Vettel rontott, Button győzött!

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 12. 23:04
Az időjárás alaposan átírta a forgatókönyvet, a hatalmas eső miatt két órára fel is függesztették a Kanadai Nagydíjat, de végül mégis befejeződött a 62. F1-es világbajnokság hetedik futama. Ráadásul idén másodszor kapott ki a címvédő Sebastian Vettel, aki az utolsó körben megcsúszott így Jenson Button elment mellette és győzött. De a brit versenyző eredménye két órán át a levegőben lógott, lévén két fegyelmi tárgyalás várt rá, mivel ütközött Lewis Hamiltonnal, majd Fernando Alonsóval is. A versenyfelügyelők végül egyik esetben sem találták vétkesnek Jensont Buttont, aki pályafutása 10. F1-es győzelmét ünnepelheti! A dobogó harmadik fokára Mark Webber állt.


 

BUTTON ÉS ALONSO ÜTKÖZÉSE

 

 

Kőkemény verseny, ehhez nem is férhet kétség!!! A borzasztó időjárás sokak életét megkeserítette Montrealban: versenyzők estek el a jó helyezéstől a csúszós pálya miatt, a szurkolók órákat vártak a kényszerszünetben, a versenyfelügyelőkre pedig fontos döntések vártak.


Sokáig emlékezetes marad Jenson Button parádés teljesítménye! Azzal nem vitázhat senki, hogy a Hamilton- és Alonso-csatát leszámítva rendkívül bravúrosan vezetett a 2009-es világbajnok, hiszen a futam második felének bizonyos pillanataiban még az utolsó helyen is haladt.

De a McLaren klasszisa a hajrában pokolian gyors volt a slick-gumikon, tempóját senki sem tudta követni. Körről-körre faragott hátrányából, kihasználta a DRS-zónát is, majd az utolsó körben hibázásra késztette az addig vezető Sebastian Vettelt. Pedig idén versenykörülmények között még nem rontott a tavalyi világbajnok, de most nem bírta a nyomást.

Pedig a 70. körig a Vörös Bika ászát semmi sem zökkentette ki, a körülményekkel és ellenfelekkel mit sem törődve ment a saját tempójában. Igaz, az is a javára szólt, hogy nem ment előtte senki, így sokkal kisebb vízfüggönnyel kellett megküzdenie.

A célba ugyan Mark Webber érkezett harmadikként, de a hétszeres világbajnok Michael Schumacher is dobogót érdemelt volna. A német legenda régi önmagára emlékeztetően birkózott meg az elemekkel és az ellenfelekkel, de a Mercedes autója még lassabb a Red Bullnál és a McLarennél. De ebből a szereplésből nagy erőt meríthet az ikon.

A futam két nagy vesztese Fernando Alonso és Lewis Hamilton volt. A spanyol és a brit versenyző egyaránt akkor esett ki, amikor megtámadta és előzni próbálta Buttont. Ezt a két esetet kellett vizsgálnia a versenyfelügyelőségnek.

