A salakot csókolta boldogságában

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 1. 17:24
Jelena Gyemenytjeva pályafutása során másodszor is döntőt játszhat Párizsban, ha csütörtökön megállítja a Roland Garros meglepetésemberét Francesca Schiavonét. Az olasz kedden a harmadik kiemelt dán Caroline Wozniackit győzte le (6:2, 6:3), míg a szőke orosz honfitársánál Petrovánál bizonyult jobbnak egy szintén könnyen felejthető mérkőzésen (2:6, 6:2, 6:0). A junioroknál az újonc Zsiga Máté magabiztosan intézte el amerikai riválisát és már a tizenhat között van, Babos Tímea viszont egyéniben kiesett.



Mások a döntő után szoktak elterülni a pályán és megcsókolni a salakot, a füvet, vagy betont. Francesca Schiavone kedd délután óvatosan lehasalt a centeren és ajkát a vörös salakhoz tapasztotta. A tét ugyan még csak a négy közé kerülés volt a Roland Garros 10. napján, de a három hét múlva harminc éves olasz soha nem jutott korábban elődöntőbe Grand Slamen . A US Openen mutatkozott be tíz éve, 2000-ben és azóta nem hiányzott egyetlen alkalommal sem Grand Slam főtábláról. Az első Roland Garrosán negyeddöntőbe jutott (2001.), amit egyszer Wimbledonban (2009.) és New Yorkban (2003) is elért, de egészen keddig ez volt a maximum.

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy Szávay Ágival eddig négyszer találkozott és háromszor a magyar bizonyult jobbnak. Kár, hogy ezek a statisztikák ebben a formában nem jók semmire. Ha akarom, bosszantanak, ha akarom, erőt adnak (mindenki eldöntheti, melyiket választja).

A dán Caroline Wozniacki nem fejtett ki komoly ellenállást, könnyen megadta magát. Talán megelégedett a negyeddöntőbe jutással (ő az első dán, akinek ez sikerült Párizsban). Elképzelhető, hogy túlhajtotta magát (a Roland Garros előtti tizenegy hétből tízet versenyzéssel töltött, 2009 eleje óta ő játszotta a legtöbb meccset a WTA Touron, 128-at) és elfáradt. A negyeddöntő mezőnyének legidősebb és legfiatalabb tagja mindenesetre gyengécske találkozóval szórakoztatta a publikumot a centeren. Szerencsére a szurkolók a megváltott belépővel Roger Federer ás Robin Söderling párbaját is megnézhették, így senkinek nem jutott eszébe visszakérni a jegy árát.

„Egy lépéssel mindig mögötte jártam, jobb volt nálam. Nem tipikus női teniszt játszik, sokat pörget, keveset hibázott, agresszívan teniszezett, nem egyszerű ellene”- magyarázta a vereséget Wozniacki, aki Pennetta után a másik olasszal nem bírt.

Nem találta a szavakat Francesca Schiavone, amikor azt próbálta elmagyarázni, mit érzett a győzelem pillanatában. „Most talán nem is értem, mi történik velem, de többen mondták már, hogy ez valami nagyon nagy dolog, különleges. Ott a pályán úgy éreztem, mintha szétrobbanna a szívem. Eszembe jutott a fiatalságom. Ott álltam egyedül, de éreztem a szeretetet, ami körülvett”- magyarázta boldogan az olasz, aki a szülei kérésére hazaköltözött Londonból.



Valamivel tovább tartott a két orosz kalandozása a Suzanne Lenglen katlanban, de a mutatott produkcióért itt sem lehettek hálásak a drukkerek. Petrova elhúzott 3:0-ra, Gyementyjeva felébredt (3:2), majd negyedórás orvosi szünet következett. Előbb az ötödik kiemelt Jelena vonult le a pályáról a kötözőbe, aztán Nagyja úgy gondolta, ez neki is jár.

A junioroknál megint idő előtt búcsúzott az egyéni versenytől Babos Tímea. A soproni lány akár a végső győzelemre is esélyesként rajtolt, igaz nem a salak a kedvenc borítása. Hiába küzdött becsülettel, a döntő játszmában 2:5, 0:40 után hat meccslabdát hárított, a hetediknél egy könnyű labdát fonákkal a hálóba nyesett (3:6, 6:4, 4:6). A selejtezőből érkezett spanyol Torro-Flor labdabiztosan, pontosan teniszezett, de nem a verhetetlen kategóriába tartozik. Igaz idősebb Babosnál, már elmúlt tizennyolc és a felnőtt világranglistán a 328. (a magyar ezen a 496.) Szomorkodni nem maradt sok idő, mert a párosban pár órával később pályára kellett lépni.

ROLAND GARROS 2010
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ, ALSÓ ÁG
Schiavone (olasz, 17.)-Wozniacki (dán, 3.) 6:2, 6:3
Gyementyeva (orosz, 5.)-Petrova (orosz, 19.) 2:6, 6:2, 6:0
FELSŐ ÁG, A SZERDAI PROGRAM
S. Williams (amerika, 1.)-Stosur (ausztrál, 7.)
Jankovics (szerb, 4.)-Svedova (kazah)
FIÚ EGYES, 2. FORDULÓ
Zisga (magyar, 10.)-Chappell (amerikai) 6:2, 6:1
LÁNY EGYES, 2. FORDULÓ
Babos (magyar, 5.)-Torro-Flor (spanyol, sel.) 3:6, 6:4, 4:6

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Bejött Jancsó Miklós párizsi jóslata
Játszmavesztés nélkül jutott a negyeddöntőbe Rafael Nadal. Azt viszont túlzás lenne állítani, hogy a spanyol salakkirály besétált a legjobb nyolc közé a Roland Garroson: a brazil Thomaz Bellucci parádés labdameneteket produkált...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kiütötték a királynőt Párizsban
Justine Henin az idén nem foglalja vissza a trónt a Roland Garroson. A párizsi salakon 2003 óta négyszer győzött belga nem bírt az ausztrál Samantha Stosurral (6:2, 1:6, 4:6). Így elmarad a negyeddöntő csúcstalálkozója, az első...
Tovább a teljes cikkhez »