Mennyit köszönhet Absalonnak az Orbea?

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 17. 16:41
A BBC televíziós csatorna honlapján érdekes elemzés jelent meg a francia olimpia bajnok Julien Absolon és az ORBEA márka kapcsolatáról, hogyan segített az évekig szinte verhetetlen olimpiai-krossz versenyző a kerékpármárkának.


Az ORBEA gyár Spanyolországi Baszk földön, Mallabi városában található. 1930 óta gyártanak kerékpárokat, míg a gyár maga 1840 alapításakor fegyvereket gyártott. Az utobbi hat évben a gyár beszált a profi mountain bike iparba. 

Absolon leigazolása és a pekingi olimpia megnyerése megalapozta az Orbea gyár elfogadását nemzetközi mountain bike porondon. Absolon már letette névjegyét a sportban 17 világkupa-futamgyőzelemmel és két olimpiai aranyéremmel.   A nemrégiben lezárult szavazáson, melyet a Cyclingnews internetes oldalán tartottak, kiderült, elismerése töretlen a rajongók körében is.

Közeledve a 2012 Londoni olimpiai játékokhoz Absolon 30 évesen is ismét az aranyéremre hajt. Az ember és gép kombinációjának itt tökéletesnek kell lennie, hogy a végeredmény ismételten aranyérem legyen.

„Mindkét dolog fontos – az ember és a gép, de Julien maga is egy gép (jó értelemben)” mondta Ixio Barandiaran, Absalon csapatfőnöke a BBC-nek. Joseba Araziaga, az Orbea Marketing vezetője úgy gondolja, hogy Absalon kerékpárja, segítségére lehet fontos előny megszerzésésben a verseny napján. „Lehetséges, hogy csak egy igen kicsi előny, de a nap végén ilyen magas szinten a versenyzők teljesítménye között is igen csekély a különbség , tehát bármilyen elenyésző előny is  igen fontos lehet.”  

A kapcsolat kifizethetődhet az Orbea-nak, ahol 200 alkamazott napi 600 kerékpárt állít elő. Abslon 2005-ös leigazolása óta a gyár eladásai 4,8 millió euróról 2009-re 60 millió euróra szöktek fel. Bár lehetetlenség megmondani, hogy a növekmény milyen szinten köszönhető Absolonnak. Orbea kerékpárral történő versenyzéssel és a győzelmekkel, Absolon hozzájárult a vásárlók bizalmának megszerzéséhez , kiváltképp mikor megtudják ,hogy az álatala is versenyzett kerékpárok  fejlesztéseiben tevőlegesen is részt vett.

És azoknak is, akik nem tudnak egy Absolon álltal is használt kerékpárt megvenni, az idő előrehaladtával és további fejlesztéseknek köszönhetően a verseny technológia lassan leszivárog az ólcsobb, alacsonyabb kategóriájú kerékpárokba is.

ORBEA információ ahazai forgalmazó, a BikeArt honlapján, IDE KATTINTVA