KANADAI NAGYDÍJ (70 kör, 305.270 km) - ÉLŐ
CÉL: JENSON BUTTON NYERT, MÖGÖTTE VETTEL, WEBBER, SCHUMACHER, PETROV, MASSA, KOBAJASI, ALGUERSUARI, BARRICHELLO, BUEMI A SORREND!
70. kör: Button 1:16.956, már csak 0.9 mp a hátránya!  VETTEL MEGCSÚSZOT, BUTTON PEDIG ELMENT MELLETTE!!!
69. kör: Button 1:17.218, Vettel 1:17.380! Már csak 1.1 mp a különbség.
68. kör: Vettel előnye 1.3 mp.
67. kör: Button már 1:17.967-nél jár, már csak 1.6 mp-re jár Vetteltől!  Webber könnyedén elment Schumacher mellett, övé a harmadik hely.
66. kör: Button már 1:18.866-nál jár!
65. kör: Webber ismét hibázott, támadás közben átvágta a sikánt, megcsúszott, így Button megelőzte.  Hamarosan a DRS-zónában Button Schumachert is megelőzte.
64. kör: Webber a DRS-zónában simán elment Schumacher mellett, majd átvágta a sikánt. Ezért vissza kellett engednie a hétszeres világbajnokot.
63. kör: Vettel már 3.0 mp-cel jár az üldözők előtt.
62. kör: Vettel előnye már 2.2 mp, Schumachert keményen üldözi Webber és Button.
61. kör: Vettel simán elment, Schumacher pedig maradt Webber előtt. 
60. kör: A következő körben kimegy a biztonsági autó!
59. kör: Az egyik pályabíró kétszer is elesett a pályán, Kobajasi majdnem eltalálta.
58. kör: Még mindig a biztonsági autó vezeti a mezőnyt.
57. kör: Rengeteg törmelék maradt a pályán, újra jön a safety car!  Közben Button már 1:20.221 p-nél jár.
56. kör: Webber 1:21.887, Button 1:20.513!  Heidfeld hátulról nekiment a lelassuló Kobajasinak, majd az autója alá szoruló légterelő miatt nekicsúszott a falnak. 
55. kör: Schumacher szépen kivédte Webber támadását, az ausztrál le is csúszott az ívről.  Button 1:22.759!
54. kör: Vettel és Kobajasi is slickért ment. Massa közben összetörte autójának az elejét, megcsúszott a vízen, nekiment a védőfalnak.
53. kör: Schumacher és Massa is gumicserén járt.  Webber 1:24.626! Három mp-cel volt gyorsabb Vettelnél.
52. kör: Button is slickre váltott, alig tudott elindulni.
51. kör: Webber slick-gumikra váltott.  ÓRÁSI BRAVÚR! Schumacher egyszerre előzte meg belső ívről Massát és Kobajasit! Hamarosan Massa is elment a japán mellett.
50. kör: Vettel 1:27.202!  Button már a 10.
49. kör: A top10 sorrendje: Vettel, Kobajasi, Massa, Schumacher, Heidfeld, Webber, Petrov, Rosberg, Barrichello, Alguersuari. 
48. kör: Vettelé a leggyorsabb kör, 1:28.105.
47. kör: Vettel előnye már 5.2 mp.
46. kör: Schumacher simán megelőzte Heidfeldet, már a negyedik helyen halad.  Mostantól lehet használni az állítható hátsó szárnyat (DRS).
45. kör: Vettel folyamatosan növeli előnyét, körről-körre övé a legjobb idő.
44. kör: Vettel előnye már 3.7 mp.  Sutil áthajtásos büntetést kapott, mert előzött a safety car mögött.
