A Titánokra emlékeznek az NFL-ben

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 7. 23:52
Vízválasztó hétvégéhez érkezett a tengerentúli profi amerikai futball-liga (NFL). A 14. játékhét után három csapat már bejutott a rájátszásba, a többiek pedig ádáz küzdelmet vívnak a wild-card pozíciókért. A Green Bay Packers és a Buffalo Bills pedig lemondhattak playoffos álmaikról, a New England pedig kapaszkodik a vastagodó szalmaszálba.


Új bajnokot avattak az AFC déli csoportjában. A Tennessee Titans az Indianapolis Colts többéves egyeduralmát megtörve vívta ki magának a csoportelsőséget, s ezzel a rájátszásba kerülést. Kerry Collinsék ezúttal a Clevelandet oktatták 28-9-re.

A Titánok fő fegyvere ezúttal is a kiváló futójátékban nyilvánult meg. Chris Johnson és LenDale White összesen 234 yardot cipelték előre a labdát, két touchdownt is elérve. A magabiztos, 11-1-es mérleggel álló hazai csapat végig kezében tartotta a mérkőzést, ellenfele TD-ig nem juthatott el.

Tony Romo másodszor is megakadályozta pályafutása során a Dallas SuperBowl-os esélyeit. Két évvel ezelőtt a döntő pillanatban nem tudta lekészíteni a labdát egy mezőnygólhoz a meccs végén, ezen a hétvégén pedig egy fölöslegesen fölvállalt átadás után egy TD-nal ajándékozta meg a hazai Pittsburgh Steelers csapatát.

Katasztrofálisan indult Romo számára a meccs: első passza a vasemberek csonttörőjének, Troy Polamalunak a kezében landolt. Romo ezt az attrakciót még kétszer megismételte - amire tavaly december óta nem volt példa. Big Benék (azaz Ben Roethlisbergerék) sem dicsekedhettek az első félidei teljesítményükre: mindössze Jeff Reed mellérúgott mezőnygól-kísérletét jegyezhette föl a Pittsburgh.

A harmadik negyedet egyértelműen a Dallas uralta, ám a negyedik negyedben a műfűbe döngölték a vendégeket. A Dallasnak három pozitív mérleggel rendelkező csapatot kellene legyűrnie a wild-card pozícióért.

Négy másodpercen múlt a Green Bay szezonja. A sajtosok hazai pályán szenvedtek meglepő vereséget a Matt Schaub által vezetett Houston Texanstól. a Döntő momentum Kriss Brown 40 yardos mezőnygólja volt, ami a lefújás előtti másodpercekben hullott be a Packers kapufái közé. Ezzel Brown gyakorlatilag elvette a Green Bay esélyét a továbbjutástól.

Mikor már mindenki leírta a New Orleans Saints csapatát, akkor táltosodnak meg a szentek. A Dan Marino 5 000 passzolt yardos rekordját megdönteni szándékozó Drue Brees vezette New Orleans, bár yardra pontosan ugyanannyit haladt előre, mint ellenfelük (414 yardot), mégis győztesen vonulhatott le a pályáról. Bár az utolsó TD-nál az Atlanta Falcons Matt Ryan (a vendégek irányítója) maga vitte be a labdát, majd ezután kétpontos akciót vezettek, Breesék még képesek voltak egy touchdownnal válaszolni. Győzelmükkel még mindig nyílt a csoport, szélsőséges esetben akár három csapat is továbbmehet ebből a csoportból.

Nem hozott szerencsét a Buffalónak a rendhagyó, kanadai mérkőzés. Ha nem is fenomenális, pontgazdag játékkal, de ismét behúzta soros meccsét a Chad Pennington vezette Miami gárdája. Az igazi hazai pálya mellett kezdőirányítójukat, Tony Edwardsot is erősen hiányolhatták a buffalóiak. A győzelem azért is értékes a Miami számára, mert amellett, hogy csoportriválisukat gyűrték le, a csoportvezető New York Jets ismét botlott - ezúttal San Franciscóban.

A Miami önfeledt jókedvét a New England az utolsó percekben vette el: a Pats ugyanis idegenben, két és fél perccel a lefújás előtt nyerte meg a meccset a Seattle vendégeként. Sammy Morris harmadik kísérletre valahogy bepréselte magát egy yardról, majd Matt Cassel és Wes Welker kétpontos játéka után már három ponttal vezetett a New England, s ez az előny kitartott a végéig (24-21). Ezzel hármas holtverseny alakult ki a csoportban, minden kérdés nyitott.

Győzelmével szintén a rájátszásba került az Arizona Cardinals csapata. A Cardinals hívei 33 éve vártak erre az ünnepi pillanatra, de úgy néz ki, megérte.

Veresége ellenére a címvédő New York Giants szintén csoportelsőnek mondhatja magát. Az óriásokat valószínűleg megzavarhatta a felkészülésben a Plaxico Burress körüli rendőrségi eljárás. Az "új O.J." minimum három év börtön elé nézhet illegális fegyvertartásért.

Amennyire érdektelen mérkőzést választottak ki az elmúlt játékhét hétfő esti rangadójára, erre a hétre legalább annyira véres mérkőzést tűztek ki: az NFC Dél két élcsapata, a Carolina Panthers és a Tampa Bay Buccaneers csap majd össze.

NFL, ALAPSZAKASZ, A 13. JÁTÉKHÉT EREDMÉNYEI:
Magyar idő szerint péntek hajnalban:
San Diego Chargers - Oakland Raiders 34-7
Magyar idő szerint vasárnap:
Chicago Bears - Jacksonville Jaguars 23-10 (10-3, 10-0, 0-0, 3-7)
Detroit Lions - Minnesota Vikings 16-20 (3-0, 3-3, 7-7, 3-10)
Indianapolis Colts - Cincinnati Bengals 35-3 (7-0, 7-3, 14-0, 7-0)
New York Giants - Philadelphia Eagles 14-20 (3-0, 7-7, 0-0, 7-10)
Tennessee Titans - Cleveland Browns 28-9 (0-6, 14-0, 7-0, 7-3)
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 29-25 (7-0, 9-14, 0-3, 13-8)
Green Bay Packers - Houston Texans 21-24 (0-7, 7-3, 0-3, 14-11)
Buffalo Bills - Miami Dolphins 3-16 (3-7, 0-6, 0-0, 0-3)
San Francisco 49ers - New York Jets 24-14 (7-0, 7-7, 0-7, 10-0)
Seattle Seahawks - New England Patriots 21-24 (7-3, 7-7, 7-3, 0-11)
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 24-17 (7-10, 7-7, 3-0, 7-0)
Arizona Cardinals - St. Louis Rams 34-10 (14-0, 6-7, 7-0, 7-3)
Pittsburgh Steelers - Dallas Cowboys 20-13 (0-0, 3-3, 0-10, 17-0)
Magyar idő szerint hétfő hajnalban:
Baltimore Ravens - Washington Redskins 24-10
Magyar idő szerint kedd hajnalban játszák:
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 02.30