A UCI-elnök a ProTeam-státusz hátteréről

Szerző: shLétrehozva: 2010. november 24. 10:17
Miután megszületett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése a következő szezon első osztályú licenceiről, többen is bírálták – a Geox csapatvezetője, Mauro Gianetti igen élesen – az elbírálás mikéntjét.


Nyilvánvaló, hogy a Quick Step, Euskaltel, Geox, Cofidis, AG2R ötösből csak hárman kerülhettek be a 18 ProTeam elit mezőnyébe, a két kiesőnek pedig „savanyú a szőlő”.

A Cyclingnews portál kérdéseire válaszolva a Kínában tartózkodó UCI-elnök, Pat McQuaid próbálta tisztázni, hogyan született meg a döntés:

„A licenceket egy mindenki számára nyilvános rendszer szerint bíráltuk el, amit áprilisban, majd júliusban is ismertettünk a csapatokkal. Szeretnénk, hogy a legjobb csapatok legjobb versenyzői a legjobb versenyeken mérhessék össze tudásuk, és ez a rendszer efelé mutat. Más kérdés, hogy mindenki szeretné megkapni a ProTeam státuszt, de a helyek száma limitált.”

McQuaid azonban továbbra sem ismertette pontosan és az UCI sem adott ki nyilvános közleményt arról, hogyan esetek latba a versenyzők és a csapatok által – versenyeken elért eredményeik alapján – gyűjtött pontok, az etikai szempontok (sportszerűség szempontjából), a csapat szervezetének megfelelő működőképessége, valamint a biztos anyagi háttér.

McQuaid most is csak annyit közölt, az előbbi négy kritérium ugyanolyan fontos volt a licencek elbírálásakor. Fentiek közül egyedül az első szempont, a versenyeredmények alapján felállított ranglista egyértelmű, de hogy az első 15 helyezettet követő 5 csapat közül hogyan választották ki a maradék három helyre a Quick Stepet, az Euskaltelt és az AG2R-t, már nem.

„Azon csapatok számára, akik a versenyeken elért eredmények alapján nem kerültek az első 15 helyre a listán, nem garantáltuk a profi első osztályú státuszt. Ismert volt, hogy a maradék három hely sorsáról az UCI licencbizottsága dönt, ami szuverén döntés. Egyeztettünk a csapatokkal, és mérlegeltünk, hogy a legjobb csapatok versenyezhessenek a legmagasabb szinten jövőre.

Már nem csak a pontokról volt szó. A Cofidis például magasra tette a mércét etikai szempontból, de ott van az anyagi háttér, a menedzsment, és a versenyzők által képviselt átlag színvonal. Ezek mind fontosak, igaz, hogy elsősorban a pontok fontosak, mert ha nem gyűjt valaki elég pontot, az nem szolgált rá a legmagasabb szintre.

Láttam a Geox és Gianetti részéről a súlyos kritikákat (Mauro Gianetti következetlennek nevezte az UCI döntését és élesen bírálta az elbírálás rendszerét), a Cofidis kicsit pragmatikusabban állt hozzá az eredményhez, de ha nem ők maradnak ki, akkor most a másik két csapat bírálná a döntést.” – nyilatkozta az UCI elnöke.

Szintén felmerült kérdésként, hogy sikerül-e lenyomni a torkán a háromhetes versenyek szervezőinek, hogy a 18 ProTeam-et kötelező meghívni a WorldTour eseményeire, ahová a GT-k is tartoznak majd jövőre. Erre így válaszolt McQuaid: „A versenyszervezőkkel való megállapodásunk értelmében a 18 csapat indulni fog mindhárom nagy körversenyen 2011-ben, ez a szabály, nincs kétségem, hogy ebből nem lesz probléma.”

Emlékesztetőül a 18 első osztályú profi gárda:
AG2R
Garmin-Cervélo
Katusha
Lampre-ISD
Omega Pharma-Lotto
Quick Step Cycling Team
Rabobank Cycling Team
Saxo Bank SunGard
Sky ProCycling
Team RadioShack
BMC Racing Team
Euskaltel-Euskadi
HTC-Highroad
Liquigas-Cannondale
Luxembourg Pro Cycling Project
Movistar Team
Pro Team Astana
Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Végleges a profi kerékpáros 1. osztály
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) licencbizottsága a mai nappal kihirdette a 18 első osztályú profi csapat névsorát, akik automatikusan részt vesznek 2011-ben a WorldTour eseményein....
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mencsov és Sastre a másodosztályban???
Olasz lapértesülések szerint a Footon nyomán alakuló olasz profi kerékpáros csapat, a Geox lehet az egyik – soraikban egy Giro- és egy Tour-győztessel –, amely nem kap ProTour státuszt a versenyben maradt gárdák közül. ...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Öten maradtak három ProTour licencre
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) mai közleménye szerint négy profi kerékpáros csapatnak van hiánytalanul rendben a ProTour licenchez szükséges dokumentációja, abból a 15-ből, akik biztosan számíthatnak a ProTour licencre,...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Mi alapján dől el a ProTour státusz?
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megváltoztatta idén a jövő évre kiadandó ProTour licencek elbírálási rendszerét, amiben törekvéseik szerint jobban számítanak a versenyeken elért eredmények, mint korábban. ...
Tovább a teljes cikkhez »
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hogy áll össze a profi peloton 2011-re?
Az UCI közzétette honlapján a pillanatnyi állást a legmagasabb szintű, első és másodosztályú (ProTour, ProContinental) profi kerékpáros csapatok státuszát illetően. ...
Tovább a teljes cikkhez »