43. kör: Schumacher, Webber és Petrov is elment Di Resta mellett.  A Button-Alonso párbajt is a verseny után vizsgálják.
42. kör: Vettel előnye 1.5 mp.  Webber a visszafordítónál megcsúszott, Schumacher megelőzte a hatodik helyért. Heidfeld keményen megvédte magát, így Di Resta nekiment, megsérült a vezetőszárnya. 
41. kör: Maradt a sorrend az élen, Vettel vezet Kobajasi és Massa előtt.
40. kör: Heidfeld lassított, így ment el mellette Massa. A safety car kimegy a következő körben.
39. kör: A top10 sorrendje: Vettel, Kobajasi, Massa, Heidfeld, Di Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Rosberg, Sutil.
38. kör: Alonso és Button összeakadt, ez okozta a spanyol kiesését. Vettel gumicserén járt, simán az élen maradt.
37. kör: Kobajasi, Massa és Alonso is a boxba ment, csak Vettel maradt kint. ALONSO FENNAKADT A KERÉKVETŐN, KIESETT. JÖN A SAFETY CAR!!! Button bal első defektet kapott.
36. kör: Button és Heidfeld is gumicserére ment. Vettel előnye már 2.4 mp.
35. kör: Vettel simán elment az élen, míg Kobajasi keményen bentmaradt Massa előtt. Többen (Schumacher, Barrichello, Sutil, Buemi) átmeneti gumikért hajtottak a boxba.
34. kör: A KÖVETKEZŐ KÖRTŐL MÁR NEM LESZ KINT A SAFETY CAR!
33. kör: Button szerint is el lehetne engedni a mezőnyt.
32. kör: A Red Bull szerint nem várható több eső a futam ideje alatt.
31. kör: Még mindig a safety car vezeti a mezőnyt.
30. kör: Kovalainent a boxba parancsolta a csapata.
29. kör: Massa szerint rendben vannak a látási viszonyok. Kovalainen Lotusa nagyon lassan halad a 23. helyen, műszaki hiba akadályozhatja a gyorsabb haladásban.
28. kör: Még mindig nagyon sok a víz a pályán, felkészülhetünk arra, néhány körig még bent lesz a safety car.
27. kör: A versenyzők kötelezően extrém esőgumival haladnak.
26. kör: A top10 sorrendje a safety car mögött: Vettel, Kobajasi, Massa, Heidfeld, Petrov, Di Resta, Webber, Alonso, De la Rosa, Button.
21:50 ó.: ELINDULT A SAFETY CAR, MÖGÖTTE PEDIG A MEZŐNY. KÉT ÓRÁN ÁT SZÜNETELT A VERSENY, AMELY A 26. KÖRREL FOLYTATÓDIK!  MÉG 74 PERC MARADT A KÉT ÓRÁS LIMITBŐL.
21:45 ó.: Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! Ismét szakad az eső Montrealban ...
21:36 ó.: DÖNTÖTT A VERSENYFELÜGYELŐSÉG, 21:50 ÓRAKOR ÚJRAINDÍTJA A FUTAMOT!!!
21:35 ó.: A versenyzők továbbra sem ültek be az autóba, mindenki másképp próbálja elütni az idejét.
21:25 ó.: A háromszoros világbajnok Niki Lauda szerint Lewis Hamilton lassan közveszélyes lesz.
"Minden határt átlép! Ha nem bünteti meg az FIA, akkor nem értem már ezt a világot. Mindennek van határa: teljesen megőrült. Így nem vezethet senki, előbb-utóbb valakinek a halálát okozza majd."
HAMILTON ÉS BUTTON CSATÁJA

