Bombarajt: bankot robbant a Rabobank?

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 27. 09:25
Óriási lendülettel kezdte a 2011-es profi kerékpáros szezont a holland Rabobank gárdája, még első osztályú csapatok is akadnak, akik egy év alatt nem lapátolnak össze ennyi sikert, győzelmet, a szemléltetés kedvéért érdemes mérleget vonni, összeírni az eredményeket…


A minap Sebastian Langeveld klasszikus győzelme a belga szezonnyitón már a tízedik(!) volt idén a sorban, Robert Gesink az Ománi Körversenyen alkotott maradandót (két szakasz, összetett), ugyanott Theo Bos szerzett további két szakaszgyőzelmet.

Lars Boom Katarban villant meg a prológon, míg az év első WorldTour eseményén, a Tour Down Underen az ausztrál Michael Matthews nyert szakaszt. Sőt, még az elmondása szerint idén inkább csak a „nagy célokra koncentráló” háromszoros világbajnok, a spanyol Oscar Freire is betalált kétszer az Andalúziai Körversenyen. Ezzel a Rabobank jelenleg a legsikeresebb WorldTour-gárda a mezőnyben!

Reuters
Robert Gesink
Fotó: Reuters

Elnézve a csapat összeállítását, azt lehet mondani, még a kétszeres Vuelta- és Giro-győztes Gyenyisz Mencsov kiszállásával is erősödtek, tulajdonképpen a profi kerékpársport minden szintjén több opciójuk van a hollandoknak. A Körversenyeken 2011 lehet az áttörés éve a 24 éves Gesink számára, de tavaly már Bauke Mollema is villogott a hegyekben, a frissen igazolt spanyol Luis León Sanchez képességeit pedig nem kell ecsetelni, tavaly negyedik lett az összesített UCI-világranglistán.

León Sanchez egyébként ennek ellenére éppen a napokban fejtette ki egy holland sportmagazinnak adott interjújában, hogy a nagy körversenyek szempontjából egyértelműen úgy látja, hogy Gesink erősebb nála a hegyekben, és őt fogja segíteni. Az egyhetes versenyeken viszont a spanyol a világ egyik legjobbja.

Reuters
Lars Boom
Fotó: Reuters

Az egynaposokon, klasszikusokon, szakaszokon szintén félelmetes anyagból dolgozik a Rabobank. Sikerült megszerezni a bárhol nyerni tudó dán Matti Breschelt, a spanyol különítményből Juan Manuel Garate és a Quick Stepből érkező Carlos Barredo rutinos szökevények, akik bármelyik körversenyen jók szakaszgyőzelemre, a holland Bram Tankinkkal egyetemben. A korábbi cyclocross-világbajnok Lars Boom még talán keresi önmagát, ő talán idén hívja fel majd a figyelmet magára először egy nagyobb tavaszi klasszikuson is.

A sprinter sor ugyancsak impozáns: Oscar Freire mellett az ausztrál Graeme Brown áll rendelkezésre, valamint egyre jobban szokja az országúti könyöklést a korábbi pálya-sprint világbajnok, Theo Bos, akinek fizikai adottságai mindenképpen megvannak ahhoz, hogy akár Mark Cavendish-sel legyen meccsben. Matthews-ról meg ne is beszéljünk, aki 20 évesen nyert szakaszt WorldTour versenyen…

S végezetül látni kell a generációváltást is a csapatban: Boom 25, Bos 27, Gesink 24, Matthews 20, León Sanchez 27, Mollema 24 éves.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Jegyzet: Nyerhet-e Gesink Tour-t?
Az Ománi Körverseny után adta magát a gondolat egy rövid jegyzet témájául, ráadásul azóta a kerékpársport egy igen elismert (ha nem a legelismertebb) szereplője, Eddy Merckx is kifejezte véleményét: „Gesink a Tour de France...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Freire már csak nagyban utazik - interjú
A kerékpársport egyik aktív legendája, a háromszoros világbajnok Oscar Freire 14. profi szezonját kezdte el a Mallorca Challenge hetében. Ezalatt sokat változott a kerékpársport, a spanyol bringás szerint rossz irányba. A...
Tovább a teljes cikkhez »