Csapattársa buktathatja meg Contadort?

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 8. 21:03
A belga Humo magazin olyan kijelentéseket tett közzé egy Asztana-versenyző szájából, miszerint a háromszoros Tour-győztes Alberto Contador a Criterium du Dauphiné Liberé verseny után súlycsökkentés céljából használt klenbuterolt (ugyanaz a szer, amit a Tour pihenőnapján végzett doppingtesztből mutattak ki). Az anonimitást kérő csapattárs azt is elmondta, hogy akkoriban vettek le Contadortól vért későbbi vértranszfúzió céljából, így még benne lehettek vérében a tiltott szer nyomai.


A Dauphiné Liberé verseny során – ahogy emlékezhetünk rá – Contador nem mutatta legjobb formáját, annak ellenére, hogy megnyerte a királyetapot, az időfutamon gyengén teljesített önmagához és a győztes Janez Brajkovichoz képest, a Tour emelkedőire azonban csúcsformába (még ha talán nem is önmaga csúcsformájába) lendült.

Contador – nevét elhallgatni kérő – csapattársának terhelő szavai:

„A Dauphiné alatt Contadoron még mindig volt súlyfelesleg. Egy átlagembernek ez nem tűnik fel, de még mindig volt rajta egy-két kiló. A klenbuterol jó szolgálatot tesz az utolsó kilók lefaragásához, ugyanakkor garantálja, hogy nem veszítesz izomtömeget, vagy a legjobb esetben akár kis extra izomtömeg is keletkezik.

A szert kombinálva alkalmazzák, T3-mal (Triiodothyronine), ami egy zsírégető hormon. Ezzel gyorsabb hatást lehet elérni, kisebb dózis klenbuterollal. A kisebb adag ugye kisebb lebukásveszély.

A Dauphiné és a Tour között Contador vérét lecsapolták, csak kis tasakonként, hogy a vérértékei ne különbözzenek a biológiai útlevélben jegyzettekhez képest. A lecsapolás akkor történt, amikor még lehettek klenbuterol nyomai a vérében. Azok a részecskék a vértasakban voltak, egészen addig, míg vissza nem jutatták a szervezetébe.”

Arra a kérdésre, hogy a biológiai útlevél program ellenére továbbra is folyik a vérátömlesztés és vérdopping, az Asztana versenyzője így felelt:
„Természetesen. De kis adagokban (150cc). Korábban a versenyzők a Tour alatt két-három nagyobb adagot (400-500cc) is használtak. Ezt most már nem tehetik meg a biológiai útlevél program és a vérértékekben előidézett ingadozás miatt.”

(A teljes cikk a Humo magazin jövő keddi számában jelenik meg.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szorul a hurok Contador nyaka körül
A New York Times értesülése szerint a spanyol Alberto Contador mintái azt sugallják, hogy a világ legjobbjának tartott kerékpárosa doppingolt, nem pedig fertőzött étel miatt akadt fenn a vizsgálaton. ...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Meghökkentő vélemények a Contador-ügyben
Sorra jelennek meg a nyilatkozatok, vélemények a Tour de France győztese, Alberto Contador doppingügyével kapcsolatban, az érintett természetesen tagad, legutóbb bátyja, Francesco adott ki olyan nyilatkozatot, mely szerint semmi...
Tovább a teljes cikkhez »