Reform előtt a mountain bike szakág?

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 4. 10:16
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közzétett 2010 nyarán két - bárki által kitölthető - kérdőívet, MTB állóképességi és lejtős témában. Nemzeti szövetségek, UCI csapatok, versenyzők, médiák, versenyrendezők, szponzorok és bárki megoszthatta véleményét. A tanulmányból többek között kiderül, hogy a Maraton Cross és Four Cross szakágakat újra kell pozícionálni.


 

Zanzásítva a lényeg:

Az állóképességi szakágon belül az olimpiai szám szempontjából fontos, hogy a kérdőívet kitöltők egyöntetű véleménye szerint fontosabb és több figyelmet érdemel az olimpiai-krossz (XCO), mint a maraton, a fiatal versenyzők szempontjából is.

Ugyancsak megegyeznek abban, hogy az XCO versenyeket meg kell tartani klasszikus formájukban a körszámot, pálya hosszát illetően, viszont érdemes elgondolkozni a mezőny csökkentésén, akár az U23 és elit korosztály szétválasztásával.

Szintén egyöntetű a vélemény, hogy komolyan kell fejleszteni a szakágat a média felé való eladhatóság, közvetíthetőség szempontjából. Ennek érdekében szintén egybehangzó vélemény, hogy több teret kell adni a short-track és egyéb pörgős versenyszámoknak, akár a világkupa-sorozatba integrálásukkal.

Aki pontosabban és részletesen kíváncsi a felmérésekre (a lejtős szakágakra vonatkozó eredményekkel együtt), a következő LINKEN, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség honlapján olvashatók a konklúziók angolul, elsősorban a VK-t érintő szabályzatok, közvetítések, biztonsági előírások, stb. összegzései.

Címkék: hegyikerekpar