Brazília színre lép, megkezdődik a vébé!

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 15. 00:52
Úgy tartják, egy világbajnokság addig nem is kezdődik el igazán, amíg Brazília először pályára nem lép. Nos, akkor kedden este „hivatalosan” is elrajtol a XIX. seregszemle, amelynek G-csoportjában a dél-amerikaiak kerülnek sorra a torna legesélytelenebbnek vélt alakulata, az 1966-os dicsőségeket feleleveníteni vágyó Észak-Korea ellen. Aki azért valamilyen oknál fogva meglepetést sejt, annak rossz a szimata. A találkozónak magyar érdekeltsége is lesz, hiszen az összecsapást Kassai Viktor vezeti.


LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, G-CSOPORT:
BRAZÍLIA - ÉSZAK-KOREA
kedd, 20.30 - ÉLŐben a SportHíradón!
Johannesburg, Ellis Park Stadion, vezeti: KASSAI VIKTOR (magyar).
Várható kezdőcsapatok:
BRAZÍLIA (4-2-3-1): Gomes - Maicon, Lúcio, Thiago Silva, Michel Bastos - Gilberto Silva, Ramires - Elano, Kaká, Robinho - Luis Fabiano. Szövetségi kapitány: Dunga.
ÉSZAK-KOREA (5-4-1): Mjong Guk - Dzsun Il, Nam Csol, Szong Csol, Kvang Cson, Csol Dzsin - In Guk, Jung Hak, Nam Csol, Dzsong Dzso - Tae Sze. Szövetségi kapitány: Kim Dzsong Hun.  

 

Brazília öt vb-sikerével a legeredményesebb nemzet a Föld kerekén, és Dél-Afrikába sem azért utaztak el a szamba (meg a foci) királyai, hogy vert seregként térjenek onnan haza. Még akkor sem, ha az ottani sajtó korábban számtalanszor ízekre szedte a Dunga-féle inkább racionális, semmint játékos futballt produkáló válogatottat.

Jóllehet, Brazília a tizennyolcból mindössze kétszer kapott ki a selejtezőkben, viszont hétszer is ikszelt: szerintük cseppet sem tűnt meggyőzőnek ez a teljesítmény. Még az sem volt elég az elkényeztetett szakmának, hogy a dél-amerikai selejtezőcsoport élén végzett a Selecao (Argentínától ki sem kaptak: otthon 0-0, idegenben 3-1-es siker).

Pelé azt jósolta, hogy övéi lesznek a végső befutók, igaz, ezt nem az utolsó két felkészülési meccs mondatta vele: a Zimbabwe (3-0) és a Tanzánia (5-1) elleni győzelmek ugyanakkor inkább az akklimatizáció és a jókedv miatt lehettek fontosak.

Lehet, hogy a nagy vidámság végett, de az aranysárgákat még a sérüléshullám is elkerülte: talán csak a friss Bajnokok Ligája-győztes Júlio César hátproblémái jelenthetnek gondot, őt a tottenhames Heurelho Gomes pótolhatja. Úgy, mint tette azt az utolsó barátságos meccsen - a Tanzánia ellen győzte meg a kapitányt Ramires is, a duplázó futballista Észak-Koreával szemben már kezdhet.

Reuters
A brazilok a világ minden táján népszerűek Fotó: Reuters

Fura ízlelgetni, Észak-Korea. A kommunista állam „katonái” legelőször és legutóbb az angol sikerrel végződő 1966-os vb-re jutottak ki, azóta messzire kerültek az elittől. Mondjuk akkor „bankot robbantottak”, hiszen egészen a negyeddöntőig meneteltek (az olaszokat 1-0-ra legyőzték a csoportkörben, majd már 3-0-ra is vezettek az Eusébio fémjelezte, későbbi  bronzérmes portugálok ellen, de 5-3-ra kikaptak)! Ezúttal hasonló meglepetésre a „halálcsoportban” kisebb az esélyük, pontosabban kicsit kevesebb a nullánál.

A koreaiak az egységre és a győzni akarásba vetett erősebb hitre, a megszállottságra  támaszkodhatnak, másra aligha. A selejtezőkben egy gyors, pontos, összeszedett és fáradhatatlan együttes rajzolódott ki, amely bármire képes lehet - pechjük, hogy éppen ebbe a kvartettbe sodorta őket a sors.

A felkészülés alatt egyszer sem nyertek, három vereség és két döntetlen szerepelt a lajstromban (Nigéria 1-3, Paraguay 0-1, Mexikó 1-2, Görögország 2-2, Dél-Afrika 0-0). Most többek között a Kaká, Robinho és Luis Fabianót felvonultató FIFA-világranglista-vezető, s a következő vébének otthont adó Brazília ellen kellene villantani valamit.

Milyen érdekes: Hun szövetségi kapitány csapatának nyitómeccsét a magyar Kassai Viktor vezeti majd...

Reuters
Valamire készülnek Sao Paulóban... Fotó: Reuters

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Az utca embere: ki nyeri a foci vb-t?
Ahhoz képest, hogy a napokban a csapból is a labdarúgó-világbajnokság folyik, a magyaroknak elképzelése sincs, ki nyerheti a 2010-es tornát - legalábbis ez derül ki legutóbbi körkérdésünkből, amikor hiába tudakoltuk meg az utca...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tanzániát is legázolták Kakáék
VIDEÓK: nézd meg a gólokat! A megsérült Júlio César nélkül, de így is magabiztosan győzött a brazil labdarúgó-válogatott Tanzániában. A meccset több érdekesség is tarkította: Kaká majdnem egy év után, Ramires életében először...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Brazília megrágta és lenyelte Zimbabwét
VIDEÓK! Zimbabwe félórán át uralta a játékot a legerősebb összeállításban pályára lépő Brazília ellen, de aztán Bastos és Robinho megnyerte a felkszülési meccset a Dunga-csapatnak. A második félidőben Elano tett rá még egy...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vb-2010: az esélytelenek esélytelene
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek...
Tovább a teljes cikkhez »