Örökös eltiltás győzheti le a doppingot?

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 23. 18:48
Az Olasz Kerékpáros Szövetség (ACCPI) az életre szóló eltiltás bevezetésével fékezné meg a lassan mindennapossá váló, a kerékpársportot soha nem látott mélységekbe sodró doppingvétségek számát. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökének, Pat McQuaidnek írt levelében kevesli a jelenleg alkalmazott kétéves és a tervezett, négy évre növelendő büntetést, helyette örökös eltiltást javasol.


Szinte már nem telik el olyan hét, hogy ne hallanánk arról, hogy egy nemzetközi szinten is eredményes kerékpáros ne bukott volna le tiltott szerek használatával. A sorozatos doppingvétségek következtében a korábban hatalmas szurkolótáborral rendelkező sportág lassan egy fogalommá válik a nem engedélyezett „gyógyszerek” használatával.

 

A szponzorok, tévétársaságok sorra lépnek ki a „fertőzött” sportból, ezen a helyzeten próbál változtatni az Olasz Kerékpáros-szövetség. A hét elején szárnyra kapott hírek szerint az eddig megszokott kétéves büntetések idejét négy esztendőre növelnék, ám az olaszok szerint ezzel gyökeres változások nem érhetők el, drasztikusabb lépésekre van szükség.

 

„A szervezetünkbe tartozó 250 profi kerékpáros tapasztalatai alapján, sajnos meggyőződésünk, hogy az eltiltás idejének megduplázása hatástalan lenne, az egyetlen megoldás az életre szóló büntetés bevezetése lehet” – írja az ACCPI levelében.   

 

Az UCI vezetője, Pat McQuaid a hét elején állt elő a négyéves eltiltás tervével, most azonban az olasz szövetség levele elméletének újragondolására ösztönözheti.

 

„A helyzet annyira súlyos, hogy csak ennyire drasztikus átalakítások állíthatják vissza szeretett sportágunk régi hírnevét” – áll a McQuaidnek címzett levélben.

 

Az olasz kísérletek egyetlen szépséghibája, hogy az UCI elnöke is gondolkodott már az örökös eltiltáson, ám mivel az ütközik a Doppingellenes Világszervet (WADA) elveivel, így bevezetésére még várni kell.