Győztünk Dél-Korea ellen a vb-nyitányon!

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 17. 12:24, Utolsó módosítás: 2010. április 17. 13:30
Ahogy azt várni lehetett, győzelemmel debütált a magyar férfi jégkorong-válogatott a Divízió I-es világbajnokságon szombaton, és megkezdte menetelését az A-csoport felé Dél-Korea ellen. Hogy mennyire nem volt ez teadélután Ljubljanában, azt jól jelzi, hátrányból kellett fordítanunk, s bár aztán sorozatban négy gólt lőttünk, hősiesen küzdött a Kim-csapat, az utolsó percben még a kapust is lehozta. Négy-kettes magyar-siker a vége.


DIVÍZIÓ I-ES VB, 1. FORDULÓ:
Magyarország-Koreai Köztársaság 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)
Ljubljana, Hala Tivoli, vezette: Vlagyimir Nalivajko (fehérorosz) - Gregor Korosec (szlovén), Dmitrij Sabunjovics (fehérorosz).
Magyarország: Kapusok: 1. Rajna, 29. Hetényi, Védők: 7. Ennaffati, 8. Hegyi, 4. Horváth A., 27. Sille, 3. Svasznek, 5. Szélig, 26. Szirányi, 6. Tokaji, Csatárok: 23. Fekete, 22. Holéczy, 16. Kóger, 2. Kovács Cs., 11. Ladányi, 25. Magosi, 17. Nagy G., 24. Palkovics, 28. Peterdi, 20. Sofron I., 21. Vas J., 10. Vas M.
Koreai Köztársaság: Kapusok: 1. Um, 20. Pak, Védők: 2. Hong, 5. Kim D., 10. Kim J., 12. Kim T., 16. Li D., 17. Oh, 24. Kim Hj.,Csatárok: 3. Pak V., 6. Cso, 7. An, 8. Kim Von, 9. Kim H., 11. Li Jo., 13. Kvon, 14. Szuh, 15. Li Jung, 18. Kim G., 19. Kim K., 21. Li Sz, 23. Szong
Gólszerzők: Holéczy (24., Kóger, Magosi), Vas J. (29., Nagy, Kóger), Peterdi (32., Vas J.), Kovács (41., Fekete) ill. Kim K. (21., Szong és 51., Cso, Kim V.)
Felcsendült a magyar himnusz a szlovéniai divízió I-es világbajnokságon, a mieink a vártnál nagyobb vesződségek árán, de legyőzték Dél-Korea legjobbjait.

Az első harmad a bemelegítés jegyében telt, a szünet után aztán rögtön meglepték a magyarokat. Az ellenfél két aduásza, Szong és Kim összehozta a gólt, amelynek megállapításához videós elemzés is kellett (Hetényi a vonalon túl gyújtötte be a korongot).

Ez alaposan felbőszítette Ted Sator tanítványait, növelték a tempót, s nyolc perc alatt hármat is berámoltak Um kapusnak. Holéczy és Peterdi ésszel, közötte Vas János erőből lőtt a kapuba, majd a harmadik harmad elején Kovács Csaba szólója mindent eldöntött. Nem így gondolták az ázsiaiak, s erőfeszítéseket részben siker koronázta, Kim Ki Szung a meccs legszebb gólját szerezte kilenc perccel a vége előtt.

Az első akadály kipipálva, de ennél csak nehezebbek jönnek Vas Jánoséknak...
AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
III. HARMAD:
60.: VÉGE!!! 4-2!
59.: Lehívja a kapust Korea. Kettős létszámfölényben vannak, de üres a kapu!
57.: Kovács Csaba kiállítása bottal akasztásért, időt kért Kim.
51.: GÓÓÓL!! Kim Ki Szungnak készítették le, aki jobbról, 12 méterről hatalmas gólt ragasztott Hetényi kapujába. 4-2
50.: Szélig ütközött nagyot a palánknál, kiállítják.
47.: Megint túljutott Hetényin a korong, de a könyökével útját állta.
44.: Koreai kiállítás. Kvon volt a tettes.
41.: GÓÓÓL!!! Kovács Csaba törhetett egyedül kapura, elhúzta a korongot jobbra, majd felvarrta a keresztvas alá. Ez bizony 4-1
II. HARMAD:
40.: Vége a játékrésznek! Megráncigálták az ázsiaiak a pannon puma bajszát, de nyolc perc alatt helyreállt a rend, már 3-1-re vezetünk. Miután bemelegedtek a csapatok ütős kis meccs kerekedett ebből a a vb-nyitányon!
40.: Szélig szabálytalankodott hat másodperccel a harmad vége előtt. Kettő perc.
37.: Pak Von Szang nézhetett farkaszemet Hetényivel, kapuvas!
37.: Túl sokan voltak a jégen, Kvonnak kellett lejönnie, kiállítással.
34.: Kapuscsere: Um helyett Pak.
32.: GÓÓÓL!!! Állóhelyzetből adott gólpasszt Vas János, középen Peterdi emelt Um mellett a kapuba, iskolajáték, 3-1
31.: Emberelőny, Kvon Te An fújhat egyet.
29.: GÓÓÓL!!! Nagy tette vissza a kapu mögül Vas Jánosnak, Um sem zavarta, a kapu közepében a pakk. 2-1
24.: GÓÓÓL!!! Az üresen maradt Holéczy fonákkal emelte fel a jobb felsőbe a korongot. Csodás gól! 1-1
21.: GÓÓÓL!!! Szong korcsolyázott be a kapu elé, visszahúzta, Kim Ki Szung lövését már csak a vonalon túl fogta Hetényi. A gólbíró nem adta meg, de most rövid tanácskozás kezdődött... Megadták, vezet Dél-Korea! 0-1
I. HARMAD:
20.: Kihúztuk az újabb hátrányt is, de imádkozni kellett érte, Hetényi védett lábbal. Aztán Kovács Csaba rontott újabb ziccert. Nincs gól az első harmadban.
15.: Magosi akasztott, kiállítás.
11.: Vas János kapáslövése, az első komoly lehetőség, nem tudtunk élni vele.
7.: Kivédekeztük, kiegészül a magyar csapat. Szól a Ria, ria, Hungária, több száz magyar és egy tucat koreai a lelátón.
5.: Nem sok mindenről maradt le, aki lekéste a nyitányt, egy-egy helyzetecske mindkét oldalon, Kóger hagyta ki a miénket. Aztán fél percre kettős emberhátrányba kerültünk, először Tokajit, aztán Palkovicsot küldték ki kettő percre.
1.: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Kékben a koreaiak, fehérben a magyarok. Hetényi kezdett a magyar kapuban, Um az ázsiaiaknál.
Nyolc meccs, hat győzelem, egy döntetlen, egy vereség a mérlegünk a rivális ellen. A koreai együttes játékosai az Anjang Salla és a High1 klucsapatokból kerülnek ki, az egyetlen kivétel a cserekapus, az MU-sztár névrokona, Pak. A hírek szerint két aduásza van a Kim-csapatnak, a csatár Kim Ki Szung és Szong Tong Hvan.

