Végkifejlethez ér az idei Giro

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 25. 23:29
Végkifejlethez ér az idei Giro. A mai 237 kilométeres szakaszon szinte minden kérdésre választ kaptunk, ha egyelőre nem is véglegeset. Mencsov előre megjósolta, hogy ma Sastre lesz veszélyes, ami be is jött, a spanyol megnyerte a mai szakaszt, és feljött az összetett 3. helyére. A tegnapi viszonylag rövid, de annál intenzívebb szakasz után az idei Giróra jellemző brutálisan hosszú 237 kilométeres etap várt a mezőnyre, négy komolyabb heggyel és hatalmas hőséggel…



A kezdeti 20 fős elmenésből a végére egy igen komoly 4 fős csoport maradt, Scarponi, Popovics, Cunego, és Bosisio. Látszott a taktikázás, a csapatok a legjobb segítőket küldték előre, Bosisio és Popo valószínűleg előre nem látható eseményekre készülve várták a parancsot, hogyha kell, azonnal megvárják Di Lucát vagy Leipheimert. 

Ebben a szökésben a Rabobank is képviseltette magát két fővel, amolyan „kerékkötőként” lógtak az elmenésen, majd visszamaradtak Mencsovhoz. Az előzetesen lesajnált Rabobank kiválóan dolgozott, Ten Damék végig meggyőzően forogtak elöl, egészen az utolsó hegy lábáig, ahol aztán a Liquigas és a Cervelo vette kezébe az irányítást.

 

Reuters
  Fotó: Reuters



Elöl közben a GT versenyeken valószínűleg végleg leírt Cunego küzdött a nála erősebb segítőkkel, hogy legalább egy szakaszgyőzelem összejöjjön neki, és esetleg előrelépjen az összetettben valamicskét. A kissé nehézkesen mozgó 2004-es Giro győztest senki nem vette komolyan hátul, hagyták megfőni, ami menet rendszerint be is következett.

Az utolsó hegy előtti lejtőn Popovics leszakította előbb Bosisiót, majd Cunegót is, és látszólag zsebében volt a szakaszgyőzelem. Közben Scarponi látványosan megfőtt, klasszikus megrogyás minden tünetét produkálva. Az ilyen és hasonló szituációkba mondják a kerékpárosok, hogy „holnap reggel nyolc”…

 

Reuters
  Fotó: Reuters

 

Hátul is megkezdődött a csata, az első támadásokat Basso indította, amire csak a Di Luca, Mencsov, Garzelli, Sastre négyes tudott reagálni. Leipheimer is megfőtt, első számú segítője maga a hétszeres Tour győztes Armstrong volt. Lance ezen a Girón pontosan azt az emberi oldalát mutatja, amit a Tour győzelmei alatt mindenki hiányolt.

Nyitott mezzel kulacsot hord, szemmel láthatólag küzd a hegyeken, de mindemellett ugyanolyan elszántan harcol, mintha a győzelemért küzdene. Kicsit olyan érzés nézni őt, mint aki azért tért vissza, hogy megmutassa a világnak, ő is csak ember, nem egy gép, amit Tour győzelmei alatt senki nem hitt el neki.

 

Reuters
  Fotó: Reuters



Basso támadásait Sastre kontrázta meg, amit először még átvett az orosz, majd a spanyol második „lószánál” meg se próbált menni, taktikusan Di Lucát és Bassót bámulta, értésükre adva, hogy ő nem igazán aggódik a spanyol miatt, akinek 3 perc hátránya van. Basso erre továbbment, Mencsov pedig továbbra is „hergelte” a rá legveszélyesebb Di Lucát, aki nem is bírta sokáig, és alaposan megkínálta az oroszt, amit azonban az könnyedén átvett, így hamarosan Bassót is utolérték.

Sastre eközben utolérte Popovicsot, és megnyerte a szakaszt, Mencsov pedig demoralizálóan lesprintelte az erejével elkészült Di Lucát és Bassót. Az orosz a mai napon kétséget sem hagyott a felől, hogy ő az idei Giro favoritja. Sastre ugyan közelebb került hozzá, de még mindig lőtávolon kívül van, az összes többi riválisa viszont időt veszített. Leipheimer elszállt, Pellizotti sem tűnt meggyőzőnek.

Reuters
  Fotó: Reuters



A szakasz két meglepetésembere az eddig is sokat villogó Garzelli és Masciarelli voltak, mindketten kiválóan mentek, a hegyi trikós Garzelli ezzel összetettben is feljött az első tízbe, holott a Giro előtti nyilatkozataiban maximum a szakasz győzelmet tűzte ki céljául.

Mencsov ma bizonyította, hogy nem csak fizikailag, de fejben is tökéletesen ott van, kiválóan taktikázik, nem esik pánikba, és a csapata is elég segítséget tud nyújtani neki. Nehéz elképzelni, hogy bárki képes legyen levenni róla a rózsaszínű trikót.


A szakasz és az összetett eredmény megtekintéséhez KATTINTSON IDE a szakasz utáni rövid beszámolóhoz!