Landis újra felkavarta a kerékpársportot

Szerző: shLétrehozva: 2010. november 29. 10:36
A 2006-os Tour de France doppinghasználat miatt címétől megfosztott győztese néhány hónap hallgatás után német és francia televíziós csatornáknak „mesélt” a hétvégén a rajongókat foglalkoztató doppingügyekről, ismét felkorbácsolva az indulatokat.


Floyd Landis még a nyáron vádolta meg egykori csapattársát, a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrongot és „lerántotta a leplet” a korábbi U. S. Postal Teamről is, szisztematikus doppingolásról beszélt, ami után szövetségi nyomozás indult az Államokban.

Landis most ismét kijelentette, Armstrong rendszeresen élt tiltott szerekkel, EPO-val, és vértranszfúziót is alkalmazott. Konkrét esetet is megemlített, amikor a 2004-es Tour első hegyi etap reggelén a csapatból többen is vérátömlesztésen estek át, majd a szakaszt Jan Ullrich hosszú támadását szerelve Armstrong nyerte meg.

„A csapat jól szervezett vérdopping programmal rendelkezett és fedőszereket is használtunk, tehát a mintákból kimutatott értékek normálisak maradtak. Használhatjuk a szisztematikus kifejezést. Mindig ott volt segítségünkre a csapatbusz, ahová senki nem lát be. Csak pár ember kell, beleértve az orvost, és a buszban egyszerre kilenc embernél el lehet végezni a vértranszfúziót. Egy átömlesztés körülbelül 15 perc. Amikor eljutsz idáig, közös az érdeked a versenyzőtársakkal. Nem kérdőjelezed meg, hogy megcsinálod-e vagy nem, mindannyian tudtuk, hogy megcsináljuk. Ez a munkánk része volt, magától értetődő dolog.”

Landis arról is beszélt, miért nem került soha bajba a csapat, konkrétan el voltak kendőzve a dolgok, a versenyzők pedig védelem alatt álltak:

„A mezőnyben mindenki tudta, hogy Pat McQuaid (a nemzetközi szövetség UCI elnöke), Hein Verbruggen és az UCI más vezetői védtek bizonyos versenyzőket ellenben másokkal az elmúlt 20 évben. Manipulálták így a dolgokat, és sztárokat gyártottak. Nem csak Armstrong, hanem mindannyian – beleértve engem is – akik részt vettek sikerei elérésében, doppingoltak.”

A címétől megfosztott Tour-győztes a hasonló cipőben járó Alberto Contador ügyét (aki a gyors zsírvesztést elősegítő klenbuterollal bukott meg a Tour második pihenőnapján végzett teszten) is kommentálta:

„Én tudom, hogy a versenyzők használnak klenbuterolt. A lebukás veszélye most nagyobb, mint régebben, de még mindig kicsi rá az esély, mert ez a szer általában eltűnik a szervezetből, mire a doppingteszten ellenőrzik. Nem kell hinniük nekem, de először vagyok azon a ponton, hogy nem kell hazudnom. A kerékpársport javát akarom, az pedig nem érdekel, hogy a világ hisz nekem, vagy sem.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hogy áll a nyomozás Armstrongék ellen?
Mindkét fél a saját szája íze szerint értékeli Jeff Novitzky ügynök (a nyomozás vezetője) és csapata európai tényfeltáró körútjának hasznosságát, melyet a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong és korábbi csapata, a U. S. Postal...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A WADA hajthatatlan Contador ügyében
A doppingellenes világszervezet (WADA) eléggé sarkos állásponton van a Tour de France-on klenbuterollal megbukó győztes, Alberto Contador ügyében, aki túl van az első meghallgatáson nemzeti szövetsége előtt....
Tovább a teljes cikkhez »