A dél-koreai együttes 2007-ben jutott fel a divízió 1-be, ahonnan egy év múlva ki is esett, de 2009-ben Bulgáriában minden meccsét megnyerve újra jogot szerzett a második vonalban való szereplésre. A magyar válogatott 20., ellenfele pedig a 30. helyen áll a világranglistán.

Két évvel ezelőtt sikerült! Miért ne jönne össze ismét a feljutás a magyar jégkorong-válogatottnak? Igaz, huszonnégy hónap alatt jelentősen átalakult a keret, nincs már Ocskay Gábor..., Szuper Levente sem jöhetett el német klubjától, de azért így is akadnak klasszisok a Pat Cortinát váltó Ted Sator szövetségi kapitány keretében. A nyitó napon a szlovéniai torna "sötét lova", vagyis a Koreai Köztársaság vár Palkovics Krisztiánékra.


13:00. A szmolenszki tragédia emlékére egy perces gyászszünettel kezdődik a mérkőzés. A lengyelek este nyolctól játszanak Szlovénia ellen.
A DIVÍZIÓ I-ES B-CSOPORT MENETRENDJE
1. forduló – április 17.
13.00 óra: Koreai Köztársaság–Magyarország 2-4
16.30 óra: Horvátország–Nagy-Britannia    
20.00 óra: Lengyelország–Szlovénia

2. forduló – április 18.
13.00 óra: Nagy-Britannia–Koreai Köztársaság    
16.30 óra: Magyarország–Lengyelország (Sport1)
20.00 óra: Szlovénia–Horvátország    

3. forduló – április 20.
13.00 óra: Koreai Köztársaság–Lengyelország    
16.30 óra: Magyarország–Horvátország (Sport1)
20.00 óra: Szlovénia–Nagy-Britannia    

4. forduló – április 21.
13.00 óra: Lengyelország–Horvátország    
16.30 óra: Nagy-Britannia–Magyarország (Sport1)
20.00 óra: Szlovénia–Koreai Köztársaság    

5. forduló – április 23.
13.00 óra: Horvátország–Koreai Köztársaság    
16.30 óra: Nagy-Britannia–Lengyelország
20.00 óra: Magyarország–Szlovénia (Sport1)
A B-csoport mérkőzéseit Ljubljanában rendezik. A papírforma szerint a szlovánok elleni utolsó meccs a feljutásról dönthet. A másik hat együttes - Ausztria, Ukrajna, Japán, Litvánia, Hollandia, Szerbia – a Divízió I. A-csoportjában küzd a legjobbak közé kerülést jelentő első helyért Hollandiában, Tilburgban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
„Előre a világbajnoki aranyért!”
Szélig Viktor csak az aranyéremmel lenne elégedett a szlovéniai divíziós I-es világbajnokságon, a felkészülés mindenesetre jobban nem is sikerülhetett volna. A magyar hokiválogatott csapatkapitánya szerint van még mit csiszolni...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Csillagok is kellenek a magyar sikerhez
Húsz százalék esélye van az A-csoportba való feljutásra a magyar jégkorong-válogatottnak Kovács Zoltán szerint. A honi szövetség főtitkára a SportHirado.hu-nak elmondta, a csillagok állása, vagyis a szerencse is kell ahhoz, hogy...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szuper nélkül mennek csatába a hokisok
Eldőlt, hogy Szuper Levente, a német bajnoki döntős Hannover kapusa nem utazik a szombaton rajtoló divízió I-es jégkorong-világbajnokságra. Erről a 86-szoros válogatott hálóőr tájékoztatta szerdán az MTI-t, miután egyeztetett a...
Tovább a teljes cikkhez »