21:15 ó.: A McLaren és a HRT szerint tíz perc múlva újabb heves eső érkezik a pálya fölé ...Ugyen ez nem igaz???
21:10 ó.: A nézők összecsukták az esernyőket, úgy tűnik, szinte teljesen elállt az eső.
21:05 ó.: Ha már Rihanna, itt az egyik nagy slágere, az Umbrella ...

21:00 ó.: A világhírű és rendkívül népszerű popénekesnő, Rihanna sétálgat a Mclaren boxában, Lewis Hamiltonnal is rövid csevejt folytatott. Borzasztó, hogy ez a legfontosabb esemény a Kanadai Nagydíjon ...
20:45 ó.: Borzasztó még mindig a helyzet, normális időjárásban már a győztest ünnepelné a közönség. Milyen messze vagyunk még ettől ...
20:30 ó.: A safety car végigment a pályán, de jól látható volt, hogy hatalmas vízátfolyások borítják az aszfaltcsíkot. Pocsék a helyzet.
20:25 ó.: A Sauber-csapat szerint negyedóra múlva eláll az eső. Így legyen, sokkal izgalmasabb lenne egy "bármilyen" futam, mint ez a várakozás ...
20:15 ó.: Továbbra is szakad az eső.  Nem úgy tűnik, mintha rövid időn belül folytatódna a futam!
20:05 ó.: Nem javult a helyzet Montrealban ...
19:55 ó.: Továbbra is szakad az eső, több versenyző már elhagyta autóját.
25. kör: Button is panaszkodik csapatának, szerinte sem alkalmasak a körülmények a versenyzésre. Az eső továbbra is szakad!  PIROS ZÁSZLÓ, MEGSZAKÍTJÁK A FUTAMOT!
24. kör: A top10 sorrendje a safety car mögött: Vettel, Kobajasi, Massa, Heidfeld, Petrov, Di Resta, Webber, Alonso, De la Rosa, Button.
23. kör: Vettel közölte csapatával, hogy nem lehet újraindítani a futamot!
22. kör: Massa a boxban.  Vettel szerint a kilences és a tizenhármas kanyar között annyi víz van a pályán, hogy vezethetetlen az autója.
21. kör: Vettel gumicserén járt csapatánál, sőt Webber is. Massa vezet!
20. kör: Özönvízszerű eső áztatja a pályát, ismét jön a safety car! Alonso újra kerékcserére ment, ugyanígy tett Button.
19. kör: Schumacher is a boxba ment kerékcserére. Alonso visszaelőzte Heidfeldet, már az ötödik. ISMÉT ELEREDT AZ ESŐ!
18. kör: Alonso és Rosberg a boxban.  Button megelőzte Di Restát. A Button-Hamilton ügyet a verseny után tárgyalják tovább, addig nincs döntés!
17. kör: Vettel pokoli tempóban halad, már 5.1 mp-cel előzi Alonsót.  Button átmeneti esős gumikkal halad, már a 10. helyért harcol. Webber megelőzte Heidfeldet a 7. helyért.
16. kör: Vettel előnye 4.2 mp.
15. kör: A top10 sorrendje: Vettel, Alonso, Massa, Rosberg, Schhumacher, Kobajasi, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta. Button villámgyorsan előrejött a 15. helyről a 11.-re.
14. kör: Button letöltötte büntetést, ezzel szinte minden esélye elszállt a jó eredményre.  Vettel előnye máris 2.5 mp.
13. kör: Vettel simán eljött az élen az új rajtot követően, mögötte tisztes távolságból jött Alonso és MassaButton áthajtásos büntetést kapott, mert a biztonsági autó mögött átlépte a sebességhatárt!
12. kör. Webber autójában ki kell cserélni a meghibásodott kormányt. A következő körben ismét kimegy a safety car!
11. kör: Továbbra is a safety car vezeti a mezőnyt.
10. kör: A top10 sorrendje a biztonsági autó mögött: Vettel, Alonso, Massa, Rosberg, Schhumacher, Kobajasi, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta.  A versenyfelügyelők már vizsgálják a Button-Hamilton affért.
9. kör: A visszajátszás szerint Button "ráhúzta" autóját Hamiltonra, úgy tűnik, komolyan hibázott a 2009-es világbajnok.
8. kör: Hamilton lassú "kocogás" után megállt, feladta a versenyt! A McLaren rossz helyen maradt, ezért visszaküldték a safety cart!
7. kör: Vettel már 4.2 mp-cel vezet. A német a hátsó sikánban lecsúszott az ideális ívről, de visszajött a pályára. Hamilton nekiment Buttonnak, odacsapta kocsiját a falnak,  így leszakadt a bal hátsó kereke.
6. kör: Vettel előnye már 2.0 mp. Mögötte Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher, Hamilton, Button, Di Resta, Heidfeld, Kobajasi. A kör végén Hamilton újra támadta Schumachert, de a külső ívről lecsúszott, így Button visszaelőzte.
5. kör:  Alonso nagyon keményen támadta Vettelt, de nem bírt a némettel. A spanyol meg is csúszott, emiatt picit lemaradt. Hamilton is próbálkozott, kiforgatta Webbert, mindketten folytatni tudták a futamot. Schumacher elment Button mellett, majd Hamilton is így tett.
4. kör: Változatlanul a biztonsági autó vezet, de a következi körben elengedik a mezőnyt!
3. kör: Massának azt mondta a Ferrari, hogy 15-20 perc múlva leszakad az ég!
2. kör: Áll a víz a pályán, továbbra is a safety car diktálja a tempót. 
1. kör: Még mindenki nyugodt, senki sem hibázott, vezet Vettel, mögötte Alonso és Massa.
RAJT: A biztonsági autó mögül indult a mezőny, egyelőre nem lehet használni az előzést segítő hátsó szárnyat (DRS).
19:00 ó.: Jaime Alguersuari a 18. helyről indulhatott volna, de végül a boxutcából rajtol, mert az utolsó pillanatokban még változtattak az autójának beállításain.
18:55 ó.: Most nem esik, de az előrejelzések szerint kb. egy óra múlva erős zápor érkezhet a Gilles Villeneuve-pálya fölé.
18:50 ó.: A versenyfelügyelők a biztonság mellett döntöttek az eső miatt. A MEZŐNY A SAFETY CAR MÖGÖTT RAJTOL, MINDENKINEK ESŐS ABRONCSOT KELL HASZNÁLNIA!!!
18:45 ó.: Az ötödik helyről induló Lewis Hamilton csalódott volt a szombati időmérő edzés után.

„Egész hétvégén nagyon lassú az autónk. Úgy tűnik, legfőbb ellenfeleink előreléptek az elmúlt hetekben, mi viszont nem igazán. De majd meglátjuk, mit hoz a verseny! Még most sem vagyunk a legrosszabb helyzetben, de örülnék annak, ha magasabb szinten lennénk.”
18:30 ó.: Felipe Massa idén először indul a harmadik helyről, ennek megfelelő az optimizmusa is a rajt előtt.

