Blazsó-interjú a Trans Hungária sikerről

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 21. 20:48
Talán senki számára sem meglepő, hogy Blazsó Márton nyerte a Trans Hungária Maratont, eddigi eredményei alapján és a rajtlistára pillantva ez szinte elvárható volt. Az alábbiakban nem is arról kérdeztük, hogyan sikerült összehozni a győzelmet, inkább arról, mi a győztes véleménye az első hazai négynapos hegyikerékpáros versenyünkről, amiről a beszámolókban ezt olvashatjuk: „4 nap tüdőszaggató hőségben, poros és sziklás útszakaszokon, összesen 377 kilométeren és 7400 méteres szintkülönbséggel"


Idén első alkalommal rendezték meg a 1.500.000 Forint összdíjazású Trans Hungária Maraton hegyikerékpáros versenyt augusztus 17-20. között, hazánk észak-magyarországi régiójában, Nagymarostól Tokajig. A versenyzők dolgát a kemény útszakaszok, a hőség és a fáradtság nehezítette, ám kárpótolta őket a térség szépsége és a helyi lakosok vendégszeretete. A 153 induló Nagymaros, Hollókő, Bükkszék, Diósgyőr, Szerencs, Erdőbénye és Tokaj városokon haladt át, etaponként átlag 5 órás időtartam alatt. A négy napos verseny minden egyes szakasza a klasszikus maratoni versenyek hosszútávjának felelt meg. Ennek ellenére Blazsó Márton a már első nap megszerzett első helyét nem engedte át, a tokaji végcélba is ő tekert be elsőként!



- Hogy tetszett a verseny, hogy érezted magad?

- Maga a verseny tetszett, azt lehet mondani, hogy napról-napra egyre jobban, mivel az első szakaszon izgultam, hogy minden rendben legyen a pályajelöléssel, hisz nem lehetett tudni, milyen lesz. Voltak is néha problémák, mert a pályabiztosítók nem álltak a helyzet magaslatán. Ezután egyre jobb lett a jelölés és a pálya adottságai is javultak - a Bükkben és a Mátrában nem nehéz élvezetes pályát kijelölni.

A taktikám az volt, hogy az első futamot egy minimális előnnyel megnyerjem, mert így nyugodtabban vághattam neki a többi napnak, akár együtt tekerve az élbollyal. Így már az elején láthattam, hogy ki az aki támadni akar és ki az, aki erős. A Grósz-Melts párosban véltem felfedezni azt a potenciált, hogy nagy eséllyel sikeres támadást hajthattak volna végre, de a sok technikai problémájuk megakadályozta őket ebben.

Az össztelós bringa szuperül fekszik erre a pályára, mert nagyon sok lankás-rázós rész volt, ahol hatalmas előnyt jelentett. Emellett még megemlíteném, hogy nekem semmi technikai malőröm nem volt.

- Itthon ez az első több napos hegyikerékpár verseny. Korábban indultál már több napos viadalokon? Hogyan készültél a versenyre?

- 2005-2006 körül indultam a négy etapos Gemenc Kupán még a szekszárdiak színeiben. Itt a három kötelezőt teljesítettem, viszont az utolsó esti kritérium versenyt kihagytam. De ez ugye teljesen más, nem hasonlítható a Trans Hungária Maratonhoz. Egy országúti versenyen csapatban megy az ember, könnyen tud magának akár pihenőnapokat is beiktatni.

Romániában nagyon sok szintes, hosszú edzéseket végeztem terepen még az XCO országos bajnokság előtt, de ez nem kifejezetten erre a versenyre szolgált, mert csak utána tudtam meg, hogy indulok.

- Hogyan értékeled a szervezést, pályajelölést, frissítőpontok kiszolgálását?

- Ha egy 1-5-ig terjedő skálát nézünk, akkor a frissítőpontok központi szervezésére egy 2-est adnék, a jelölést 4-esre, a pályabiztosítást 2-esre értékelném. Viszont a pályának a nyomvonalát, a cél és rajt állomások szolgáltatását 5-ösre, akárcsak a motorosok munkáját!

- Végszóként, ha jövőre is megrendezik a Trans Hungária Maratont, akkor indulsz?

- Lehet, hogy igen. Ha akkor is ilyen kellemes időnk lesz és az ideihez hasonló jó érzéssel tudok tekerni. Mindenképp el szeretném még mondani, hogy a kísérőim nélkül nem lehetett volna ilyen szép sikerem. Bár egyéni verseny, de mégis a kis csapatunk nyerte meg. 3 segítőm volt - Krisztián, Balázs, Géza, valamint Barátnőm, aki masszírozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Blazsó nyerte az I. Trans Hungáriát
Blazsóval az élen érkezett be Tokajba négy nap után a Trans Hungária Maraton hegyikerékpáros verseny, miután a Zemplénen is átszáguldott a Zemplénen mezőny....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Már csak egy nap a Trans Hungária végéig
Rajt-cél győzelem a Trans Hungária Maratonon: Blazsó Mártont nehéz lesz megfogni a holnapi utolsó etapon! Ma a Bükk fennsík gyönyörű táján robogott át a harmadik napja tekerő Trans Hungária Maraton hegyibringás mezőny....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Trans Hungária: a Kékes után is Blazsó
Ágyúszóra indultak Hollókőről a bringások, és a második napon, 32 fokos hőségben Kékestetőre is felkapaszkodtak a Trans Hungária Maraton résztvevői. A leggyorsabb ismét Blazsó Márton volt, és a tegnapi nehézségek után magára...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Blazsó bekezdett a Trans Hungárián
Szárazság, por, hőség és várakozás feletti pályarekord Blazsó Mártontól az első etapon! Elrajtolt a hazai hegyikerékpározás történetének leghosszabb etap-versenye, a Trans Hungária Maraton, még 3 kemény nap vár a maratonistákra....
Tovább a teljes cikkhez »