A csoda a küszöbön volt. Ott maradt

Szerző: Jakab JózsefLétrehozva: 2012. augusztus 6. 10:02
VÉLEMÉNY. Egy fránya izomhúzódáson bukott el a sporttörténeti csoda: ha Asafa Powell harminc méterre a céltól nem kap a combjához, akkor a londoni százméteres futódöntő mind a nyolc részvevője tíz másodpercen belül ért volna célba. Sajnos, Powell a combjához kapott, így ők nyolcan, továbbá mi néhány milliárdnyian megfosztattunk egy csodálatos élménytől.


 

A versenyt a szó szerint utolérhetetlennek tartott Usain Bolt 9.63-mal nyerte, ami ugyan nem világcsúcs, ellenben hátborzongatóan jó eredmény, a szakírók a jelzőket keresik a versenyző méltatására. Mármost nem a jogos lelkesedést akarom csillapítani, mégis szeretném felidézni, hogy egy bizonyos Jesse Owens 1936-ban 10.2-t futott a berlini olimpia egyik előfutamában. (A döntőben meg 10.3-at).

Salakon, kézi méréssel, és korántsem egyedi készítésű cipőben. (Bár az is igaz, hogy Adi Dassler, a később világhírűvé váló német sportszergyártó cég alapítója a verseny előtt felkereste az amerikai vágtázót, és megajándékozta egy pár cipővel, ami inkább önreklám volt, Owens ettől aligha futott gyorsabban.)

Vagyis 76 év alatt nem egészen hét tizedmásodpercet gyorsult a százas olimpiai bajnok; megközelítés és vérmérséklet kérdése eldönteni, meghökkentő-e a fejlődés, vagy ellenkezőleg, tulajdonképpen egy helyben topognak a vágtázók.

Csak a történeti hűség kedvéért: olimpiai döntőben 1968-ban került először 10 másodperc alá a győztes: az amerikai Jim Hines 9.9-et repesztett. Tizenhat évet kellett várni az újabb „tíz alatti” eredményre: 1984-ben Carl Lewis egy századdal csúszott az álomhatár alá. Szöulban már három döntős eredménye kezdődött kilencessel, ’96-ban négyé, 2000-ben viszont csupán kettőé.

A 2004-es, athéni döntőben öten vágtázták magukat 10 másodpercen belülre – egyikük éppen Asafa Powell volt –, majd négy évvel később már hatan voltak „kilencesek”, ugyancsak Powell-lel a soraikban. Vagyis a jamaicai sprinter nem csupán nyolcadmagával, hanem „saját” jogon is (sport)történelmet írhatott volna, ha nem rándul le, csakhogy, mint tudjuk, lerándult.

Most azt mondják az okosok, hogy Bolt – amennyiben nem bohóckodja el az utolsó métereket – 9.4 alá szoríthatja a világcsúcsot. A kétkedők ebben nem hisznek, mondván, az emberi teljesítőképességnek is van határa, és különben is, még „csak” 9.58-nál tart; igaz, annak idején valószínűleg a tíz másodpercen belüli eredményt sem tartották elérhetőnek, ha a nagy Owens megrekedt 10.2-nél. A 9.4-nél reálisabb cél, hogy Rióban mind a nyolc döntős kerüljön 10 másodperc alá. Powell még csak 34 éves lesz 2016-ban…

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Csak ezt a „drímtímezést” hagyjuk...
JEGYZET. Az Egyesült Államok kosárlabda-válogatottja csoportmérkőzésen 99:94-re verte Litvániát. A nem is tudom hányadik Dream Team, ha úgy tetszik, hozta a kötelezőt. Az egész szót sem érdemelne, ha nem volna olyan makacs az...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Alakul a botrány a magyar úszásban
VÉLEMÉNY. A szövetségi kapitány bírálja az orvosokat, az orvosok pedig a taktikát. Mindenki ért itt mindenhez, és mindig a másik a hibás. Azonban nem biztos, hogy erre lenne szüksége a magyar úszósportnak egy olimpia árnyékában....
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lassító sztrájk a magyar úszócsapatban?
VÉLEMÉNY. A szerdai nap nemcsak a magyar úszósikerekről szólt. Verrasztó Dávid arcpirító teljesítménnyel tette le a névjegyét a 200 vegyes előfutamában Londonban, és még az sem lenne meglepetés, ha kiderülne, szándékosan tett...
Tovább a teljes cikkhez »