Mi alapján dől el a ProTour státusz?

Szerző: shLétrehozva: 2010. november 3. 22:46
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megváltoztatta idén a jövő évre kiadandó ProTour licencek elbírálási rendszerét, amiben törekvéseik szerint jobban számítanak a versenyeken elért eredmények, mint korábban.


Az alábbiakban Stubán Ferenc országúti szövetségi kapitány jóvoltából arról lesz szó, pontosan hogyan  áll össze a 18 ProTour gárda a következő szezonra, milyen kritériumoknak kell megfelelni a csapatoknak, milyen pontozás alapján állítja össze az UCI ezt a sajátos ranglistát:

Nézzük, hogyan számolják a csapatok helyét a listán. Egyrészt a következő szezonban a csapattal szerződésben álló legjobb 15 versenyző idei és tavalyi eredményei alapján (függetlenül attól, hogy ezalatt mely csapatnál tekertek), valamint a csapatok idei eredményei alapján.

A versenyzőknél a ProTour, a Historic és a kontinentális versenyrendszerekben elért pontok számítanak az értékelésbe. A csapatoknál a ProTour, a Historic, valamint a HC-kategóriás körversenyeken elért csapatverseny eredményeket számolják bele az összpontszámba.
Mindezek mellett alapkövetelmény, hogy a csapatok megfeleljenek az UCI etikai, anyagi és adminisztratív követelményeinek.

Miután a ranglista alapján eldől, mely 15 csapat kaphaja meg „csont nélkül” a ProTour licencet sporteredményeik alapján, következő körben a maradék 3 helyre 5 csapat közül választja ki az UCI licenckiadó bizottsága. Ezen elbírálásnál a sporteredmények mellett egyéb sportszakmai szempontok is latba esnek, ugyancsak etikai, anyagi és adminisztratív követelmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Öten maradtak három ProTour licencre
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) mai közleménye szerint négy profi kerékpáros csapatnak van hiánytalanul rendben a ProTour licenchez szükséges dokumentációja, abból a 15-ből, akik biztosan számíthatnak a ProTour licencre,...
Tovább a teljes cikkhez »