A Boston Celtics készen áll a címvédésre

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 28. 16:56
Boston Celtics, Los Angeles Lakers, New Orleans Hornets. A sokelyés csatában a szakértők szerint ezen három csapat között dőlhet el az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) kedden rajtoló új szezonja. Azonban a Denver Nuggets, a Detroit Pistons és a Potrland Trail Blazers erős idénye sem jelentene meglepetést. Annak ellenére, hogy a nyár folyamán eget rengető átigazolások nem történtek a tengerentúlon, a bajnoki címre esélyesek listája mégis kibővült.


Egy év alatt nagyot változott a világ az NBA-ben. A gyökeres változásokon átment Boston Celtics poraiból feltámadva bajnoki címig menetelt, a középcsapatok közé süllyedt Los Angeles Lakers megnyerte a Nyugati főcsoportot, a beérő újoncok révén az év meglepetéscsapata lett a New Orleans Hornets.

 

A nyár folyamán olyan sztárok, mint a 2007-ben csapatot váltott Kevin Garnett, Ray Allen nem váltottak csapatot. A legnagyobb igazolásnak talán a ponterős Baron Davis nyugati-parti költözése jelentette, aki a Golden State Warriors csapatából tette át helyét a kisebb Los Angeles-i alakulathoz a Clippershez.

 

Az idei játékosbörzén a Chicago dörzsölhette legjobban a tenyerét, a sorsoláson minimális esélye ellenére megszerezte az első kiemeltet, így Derrick Rose a Bikákat erősíti az idei szezontól. Érdekesség, hogy az új szezonban két első számú junior is debütál, Rose mellett a 2007-es győztes Greg Oden súlyos térdsérülése után egy ütőképes Portlandet segíthet.

 

Ha a visszatérésekről beszélünk az amúgy sem szerény LA Lakers támadóalakulat újabb erősítéssel, Andrew Bynummal az első számú esélyessé lépett elő nemcsak nyugaton, hanem a teljes ligában.

 

Az ifjú center a tél folyamán vezéregyinése lett a Kobe Bryant fémjelezte együttesnek, ám bokaproblémái hónapokra megakadályozták szereplését. A Lakers ennek ellenére is a nagydöntőig menetelt, ki tudja, ha Bynum játszott volna, lehet most a nyugati parton készülnének címvédőként a keddi rajtra.

 

Apropó címvédő. A Boston Celtics háza táján eget rengető változások nem történtek a nyár folyamán, bár a kezdő ötösből James Posey eligazolt, mégpedig a New Orleans Hornets-hez. Ennek ellenére a Kevin Garnett - Paul Pierce - Ray Allen hármas a beérő tehetséggel, Rajon Rondóval hasonlóan lehenegerlő alapszakaszra lehet képes, mint egy évvel ezelőtt.

 

Sem a Lakers, sem a Celtics sikere nem menne meglepetésszámba, akik pedig hosszabb ideje figyelik az NBA-t a San Antonio Spurs és a Detoit Pistons menetelésén sem lepődnének meg. A 2007/2008-as idényben elképesztően szoros Nyugati főcsoportja viszont ha lehet tovább éleződik.

 

Az eddig meghatároző együttesek (San Antonio, Dallas, Phoenix) mellé ugyanis az új generációval tarkított New Orleans Hornets és a Portland Trail Blazers is felért, amellett, hogy a Houston Rockets, Denver Nuggets és Utah Jazz hármas is állandó "veszélyforrást" jelent.

 

Keleten a Detroit és Boston mellett a szezon felfedezettje, az Orlando Magic, továbbá LeBron James és a Cleveland diktálhatja a tempót, de a sérülésekkel tizedelt Washington Wizards és az Atlanta Hawks is tűzközelbe kerülhet.

 

A szakértők a Los Angeles Lakers mellett tették le voksukat, ami a bajnokot illeti, sokak a Boston Celtics sikerére esküsznek, azonban egyre jobban növekszik azon bátrak tábora is, akik a New Orleans végső győzelmét jósolják.

 

Az évekkel ezelőtt súlyos árvízzel sújtott városban a Chris Paul, David West, Peja Stojakovics, Tyson Chander és James Posey ötösben hatalmas potenciál van. Chris Paul élete idényét produkálta, hosszú esztendők után letaszította a gólpasszkirályt, Steve Nash-t trónjáról, emellett pedig rendszeresen húsz pont felett zárt.


Érdemes odafigyelni a Darazsakra, akik ebben a idényben már nem elégednének meg a főcsoport-elődöntővel, amelyet tavaly elértek, mindenesetre az előszezont hétmeccses győzelmi szériával nyitották... 

 

Magyar idő szerint szerda hajnalban mindjárt nyugaton és keleten is egyaránt rangadóval rajtol az idény. Már a Los Angeles Lakers portlandi látogatása és Greg Oden egy éve várt debütálása is csemegének igérkezik, a Boston-Cleveland rangadón pedig LeBron James visszavághat a tavaszi szoros vereségért a Keleti főcsoport elődöntőjében.

 

KOSÁRLABDA, NBA, AZ ELSŐ JÁTÉKNAP PÁROSÍTÁSA:
Boston Celtics Cleveland Cavaliers 1:05 óra
Chicago Bulls Milwaukee Bucks 1:35 óra
Los Angeles Lakers Portland Trail Blazers 3:35 óra