Contador kontraakció a doppingügyben!

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 14. 10:21
A tavalyi győztes Tour de France után doppingügyében a spanyol szövetség által felmentett Alberto Contador a múlt héten a spanyol AS-sportnapilapnak adott interjút, amiben a már kicsit elkoptatott klisék mellett (az elmúlt hónapok nehézségei, lelki és családi vonatkozásai), arról is beszélt, milyen fordulat várható szerinte a nevével fémjelzett klenbuterol-botránnyal kapcsolatban (az UCI és a WADA még mindig nem fellebbezett a spanyol döntés ellen, amire jövő hétig van idő).


A háromszoros Tour-győztes szeretné, ha doppingügye túlmutatna önmagán, és elősegíthetné, hogy változtassanak az antidopping kódexeken, átértékelve a klenbuterol koncentrációjának büntethető szintjét: „Nem csak magamért harcoltam, hanem olyan sportolókért is, akik nem képesek megvédeni magukat… Ha mexikói vagy argentin versenyekről az összes mintát elküldenék a kölni laboratóriumba, érdekes eredmények születnének… Amíg fennáll az ételszennyezés lehetősége, addig nem lehet ártatlan embereket büntetni.”

Contador bátyja, Franco, aki egyben menedzsere, hozzátette: „Ha a szakértők állítják, hogy lehetetlen bevenni olyan kis mennyiségű klenbuterolt, amire a doppingteszt utal, ráadásul ez a mennyiség semennyire nem javítja a teljesítményt, akkor hogy beszélhetünk pozitív tesztről?” – majd a védekezéssel kapcsolatban így folytatta: „Azért bíztuk meg az egykori híres Bosman-ügyben bizonyító jogászt, Jean-Luis Dupont-t, mert olyasvalakire van szükségük, aki forradalmasíthatja a sportot, változtathat a dolgokon, és nagyon jól ismeri a nemzetközi sport-jogszabályokat. Felkészültünk arra az esetre is, ha a nemzetközi szövetség, vagy a WADA úgy dönt, hogy fellebbez, bár nem gondoljuk, hogy értelme volna ennek.”

Reuters
  Fotó: Reuters

Szóba került egy mostanában feledésbe merült kérdés is, tavaly ősszel a belga Humo magazinban jelent meg egy cikk, amelyben Contador korábbi csapattársát (Asztana) megjelölve forrásként azt állították, hogy az elenyésző koncentrációjú klenbuterol tiltott vértranszfúzió során kerülhetett be a spanyol szervezetébe. A jelenleg már Saxo Bank színekben versenyző bringás erre így reagált: „Úgy döntöttünk, bepereljük a magazint, a cikk tartalma képtelenség. Olyan dátumokat említ, amikor doppingteszteknek vetettek alá a Dauphine közben vagy a Tour előtt, és ha klenbuterollal doppingoltam volna, azokban a napokban, ez kiderült volna.”

A vérátömlesztés során használatos műanyag tasakok maradványaival kapcsolatos elméletekre, melyek megjelentek a sajtóban, szintén volt válasza Contadornak: „Az UCI dokumentációjában sehol nem szerepeltek ezek a bizonyos műanyag alkotóelemek. Ez a megközelítés igazolást követelne meg, de szeretnék elébe menni a dolgoknak: Hozzájárulok, hogy fagyasszák le a vér- és vizeletmintáimat, és vizsgálják újra pár év múlva, ha már validált eljárás lesz a szóban forgó alkotóelemeket vizsgáló teszt. A biológiai útlevelem alapján nincs helye ezeknek a feltételezéseknek, és ezt az UCI is elismeri. A vértranszfúzió megváltoztatott volna a véremben bizonyos paramétereket."

Contador a kilátásba helyezett Giro-Tour- és Vuelta-részvételről is beszélt: „A Giro és a Tour között 34 nap van a pihenésre, a Tour után újabb 25 a Vueltáig. Az idei év azonban nehéz ügy. Nem voltam nyaralni, nem pihentem igazából… Bjarne Riis azt mondta, ne aggódjak emiatt. Nem helyezem magam nyomás alá, de ha jól érzem magam, tudja mindenki, mit szeretek… Megpróbálok nyerni.”

Alberto Contador doppingügyével kapcsolatos további hírek a Bringahíradó főoldali és az Országút rovatban kiajánlott boxokban! 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Contador nem győzi fényezni csapatát
Alberto Contador, alig három héttel azután, hogy a spanyol szövetség – bizonyítva látván vétlenségét és az ételszennyezés lehetőségét – felmentette a tavalyi Tour de France-on szolgáltatott klenbuterolra pozitív doppingmintája...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Contador: Marhahús? Soha többé - interjú
A háromszoros Tour-győztes Alberto Contador a mallorcai edzőtáborban, egy öreg kastélyból átalakított hangulatos luxusszállodában adott interjút az olasz sportnapilapnak, a Gazzetta dello Sportnak....
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Csapattársa buktathatja meg Contadort?
A belga Humo magazin olyan kijelentéseket tett közzé egy Asztana-versenyző szájából, miszerint a háromszoros Tour-győztes Alberto Contador a Criterium du Dauphiné Liberé verseny után súlycsökkentés céljából használt klenbuterolt...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szorul a hurok Contador nyaka körül
A New York Times értesülése szerint a spanyol Alberto Contador mintái azt sugallják, hogy a világ legjobbjának tartott kerékpárosa doppingolt, nem pedig fertőzött étel miatt akadt fenn a vizsgálaton. ...
Tovább a teljes cikkhez »