„Mindvégig jól alakult az időmérőm! Úgy tűnik, azokkal is versenyben lehetünk, akik előttünk voltak korábban, mint a McLaren. A korábbi futamokhoz képest sokkal közelebb kerültünk a Red Bullhoz, vagyis jó napunk volt, kiváló időmérőn vagyunk túl.”
18:20 ó.: Ismét könnyű zápor áztatja a Gilles Villeneuve-pályát! Lehet, hogy idén először kezdődik esőben F1-es verseny??? Hamarosan kiderül.
18:15 ó.: A Ferrari kettőse nagyon erős volt az időmérő edzésen, noha a pole-ba végül Seba Vettel került. A Q1-ben viszont Fernando Alonso, míg a Q2-ben Felipe Massa volt a leggyorsabb.

„Másfél-két tizedre vagyunk csak a Red Bulltól, ez a vártnál sokkal jobb eredmény. Az első hat versenyen egyszer sem voltunk ilyen közel. Elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel, az autó produkciójával, az egész hétvége problémamentesen alakult” – nyilatkozta Alonso.
17.50 ó.: A szombati időmérő után a világbajnok Sebastian Vettel rendkívül óvatosan nyilatkozott.
„Javultunk tavaly óta, de tudjuk, nem ezen a pályán vagyunk a legerősebbek. Mi inkább a gyors kanyarokkal rendelkező pályákat szeretjük. De most miénk a legerősebb csomag, ez magabiztossá tesz bennünket. Persze az is biztosnak tűnik, ugyanolyan nehéz futamunk lesz, mint Barcelonában és Monte-Carlóban” – nyilatkozta a Red Bull ásza, az idei pontverseny éllovasa.
17:30 ó.: Honlapunk szavazása meglepetést hozott, a tavalyi világbajnok, idén fölényesen vezető és a szombati időmérőn is legyőzhetetlen Sebastian Vettel csak a harmadik helyen végzett. Olvasóink úgy vélik, Lewis Hamilton és Fernando Alonso is esélyesebb a Kanadai Nagydíj megnyerésére.
A voksolás végeredménye: Lewis Hamilton 27.4%, Fernando Alonso 25.9%, Sebastian Vettel 20.2%, Jenson Button 10.9%, Michael Schumacher 6.1%, Nico Rosberg 3.5%, Felipe Massa 3.1%, Mark Webber 2.2%, Más 0.7%
17:25 ó.: Egyelőre nem a legjobb az idő Montrealban! Nemrég még enyhén esett, de most is erősen felhős az égbolt a város meterológiájával foglalkozó honlap szerint.
17:10 ó.: Honlapunk kiváló bloggere régóta tippel a különböző sportágak eseményeire, de a száguldó cirkusszal először próbálkozik! Nyitányként máris meglepetést szimatol, úgy érzi, meglepetés éri Sebastian Vettelt. TUTI TIPPÜNK ITT OLVASHATÓ, CSAK KATTINTS!!!
17:00 ó.: Köszöntjük kedves Olvasóinkat, megkezdjük közvetítésünket a montreali versenyről, amely 19 órakor kezdődik a Gilles Villeneuve-pályán! Az összetett versenyt 58 pontos előnnyel vezeti a címvédő Sebastian Vettel, aki idén öt futamot nyert hatból, csak egyszer kapott ki, Lewis Hamiltontól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Újra Vettel! Ki más ...
Hiába reménykedtek a Ferrari, a McLaren és a Mercedes szurkolói, a Gilles Villeneuve-pályán sem lehet megállítani a tavalyi világbajnokot az időmérő edzésen! Sebastian Vettel szoros csatában, de megnyerte a Kanadai Nagydíj...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vettel főpróbája volt a legsikeresebb
Nem történt meglepetés a harmadik szabadedzésen a 62. F1-es világbajnokság Kanadai Nagydíján: továbbra is a címvédő, idén hatból öt futamot megnyerő Sebastian Vettelhez igazodik a mezőny. A német világbajnok mögött a sokáig...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Alonso és a Ferrari volt az úr
Akárcsak Monacóban, Montrealban is Fernando Alonso nyerte az első nap második szabadedzését, bíztató jel a Ferrari számára, hogy a spanyol három tizedet vert a vb-címvédő Seba Vettelre. Felipe Massáé a harmadik idő, nem sokkal...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Mercedes bekezdett, Vettel falnak ment
Videón Vettel balesete! Meglepetésre az első és harmadik helyet szerezte meg a Mercedes két pilótája a Formula-1-es világbajnoki sorozat Kanadai Nagydíjának 1. szabadedzésén. Nico Rosberg volt a leggyorsabb, mögötte Fernando...
Tovább a teljes cikkhez »