Jegyzet: Nyerhet-e Gesink Tour-t?

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 22. 10:27
Az Ománi Körverseny után adta magát a gondolat egy rövid jegyzet témájául, ráadásul azóta a kerékpársport egy igen elismert (ha nem a legelismertebb) szereplője, Eddy Merckx is kifejezte véleményét: „Gesink a Tour de France egyik esélyese.”


A 24 éves holland fiú elképesztően jól ment a múlt heti verseny negyedik szakaszán, a hegyi befutón, valamint – korábban rá nem jellemzően – a másnapi időfutamon is, bebiztosítva az összetett sikert. Persze ez még kevés lenne ahhoz, hogy Tour-aspiránsként számoljunk vele.

„Tökéletes teljesítményt nyújtott, nem vártam Gesinktől, hogy ilyen formát mutasson a szezon ilyen korai szakaszában. Szerintem feljebb lépett egy szinttel, és úgy gondolom, Gesinknek győzelmi esélyei lehetnek a Touron. Gesink korábban be fog jelentkezni a győzelemért, mint ahogy az emberek gondolják… Az idei Tour már ott motoszkál a fejében…” – mondta sokat sejtetően a belga legenda, az Ománi Kör versenyigazgatója.

Reuters
  Fotó: Reuters

És akkor menjünk kicsit vissza az időben. Nekem az első felejthetetlen emlékem Gesinkkel kapcsolatban, amikor a 2008-as Párizs-Nizzán egy emlékezetes hegyi szakasz után, 21 évesen átvette a sárga trikót, és valahogy érezni lehet egy ilyen fiatal versenyzőn, hogy a mutatott teljesítmény csak fellángolás-e vagy egy leendő nagy bajnokot látunk. Akkor a hollandot elkönyveltem a leendő nagy bajnokok közé (szubjektív).

Rutintalansága miatt akkor a Nizza előtti hegyi körözés során elveszítette a sárgát, elaludt a hegytetőn, hiányzott az a pár rúgás, amivel ott kell maradni az élen, lefelé és síkon pedig komoly hátrányt gyűjtött a célig (tegyük hozzá, ma már ezt a feladatot könnyedén megoldaná).

Reuters
  Fotó: Reuters

2009-ben a Dauphine Liberé versenyen villogott, s már akkor úgy számítottam, hogy az egyik nagy berobbanó fiatal lehet, sajnos csuklótörés húzta keresztbe a számításokat (utána tisztességesen végignyomott egy Vueltát a 6. helyen). A 2010-es Tour hasonlóan indult, a korai horrorszakaszokon bukó versenyzők között volt Gesink is, összetett esélyei elszálltak, de jelzésértékű volt, hogyan talált magára az utolsó etapokra, gyakorlatilag a hegyen Contador és Schleck mögött már a legjobb teljesítményt nyújtotta, s ami nagyon fontos, végigcsinálta a versenyt, amit elraktároz a szervezet.

Jelzésértékű az is, hogy a Rabobank gárdájánál tudhatnak valamit, mert tavaly elengedték a Tour-győzelemre egyértelműen esélyes adu ászukat, az orosz Gyenyisz Mencsovot, és teljes mértékben a 24 éves hollandra építik az évet, még a háromszoros világbajnok Oscar Freire is kimarad a Tour-csapatból…

Gesink alkata tökéletes, magas, sovány (1,87m, 68 kg), hegyen eddig is képes volt gyakorlatilag világklasszis teljesítményre, s bár nem klasszikus kronópályán, de most megmutatta, hogy benne lesz élete időfutama a Tour 20. szakaszán, ha oda kerülne a sor…

Reuters
  Fotó: Reuters

És végezetül meg kell említeni egy nagyon fontos faktort, ami a holland fiú számára tragédia, tavaly ősszel elveszítette édesapját, aki kerékpárbalesetet szenvedett. Bármennyire azt gondolják sokan, hogy a profi kerékpárosok biorobotok, sajnos az évek során kialakult nagyon beteg információáramlás, doppingbotrányok, stb. erre alapot is adhatnak a felületes érdeklődőknek, de azért ez nem így van. Az iszonyatosan kemény, sokórás napi edzésmunkához és az évi 70-100 versenynaphoz nagyon nehéz fejben folyamatos motivációt találni. Gesink, úgy tűnik, pozitív irányba tudott fordítani egy tragédiát, és képes erőt meríteni belőle, ami még a kőkemény profivilágban is jelentheti azt a pluszt, ami egy Tour-pódiumhoz szükséges.

Ha tehát valaki szeret fogadni bombameglepetésekre, tartsa észben júliusban a 24 éves holland fiú nevét és nyugodtan tegyen rá egy kisebb összeget…