetek már kvalifikálták versenyzőiket a nemezetek rangsora alapján, akkor a kontinensbajnokságok szerinti kvalifikáció lehetősége nem száll lejjebb a további helyezettekre, hanem az erre fenntartott helyeket a nemzetek világranglistája alapján töltik be, tehát a legjobb 25. és további nemzetek is kijuthatnak így az olimpiára – Magyarország színeiben Parti András így lehetett ott Pekingben, 2008-ban. A Nemzetközi Szövetség fenntartja a lehetőségét szabadkártyák kiosztásának.

Takács Tamás
Erdélyi Eszter Fotó: Takács Tamás

A jelenlegi formákat figyelembe véve magyar részről – elsősorban Benkó Barbara és Erélyi Eszter révén – egy női hegyikerékpáros delegálására nyílhat a legtöbb esélye, de a férfiak szempontjából is nagyon jól jött ki számunkra, hogy nem 3 éves periódust vesznek figyelembe a kvóták megállapításánál.

Az egymás alá épülő kvalifikációs elvek - táblázatos formába fektetve - megtalálhatóak IDE KATTINTVA.