Csillagok is kellenek a magyar sikerhez

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 15. 14:13
Húsz százalék esélye van az A-csoportba való feljutásra a magyar jégkorong-válogatottnak Kovács Zoltán szerint. A honi szövetség főtitkára a SportHirado.hu-nak elmondta, a csillagok állása, vagyis a szerencse is kell ahhoz, hogy Palkovics Krisztiánék ismét a világ élvonalában szerepelhessenek. Az elöljáró szerint a szlovéniai divízió I-es vb-n derül majd ki, mennyit fejlődött a nemzeti csapat azóta, hogy Ted Sator lett a szövetségi kapitány.


Két élkapusa és több rutinosabb játékosa nélkül vág neki hokiválogatottunk a Ljubljanában sorra kerülő világbajnokságnak. Szuper Levente hiánya sok jóval valóban nem kecsegtet a mieink számára, ráadásul a korábbi NHL-tréner, Ted Sator jelentősen megfiatalította az együttest. A szövetség főtitkára szerint is több nehézséggel kellett szembenézniük a felkészülés során. 

„Egyik évben sem elvárható a magyar válogatottól a feljutás, ahogy Szapporóban sem volt az. Akkor a csillagok együttállása is kellett a sikerünkhöz, most is elkél majd a szerencse. Több gondunk is volt. Gondoljunk csak arra, hogy Levente ezúttal nem lesz velünk. Okos persze én is tudok lenni, ahogy mindenki. Volt olyan játékos, akit én se vittem volna ki Japánba, aztán tessék, így értük el ezt a fantasztikus eredményt" - mondta Kovács Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szuper nélkül mennek csatába a hokisok
Eldőlt, hogy Szuper Levente, a német bajnoki döntős Hannover kapusa nem utazik a szombaton rajtoló divízió I-es jégkorong-világbajnokságra. Erről a 86-szoros válogatott hálóőr tájékoztatta szerdán az MTI-t, miután egyeztetett a...
Tovább a teljes cikkhez »

Ha már ennyiszer szóba került a távol-keleti bravúr, felvetődik a kérdés, az új szövetségi kapitány, Ted Sator mennyiben hozott változást a válogatott életébe, fejlődött-e a csapat a kezei alatt.

„Azt hiszem, most, a világbajnokságon derül majd ki igazán, mennyiben változott a csapat. Egy biztos, folyamatosan fiatalodik, fejlődik a gárda. Nézzük meg, több rutinos játékos marad itthon és rengeteg fiatal került be a keretbe. Ott van a mindössze 18 éves Rajna Miklós például, aki épp Szuper helyére került be az utazók közé. Szerintem az NHL-es tapasztalattal felvértezett, roppant rutinos Satornál jó kezekben van a válogatott. Ha valaki, ő ki tudja hozni a legjobbat a játékosokból."

No, persze ennyire nem egyszerű a történet. Sőt! Nem lesz sétagalopp a szlovéniai öt meccs. „Én húsz százalékra teszem a feljutási esélyeinket. Amennyiben az első négy mérkőzésünket hozzuk, ez felemelkedhet ötven-hatvanra is. De ha visszanézzük a korábbi éveket, láthatjuk, a kötelező győzelmeket a legnehezebb hozni. Azt hiszem, ha az utolsó, szlovének elleni találkozón dől majd el a feljutás, mindenki elégedett lehet."

Tavaly, a svájci vb előtt a nemzetközi szövetség figyelmeztette a magyar tagszervezetet, hogy jobban figyeljen oda szurkolóira, akik hajlamosak a rendbontásra. Ezúttal nem kaptunk ehhez hasonló felszólítást. „Svájcban alapvetően a szlovákok elleni mérkőzés miatt volt probléma. Most körülbelül 500-600 szurkolóra számítunk a pénteki, lengyelek elleni meccsen, míg az utolsó, szlovénekkel szemben vívott ütközeten ezer magyar drukkerrel számolunk" - mondta Kovács, aki hozzátette, a szervezők 800 főben limitálták a magyar rajongók létszámát, ám a honi hokifanatikusoknak sikerült megkerülniük őket és további jegyekhez jutottak hozzá. Amikor ezt a szlovének észrevették, új szabályt vezettek be: csak ottani igazolvánnyal lehet hozzájutni a belépőkhöz. 

A magyar válogatott játékosai az esetleges feljutás fejében fejenként 800 ezer forinttal gazdagodhatnak. 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok: Budai Krisztián (FTC-Corner MoneyGram), Hetényi Zoltán (Sapa Fehérvár AV 19), Rajna Miklós (Vasas Bp. Stars)
Hátvédek: Ennaffati Omar (Vasas Bp. Stars), Hegyi Ádám (Dab.Docler), Horváth András (Sapa Fehérvár AV 19), Jobb Dávid (Sapa Fehérvár AV 19), Sille Tamás (Vasas Bp. Stars), Svasznek Bence (Vasas Bp. Stars), Szélig Viktor (Briancon HC), Szirányi Bence (Vasas Bp. Stars), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV 19)
Csatárok: Benk András (Sapa Fehérvár AV 19), Fekete Dániel (Sapa Fehérvár AV 19),  Holéczy Roger (Vasas Bp. Stars), Kóger Dániel (Sapa Fehérvár AV 19), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV 19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV 19), Magosi Bálint (Dab.Docler), Nagy Gergő (Sapa Fehérvár AV 19), Palkovics Krisztián (Sapa Fehérvár AV 19), Peterdi Imre (Vasas Bp. Stars), Sofron István (Sapa Fehérvár AV 19), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV 19), Vas János (Sapa Fehérvár AV 19)

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA:
Jégkorong Világbajnokság, Divízió I.: (április 17–23., Ljubljana, Szlovénia)
Április 17., szombat 16:30: Korea – Magyarország
Április 18., vasárnap 16:30: Magyarország – Lengyelország
Április 20., kedd 16:30: Magyarország – Horvátország
Április 21., szerda 16:30: Nagy-Britannia – Magyarország
Április 23., péntek 20:00: Magyarország – Szlovénia
Csak az első helyezett jut fel az A csoportba!