Mountain bike: új szabályokat hirdettek

Szerző: shLétrehozva: 2010. december 18. 11:59
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) több szabálymódosítást léptet életbe a következő szezontól a hegyikerékpáros szakágakban. A legfőbb változások a korosztályok szétválasztásával, a maraton és 4X események szabályozásával és a rövid XC-számok, shorttrack, eliminator komolyabb rangra emelésével kapcsolatosak.


Az UCI még a nyáron közzé tett egy kérdőívet, és elsősorban ennek kiértékelése alapján változtatott a szabályokon, visszaolvasva az eredményeket, látható a párhuzam.

Fontos változás a legjobb profi csapatok kiemelése, az állóképességi- és a gravity-szakágakban 15-15 UCI Elite Mountain Bike Team kap megkülönböztetett licencet, és megkülönböztetett elbánást bármely UCI versenyeken, a rajthoz szólítás, a sátorhely, stb. szempontjából, cserébe minden világkupa-futamon indítaniuk kell versenyzőt.

Az MTB Pro Teamek (közéjük tartozik a magyar EuroOne-Cube és Benkó Barbara német csapata, a Focus MÍG is) mindig adott éves eredményük alapján kapják az elit státuszt a következő évre.

A test-test elleni küzdelemről is szóló 4X szakágban a focihoz hasonló kártyarendszert vezetnek be, sárga, kék és piros lapot is osztanak majd szabálytalankodásért vagy a versenyzőtárs testi épségének veszélyeztetéséért.

Maraton szakágban van talán a legtöbb változás, új UCI-maraton-sorozatba tömörítik a versenynaptár egyes eseményeit, amely kvalifikációul szolgál majd a világbajnokságra. Szabályosak lesznek a körpályás maratonok, maximum 3 körig, és lefektették az UCI-szabályoknak megfelelő (a nemzeti bajnokságok is ilyenek) maratonversenyek távjait is 60 és 120 kilométer között, annak a versenyszervezőnek, aki ettől el kíván térni, külön engedélyért kell folyamodnia az UCI-hoz. A 60 kilométeres minimális távot a hölgyek esetében is be kell tartani, ezt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert Magyarországon az utóbbi években többször is ez alatt volt a bajnokság távja.

Olimpiai-krossz szakágban a világkupában különválasztják az elit és U23 mezőnyt. Az előző évi egyéni ranglista alapján az első 10 U23-as férfi és első 5 U23-as nő választhat, hogy az adott évben az elit vagy az U23 mezőnyben akar indulni a világkupákon. A maradék U23 mezőnynek saját korosztályában kell majd versenyezni. Újrafogalmazták a pályák hosszára és a futamok időtartamára vonatkozó keretszámokat is.

Határozottan szabályozta az UCI a pár évvel korábban csak nagyobb események betétfutamaként szereplő rövid pályás és kieséses-rendszerű XC-versenyekre vonatkozó előírásokat is. A nyári közvélemény-kutatás alapján is kiderült, hogy egyre nagyobb jelentőséget szeretnének tulajdonítani az ilyen futamoknak, melyek kiválóan közvetíthetőek a televízióban.

Downhillben az UCI-ranglista-pontok osztásánál nem különböztetik meg a korosztályokat, 17 év fölött az időeredmények szerint kapják majd a versenyzők a pontokat, nem számít, hogy junior (U19) korú valaki, vagy felnőtt.

A fent említett változtatások még nem a hivatalos 2011-es szabálykönyvből lettek kiemelve, az UCI egy módosított 2010-es szabálykönyvet tett közzé honlapján, pirossal jelölve a változásokat. A cikk nem hivatalos közlemény, a teljes pdf IDE KATTINTVA érhető el. A végleges szabálykönyv hivatalos formában januárra elérhető lesz, további módosításra nem kell számítanunk

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Reform előtt a mountain bike szakág?
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közzétett 2010 nyarán két - bárki által kitölthető - kérdőívet, MTB állóképességi és lejtős témában. Nemzeti szövetségek, UCI csapatok, versenyzők, médiák, versenyrendezők, szponzorok és...
Tovább a teljes cikkhez »